Etusivu » girevoysport eli kahvakuulaurheilu » Kahvakuulakisojen #striimaus eli livelähetys nettiin

Kahvakuulakisojen #striimaus eli livelähetys nettiin

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Miten voi lähettää kahvakuulakisat nettiin livenä helposti ja halvalla, niin että kotikatsoja saisi kisojen tunnelmasta jotain irti?

Esimerkkinä tässä se miten nyt teimme Ryhti LC 2013 -lähetystä.

Jos katsoit lähetystä, kerro ihmeessä miten se toimi sinun mielestäsi ja mitä toivoisit siltä tulevaisuudessa?

Palvelut katsojalle

Näistä kisoista etäkatsojille haluttiin tarjota sekä kisat kokonaisuudessaan yhdellä kameralla kuvattuna, mobiilisti toisella liikkuvalla kameralla kuvattuna yksittäisiä tilanteita ja haastatteluja sekä chatti, jolla voi kysyä etäältä jotain tai heitellä kommentteja.

Lisäksi päivystimme Ryhdin Facebook -sivuja kysymysten varalta, ja tiedotimme sitä kautta esim. siitä että lähetys alkaa, tai että serveri on alhaalla ja mistä löytyy videon suora osoite jne.

Jakelukanava

Tarkoitus oli tarjota kaikki videot ja siihen liittyvä chattimahdollisuus yhdeltä sivulta, jolloin katsojan ei tarvitsisi pomppia sivustojen välillä ja toisaalta linkin jakaminen mainosmielessä olisi helpompaa.

Teimme Ryhdin sivuille (wordpress -alusta) yhden sivun, jossa upotettuna kaksi Bambuser -kanavaa allekkain, sekä vieressä oikealla chatti. Sivu on yhä tallella, josta videot vieläkin löytyvät mutta chatti on poistettu koska tapahtuma on ohi. Sivu on tuolla:

http://www.ryhtikahvakuula.net/ryhti-lc-2013-live/

Sivu toimi sinänsä hyvin mutta tällaisessa on toki riskinä se että palvelin yms. juuri lähetyksen aikaan kaatuu, jolloin kukaan ei pääse käsiksi videoon eikä chattiin, ja tämä skenaario toteutui ikävä kyllä pari kertaa. Sinänsä Bambuser ja itse kuvaaminen toimi hyvin koko ajan.

Kuvankaappaus 2013-9-30 kello 8.17.43

Kuvasssa Bambuser -kanavat allekkain. Bambuserilla voi siis valita upottaako yksittäisen videon vai koko kanavan. Kanava on siitä kätevä, että jos video katkeaakin ja joutuu aloittamaan uuden, ei tarvitse mennä muokkaamaan itse sivua enää. Lisäksi upotettu kanava osaa kertoa katsojalle automaattisesti jos uusi video alkaa. Se on kätevä varsinkin jos kuvaa paljon mobiilisti eli pyörii kameran kanssa eikä ehdi päivystämään sivustoa.

Resurssit

Minä ja KT olimme vastuussa striimauksesta. Viritimme yhdessä kamerat ja koneet valmiiksi mutta käytännössä kisojen ajan KT hoiti yksin koko homman sillä itse olin juontamassa. Lisäksi meillä oli epävirallisessa sosiaalisen median tiedotustiimissä MH 🙂

Laitteistoa:

  • yksi webbikamera
  • kamerajalka, joka oli nostettu pöydän päälle, jotta nostajat näkyisivät katsojien päiden yli
  • läppäri, jossa kamera oli kiinni USB -jatkojohdolla
    tällä koneella kuvattiin siis päälähetys, Bambuser -webbiliittymän kautta -> kanava meni suoraan sivulle päälähetykseen
  • kännykkä (olikohan iPhone vai Android, en nyt muista), jossa oli Bambuser -sovellus sekä valmiiksi viritettynä mobiilitili, josta videot menivät suoraan myös sivulle
  • nettitikku 4G, jota kautta yhteys nettiin
  • toinen läppäri, josta KT hoiti tiedotukset ja sivujen seurannan

Katsojat

Katsojia oli ihan mukavasti, Bambuserin mukaan päälähetystä esim. oli katsottu 464 kertaa livenä ja yhteensä 929 kertaa!

Päälähetys:

http://bambuser.com/v/3962608

Mobiilivideot:

http://bambuser.com/channel/ryhtilc2013mob

Huomioitavaa

Kahvakuulakisojen kuvauksen haaste on varsinkin isoissa kisoissa se, että kun on useita nostolavoja vierekkäin (esim. nyt oli 6 kpl), kamera pitää viedä aika kauas jotta kaikki näkyisivät kuvassa. Lisäksi korkeutta pitää olla sen verran että koko nostaja näkyy kädet suorana pään päällä, ja että kamera ”näkee” katsojien päiden yli. Eli ei oikein saa välitettyä sitä kamppailun tunnetta koska ilmeet eivät näy.

Ratkaisuna tähän kokeiltiin hieman sitä että mobiililla kuvattiin viimeinen minuutti tai muu hetki, jolloin saatiin taistelutunnelmaa intensiivisemmin talteen.

Ensi kerralla eri tavalla?

Sinänsä järjestely toimi mielestäni hyvin. Liikkuvia kameroita ja sitä kautta myös kuvaajia voisi olla kaksi, jolloin voisivat jakaa hommia ja tehdä enemmän haastatteluja ja tilannekuvausta. Tai sitten niin että yksi olisi koko ajan päivystämässä koneita ja yksi kuvaisi mobiilisti, täytyy testata. Joka tapauksessa jonkinlaisen kuvaussuunnitelman voisi tehdä etukäteen ja vaikka sopia haastattelujakin etukäteen, ja ottaa niiden lisäksi sitten myös fiilispohjalta materiaalia mukaan.

Ratkaisematta on vielä se että miten saisimme tulostaulun välitettyä suorana videon rinnalla katsojille, jolloin näkyisi suoraan milloin joku ennätys lähestyy. Jos jollain on tästä ideoita niin kertokaa ihmeessä!

Sosiaalisen median tiimin toimintaa voisi myös miettiä että miten jatkossa saisi vieläkin enemmän toimintaa eri suuntiin. Voisi tehdä sellaisen monia palveluita kattavan ilotulituksen kisojen ajaksi kuvilla, viesteillä ja videopätkillä 🙂

KT striimaa. Kuva Max Käär

Kamera ja jalusta viritettynä pöydän päälle

Kamera ja jalusta viritettynä pöydän päälle

Kuva salista, videokamera näkyy keskellä päiden yläpuolella. Kuva Max Käär

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: