Etusivu » rauta » Totuus menestyskaavioista ja tasapainon illuusio

Totuus menestyskaavioista ja tasapainon illuusio

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Olethan nähnyt tämän hauskan ja usein käytetyn kuvan, joka kuvastaa matkaa nykytilasta menestykseen, ja jossa hauskasti havainnollistetaan että ei se nyt ihan suoraa ylöspäinkiitoa koko ajan ole? Kyseessä voi olla vaikka sitten joku elämänmuutosprojekti, esim. että halutaan treenata nykyisestä huonosta tempauskunnosta hyvään tempauskuntoon. Kuvassa on yksi vika, osaatko sanoa mikä?

Ok, ”vika” on ehkä provosoiva sana, klikkausten perässä menemistä. Ongelma on loppupiste. Sehän on vain yksi hetki, joka voi kestää parista sekunnista pariin päivään. Jos puhutaan kuntoilusta tai jostain kehonkoostumuksista, vaikka ne tylsiä aiheita ovatkin, niin ne ovat kaikki väliaikaisia juttuja. Kunto tulee ja menee. Kun aika kuluu, muutoksia tapahtuu. Loppuhan meille on selvää, sillä jo Fight Club:n klassisen rivin mukaan jokaisen elämän jatkumisen todennäköisyys loppuu jossain vaiheessa. Mutta se ei ole pointti.

Pointti on se, että vaikkakin on mielestäni hyvä, että asettaa tavoitteita, mahdollisimman selkeitä, ja menee niitä kohti, ei kannata odottaa että tekeminen loppuu kun tavoite hetkellisesti saavutetaan. Tulee lisää tavoitteita, tulee takapakkeja tulee uusia onnistumisia, niin kauan kunnes liike lopullisesti lakkaa. Siksi tässä onkin realistisempi kaavio:

20130408-081318.jpg

Toinen jännä ilmiö tässä puhkikalutussa hyvinvointiskenessä on ”tasapaino treenin ja muun elämän välillä” tai ”tasapaino perheen, harrastusten, työn, opiskelun, remonttien ja jonkun muun välillä”. Se ajatus, että ”sit kun mä saan tän yhden jutun tasapainoon niin voin keskittyä näihin viiteen muuhun”. Sama juttu kuin tuossa staattisessa menestyspisteessä. Se on hetkellinen, hyvinkin häilyvä tila.

Tykkään ajatella näistä tasapainojutuista kuten tasapainolaudasta: se on koko ajan liikkeessä oleva tilanne, joka vaatii omaa valppautta ja aktiivisuutta, muuten homma kaatuu. Tasapaino on välillä saavutettu, välillä se horjuu johonkin suutaan enemmän ja vähemmän mutta ei oikeastaan koskaan pääse maaliin, paitsi sitten kun pudotaan laudan päältä. Sit kun -tilaa ei koskaan oikeastaan tule, sillä aina tasapaino horjuu aina johonkin toiseen suuntaan, siksi sitä ei ehkä kannata odottaa?

Tässä vielä hieno (huom! staattinen) kuva tasapainolaudasta:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: