Etusivu » rauta » Naisten nostamisen lyhyt ja vaiherikas historia #kahvakuula

Naisten nostamisen lyhyt ja vaiherikas historia #kahvakuula

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Tänä vuonna lajipiireissä on paljon keskusteltu kahden kuulan nostamisesta työnnössä ja Long Cyclessä. Mistä on kyse? Miksi tästä jutellaan nyt, vuonna 2014?

Vähän taustaa:

Kahvakuulaurheilu on tosi vanha laji, siis puhtaan yli sadasta vuodesta. Kuitenkin, virallistuminen tapahtui venäjälläkin vasta 1985 jälkeen. 89 tuli koko lajiin mukaan Long Cycle. En muista milloin ensimmäinen MM oli mutta noilla main.

Naistet pääsivät Balaganovin mukaan vasta 2001! Ja silloin lajina pelkkä tempaus.

Länsimaihin laji ilmestyi vasta rautaesiripun putoamisen jälkeen, Suomessa kilpailutoiminta käynnistyi 2007, viralliset säännöt tehtiin 2008.

Mutta, säännöissä oli heti aluksi Suomessa naisillekin työntö ja Long Cycle, tosin yhdellä kuulalla, mutta miksi kun kerran Venäjällä oli silloin (ja on edelleenkin) vain pelkkä tempaus?

Amerikkalaiset olivat Fedorenkon (joka aktivoitui siellä 2007) johdolla halunneet viedä lajia tasa-arvoisempaan suuntaan, joten ottivat mukaan yhden käden työnnön ja LC:n.

Me Suomessa ajattelimme samoin, otimme IUKl:n (kansainvälinen liitto, joka syntyi 2007 aikaisemman Euroopan liiton pohjalta, joka oli irtautunut vanhemmasta kansainvälisestä liitosta IGSF:stä) säännöt pohjaksi mutta lisäsimme naisille työnnön ja LC:n koska halusimme olla edistyneempiä ja tasa-arvoisempia.

Mutta, miksi jo silloin ei menty suoraan siihen että kaikki sukupuolet tekevät kylmästi samat nostot, kahden käden työnnön ja LC:n ja yhden käden tempauksen? En tiedä varmaksi. Uskon että vaikka Fedorenko halusi ajaa edistyksen asiaa, hän ei halunnut ottaa liikaa pesäeroa venäläiseen perinteeseen. Ja me olimme Suomessa silloin niin noviiseja, ettemme uskaltaneet soveltaa itse.

Tarinahan siis venäläisessä perinteessä menee niin että yleensäkin työntö ja LC ovat jollain mystisellä tavalla vaarallisia naisille, ja siksi siellä ei vieläkään ole edes yhden käden nostoja käytössä. Kukaan ei kuitenkaan tiedä mitä nämä vain naisiin kohdistuvat vaikutukset ovat mutta mielikuva elää tiukassa.

Kun olen tätä asiaa miettinyt, niin uskon että jos meillä olisi ollut jo 2007 lähtien naisilla ja miehillä samat nostot, ei asiassa olisi mitään ihmeteltävää. Mutta, jälkiviisaus on aina helppoa, siihen aikaan oltiin kuitenkin tilanteessa, jossa meillä ei ollut edes kisakuulia, saati monipuolista painovalikoimaa, puhumattakaan välikoon kuulista. Lisäksi, naisnostajien määrä oli hyvin vähäinen, heille kuitenkin oli itsestäänselvää että ei rajoituta pelkkään tempaukseen. Eli, päätökset tehtiin niiden tietojen ja uskomusten pohjalta mitä silloin vallitsi.

Missä ollaan nyt? Naisten nostamisen hyvin lyhyt historia on siis täynnä muutoksia. Paitsi Venäjällä, jossa mikään muu kuin vain 16kg tempaus tuli mukaan 2008 tai 2009, eli silloin tuli mukaan mestaruussarjana 24kg tempaus.

Eli, on paljon näkemyksiä siitä että lajia pitäisi kehittää tasa-arvoiseksi. Jos mietin itse tulevaisuutta, ja vaikka jos tyttäreni haluaisi viiden tai kymmenen vuoden päästä aloittaa lajissa kisaamisen, ja hän kysyisi että miksi hän ei saisi nostaa kahta kuulaa niin en osaisi vastata. Kysymys oikeastaan kuuluu että miksi ei, tai vieläpä niin että miksi me edes puhumme tästä vuonna 2014?

Ei asia ole kuitenkaan mustavalkoinen. Nyt jos haluaa pärjätä MM:ssä, kannattaa keskittyä pelkkään tempaukseen, sillä siitä mitalit väännetään. Ja vaikka naisten yhden käden työnnöllä ja LC:llä on lyhyt historia, niillä on kuitenkin historiaa, käytyjä kisoja ja treenejä ja ihmiset tykkäävät niistä. Eli vähitellen mennään eteenpäin mutta veikkaisin että kun muutaman vuoden päästä katsotaan taaksepäin niin ehkä ihmetellään taas että miksi tasa-arvoistamista ei tehty Suomessa määrätietoisemmin ja aikaisemmin.

Itsekin olen tähän asiaan herännyt aika myöhään, olin melkein pari vuotta pois aktiivitekemisestä ja en myöskään seurannut ulkomaiden kehitystä. Nyt taas tänä vuonna olen oppinut että tasa-arvoisen nostamisen kannatus on noussut huomattavasti Suomessa, pohjoismaissa ja lännessä noin yleensä. Uskon että tässä on nyt tällainen murrosvaihe käsillä, jossa asiaa ihmetellään puolin ja toisin ja sitten tapahtuu kehitystä. Uskon että kehitys on hyvä asia ja se vie lajia urheilullisesti oikeaan suuntaan, tasa-arvoiseen suuntaan.

Ensi vuonna Suomessa LC SM:ssä on naisilla kahden käden nosto mukana ensimmäistä kertaa arvokisoissa. Tänä vuonna ja jo paljon aikaisemmin se on ollut mukana erilaisissa kisoissa, ja tähänastisen näkemäni perusteella en oikein keksi mitään syytä miksi se olisi huono juttu. Viime lauantainakin Scandinavian Cup:ssa tuli mieleen että miksi tämä tulee vasta nyt 🙂

Mitä ajatuksia tämä herättää?

Sellainen disclaimer että tietenkin kaikki nostaminen ja lajivalinnat lähtevät siitä että onko turvallisuus, nostotekniikka, fysiikka, ymmärrys sillä tasolla että tekeminen on tolkullista. Mutta tämä on sitä urheilijan ja valmentajan vastuuta, riippumatta lajista tai nostomuodosta.

Mainokset

2 kommenttia

  1. pyykkonen sanoo:

    1989 tuli long cyclen lisäksi toinen hyvin merkittävä uudistus, eli 10 min. aikaraja. Ensimmäistä kertaa lc taisi olla MM-kisojen ohjelmassa vasta 1998, mikä kertoo siitä miten hitaasti uusia nostomuotoja on otettu mukaan. Vuonna 2005 tuli merkittävä sääntömuutos, eli alettiin vaatimaan yläpysäytys ja 2008 kiellettiin lepääminen kuulaa roikottamalla long cyclessa ja tempauksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: