Etusivu » rauta » Barrikadeille? liikunnan puute ja ylipainoepidemia ovat rakenteellisia ongelmia

Barrikadeille? liikunnan puute ja ylipainoepidemia ovat rakenteellisia ongelmia

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Tässä olisi taas haastetta teille kaikille terveysbloggaajille, ja toki minulle myös. Suurin osa (siis siitä mitä itse satun lukemaan, ei mikään absoluuttinen määrä tietty) terveysmateriaalista keskittyy siihen että ”mitä sä voit tehdä niinku nyt kun sä valitset sen liikunnallisen elämäntavan ja  muutat itseäsi niin sit sä liikut enemmän ja elämänlaatu paranee”. Ja se on hyvä, yksilöllä on mahdollisuus vaikuttaa toki omiin valintoihin, kyllä, sitä en kiistä. Yksilötasolla on mahdollista, että yksinkertainen oivallus oman vastuun mahdollisuudesta saa aikaan muutoksia. Mutta miksi niin vähän puhutaan rakenteellisista ongelmista? Siis siitä että kautta linjan on helpompaa, tavallisempaa ja sosiaalisesti hyväksytympää valita surkeaa ravintoa ja passiivista oleilua.

Esim. miksei puistoissa ole jotain ihan simppeleitä liikuntavälineitä kuten leuanvetotankoja, siis sellaisia joissa aikuisetkin voisivat rimpuilla? Joo, toki hardcore -treenaajat rimpuilevat vaikka pyörätelineissä mutta ns. tavallinen tallaaja ei sellaiseen rupea. Sen sijaan, laadukkaat välineet joita on sosiaalinen ”lupa” käyttää liikkumiseen, voisi helpottaa tuskaa?

Tai miksi peruskaupan hyllyllä on äärimmäisen vaikea löytää sellainen kauraleipä, joka olisi oikeasti myös tehty kaurasta eikä vehnästä? Voisiko erilainen hyllyasettelu ohjata vähemmän tiedostavia kuluttajia parempiin laatuvalintoihin?

On paljon muutakin, joista te varmaan tiedätte paremmin?

Mitä yksilö sitten tälle voi tehdä? Ovatko nämä niitä juttuja, joita ”joku” hoitaa sillä aikaa kun mä otan itsestäni kuvia salin peiliin poseeraten? Liian vaikeita asioita, jotka muuttuvat hitaasti jos ollenkaan? Kannattaako mitään edes yrittää kun kiinalaisetkin kuitenkin syövät donaldsilla ja Netflixiin tuli just uusi kausi lempisarjasta?

Yksi voisi ainakin olla se, että painostaa (kuvainnollisesti, eli siis on yhteydessä) oman kuntansa päättäjiä panostamaan liikuntapaikkoihin ja puistoihin? Voi perustaa oman liikuntaporukan yms ringin ja vetää treenejä ja opettaa ihmisiä vetämään leukoja vaikka keinutelineissä?

Mä en oikeasti tiedä voiko tälle meidän liikuntapuutosepidemialle tehdä mitään? Ehkä se pitäisi vain hyväksyä vaiheena historiassa, jolloin porukka vain oli tosi huonossa kunnossa? Ehkä mahdolliset tulevat ruokasodat hoitavat asian luonnollisella tavalla?

Paljon kysymyksiä. Osaatko sinä vastata joihinkin? Pitäiskö tehdä ”jotain”?

EDIT: tuli twitterin kautta kommentti siitä, että jossain kunnassa asukkaat olivat pyytäneet ja vaatineet ja saaneet liikuntavälineitä lähipuistoon. Yksi asia, mitä siis vaatimisen lisäksi voisi tehdä olisi varmaan ainakin bloggaajille yms että toisivat tällaisia juttuja näkyvästi esiin, jolloin paikat saisivat näkyvyyttä ja toisaalta näkyisi sekin että asioihin voi vaikuttaa?

20121217-105751.jpg

Mainokset

6 kommenttia

 1. Virve Vainio sanoo:

  Ei pidä hyväksyä minään ajanjaksona jolloin ollaan huonokuntoisia tms. Jokainen kuitenkin on vastuussa itsestään ja omista syömisistään! Se että kaupasta tuntuu olevan helpompi löytää kaikkea ravitsemuksellisesti huonoa on kyllä syvältä. Kun kaupassa oppii ne väistämään niin kotona syöminen ja ruoan laittaminen on jo helpompaa kun kaapissa on vain hyvää kamaa.

 2. Jukka Tamminen sanoo:

  Mun mielestä tässä on kaksi toisistaan löyhästi riippuvaa asiaa, jotka tulisi tehokkuus syistä erottaa toisistaan. 1) painonhallinta = syömisen elämäntapa (ei dietit) 2) Liikunta = lihasvoiman & liikkuvuuden säilyttäminen mahdollisimman pitkään. Tässäkin on kysymys elämäntapaa aspektista!

 3. samijuhani sanoo:

  Jukan kanssa ehdottomasti samaa mieltä – asiat on hyvä erotella. Mitä taas syömiseen ja painonhallintaan tulee, sosiaalinen media mahdollistaa onneksi valtavasti asioita, joista vielä muutama vuosi sitten ei voinut edes uneksia. Hyvää informaatiota pääsee jakamaan ilman miljoonien markkinointibudjettia printtimainontaan.

 4. Jesse sanoo:

  Oman liikuntaringin perustaminen on mainio idea! Ja muutenkin mahdollisimman matalan kynnyksen juttujen järjestäminen, vaikka avoimet kuulatreenit jossain puistossa, aina voi löytyä uusia ihmisiä, jotka innostuvat, kun pääsevät ensin helposti kokeilemaan jotain uutta.Työporukalla voi järjestää yhteislenkkejä jne.

  Muutenkin uskon yksinkertaisiin asioihin. Jotenkin tuntuu, että esimerkiksi ravintoasiat ovat liian monimutkaisia nykyään. Netissä tavisbloggaajat, personal trainerit, ravintoterapeutit ja asiantuntijaorganisaatiot levittävät kuka mitäkin ruokavaliota: hiilihydraatitonta, viljatonta, gluteenitonta, maidotonta, jotkut anarkistisesti jopa lautasmallia… Kaikki uskovat vankkumattomasti löytäneensä viisasten kiven, koska kyllähän tämä toimii itselläni/kaverillani/valmennettavillani ja nämä tutkimukset tukevat tätä, uskokaa nyt! Sitten kun vielä nokitellaan ja vähätellään muita, niin siinä onkin yksinkertaisia ohjeita etsivä pulliainen hukassa. Vaikka THL onkin maataloustuottajien ja Big Pharman taskussa ja Pekka puska ei vaan tajuu, niin kyllä aiemmin oli aika paljon helpompi syödä oikein, kun oli vain lautasmalli 🙂

  • Marko Suomi sanoo:

   Totta, materiaalia eri tarkoitusperillä tuotettuna on valtavasti, vaatii medialukutaitoa ja perehtymistä perusteisiin että siitä saa mitään tolkkua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: