Etusivu » blogi » Itsensä brändääminen, osaamisen näkyväksi tekeminen ja työn ja vapaa-ajan sekoittuminen ihmetyttää #hrsome

Itsensä brändääminen, osaamisen näkyväksi tekeminen ja työn ja vapaa-ajan sekoittuminen ihmetyttää #hrsome

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Tiivistelmä kiireisille

Tämä artikkeli sisältää yleistä pohdintaa aiheista CV, asiantuntijuus, työn ja vapaa-ajan sekoittuminen. Kahvakuulaankin se liittyy tietenkin.

 

Asiantuntijuus ja näkyvä työskentely

Kun opiskelin joskus miljoona vuotta sitten, meille kerrottiin että on tärkeää tehdä sellainen dokumentti, jonne kirjataan tietyillä kappalejaoilla kaikki käydyt kurssit ja työpaikat. Tämän paperin nimi on CV. Joo, mulla on tietty sellainen, kuten kaikilla muillakin varmaan. Mutta se on jotenkin jäykän oloinen.  Minulla on myös tottakai LinkedIn  -profiili, jossa on samaa matskua mutta englanniksi, ja olen yrittänyt keksiä sinne jotain näppäriä lauselmia. Sekin on pirun tylsä palvelu mutta se kai vähän niinkuin ”pitää olla”.

Nykyisin sitten kerrotaan että kaikilla pitäisi olla blogi, jonka kautta voi olla ”oman alansa mielipidejohtaja” ja jolla voi ”tuoda osaamisensa näkyväksi”. Sellainenkin löytyy. Tätä blogia olen pitänyt vuodesta 2006 muistaakseni, ja olen kirjoittanut useisiin blogeihin sekä työssä että vapaa-ajalla tässä vuosien varrella. Olen myös tuottanut erilaisia videoita ja videohaastatteluja ja ihan perinteisiä tekstihaastattelujakin.

Olen silti tosi huono brändäämään itseäni. Tai ehkä lähestyn asiaa jostain väärästä vanhanaikaisesta kulmasta, liian jäykästi? Uskon nimittäin että ihmisen tekemiset ja tapa tehdä puhuvat puolestaan mutta toisaalta eihän niistä kukaan tiedä, jos niistä ei kerro. Vierastan esim. sitä että ottaisin itsestäni kuvia tänne blogiin. Toisaalta, pidän esiintymisestä sinänsä ja olen tehnyt sitä paljon sekä livenä että videon välityksellä, isoille ja pienille yleisöillä, suomeksi ja englanniksi. Esillä olo on mielestäni ok, jos se liittyy johonkin asiaan mitä edistää tai vaikka kouluttaa. Sen sijaan en pidä siitä että esittelisin itseäni vain esittelemisen takia. Ehkä nämä ovat jotain koulukuntaeroja? Toki olisi varmaan hyvä jos olisi sellainen jonkun valokuvaajan ottama ns. virallinen profiilikuva?

 

Työ ja vapaa-aika, vapaa-aika ja työ, pro-harrastelu

Joskus minulla oli selkeä ero työn ja vapaa-ajan välillä. Nyt, kun esim. koulutan ihmisiä vapaa-ajalla, siitä on suoraa hyötyä työhön, ja jos teen sitä töissä, siitä on hyötyä vapaa-ajalle. Koulutan siis vapaa-ajalla kahvakuulan nostamista ja töissä mm. sosiaalisen median hyödyntämistä sekä erilaisia digitaalisia palveluita. Mutta, koulutus on pohjimmiltaan samanlaista, oli aihe tai paikka mikä tahansa: jotain pitäisi saada kommunikoitua / demottua niin että joku toinen saa siitä jotain irti ja oppii. Samoin on tämä kaikki tekstin, kuvien, videoiden, yms materiaalin tuottaminen, kyse on siitä että saa kommunikoitua asioita niin, että niistä saa jotain irti. Siksi en osaa oikein erotella että onko tämäkin teksti nyt oleellisesti vapaa-aikaa vai työtä koskevaa.

Kuvittelin myös joskus että työ olisi jotain sellaista, joka etenisi tietyllä lineaarisella tavalla jotain edeltä määrättyjä askelia pitkin. Olin väärässä. Olen päässyt tekemään vuosien varrella vaikka mitä erikoisempia juttuja, jotka eivät ole suoraan liittyneet opiskelemaani IT -alaan, vaan ovat olleet vaikka nyt viestintää ja HR:ää, jos haluaa niitä joihinkin kategorioihin tunkea. Vihasin joskus esiintymistä, nyt taas pidän siitä. Luulin joskus että koodaamistaidoista on hyötyä vain koodaushommissa mutta niitä voi nykyisin hyödyntää todella monella tavalla. Netin laajentuminen näinkin paljon eri aloille on tarjonnut entiselle web -koodarille paljon tilaisuuksia toteuttaa itseään.

 

Vakavuus, hauskuus ja vakavasti otettavuus

Tämän kanssa olen painiskellut usein. Esim. tämä blogi ei ole mitenkään hirveän vakava. En tiedä onko se hauskakaan mutta pointtina on se että en tee näitä juttuja siitä näkökulmasta että ”miltä se näyttää mun CV:ssä”. Tämä on innostuksen kanavointikone, ja jutut ovat sitten sen mukaisia. Olen miettinyt että pitäisikö tehdä sitten erikseen joku ”ammattiblogi”, jossa olisi se pönötyskuva ja jotain asiallisia juttuja, mutta ei ole huvittanut koska se tuntuisi teeskentelyltä. Sanotaan että ”aitous” on tärkeää. En siitä tiedä mutta sen tiedän että teeskentely on raskasta puuhaa.

Sen sijaan, uskon että asiantuntijuus on sellaista, jota kerrytetään asioiden tekemisellä ja eteenpäin viemisellä. Voin täysin puhtaalla omallatunnolla esim. sanoa olevani kahvakuula-asiantuntija. Tiedän nostamisesta ja kisaamisesta paljon, lähinnä koska olen tehnyt niitä paljon ja puuhastellut asioiden parissa kauan. Ei olisi uskottavaa vain nostaa itseään guruksi jollain mainoksilla, jos ei olisi itse tehnyt.

Sama pätee tuohon kouluttamiseen. Olen tehnyt sitä paljon, tosin siitä haluan hankkia lisää teoriapuolta ja aikomus onkin aloittaa aikuiskoulutusopinnot avoimessa. Joka tapauksessa, sen pohdiskelu että onko joku taito vakavasti otettava, on ehkä turhaa, jos on asennetta sen tekemiseen? Ja mielestäni esim. huumori ei vie asiasta pointtia välttämättä pois, vaikka tiedän sellaisiakin, joille jo pelkkä hymyily on hölmöyden merkki. Siinä heille hymiö terveisiksi 🙂

 

Yhteenveto

Ehkä omaa osaamista ja siitä mistä on kiinnostunut, kannattaa tarkastella kokonaisuutena eikä miettiä vanhanaikaisia jakoja työhön ja vapaa-aikaan? Moni taito ja innostus voi toimia ”molemmilla puolilla” ja niissä voi kehittyä yllättävästi jos laittaa itsensä likoon. Esim. jos tapahtumien järjestäminen kiinnostaa, kannattaa järjestää tapahtuma.

 

Photo 2.6.2013 21.55.22

http://www.mekaselska.fi/mekaselska/palvelut.php

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: