Etusivu » ravinto » Itsensa hakkerointi on koko ajan helpompaa #quantifiedself

Itsensa hakkerointi on koko ajan helpompaa #quantifiedself

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Tuossa alla hyvä juttu itsensä mittaamisesta ja mittausdatan hyödyntämisestä siihen että muuttaa elämässään jotain.

Teemu Arina tekee pioneerityötä ottaessaan ennakkoluulottomasti käyttöön uusia välineitä palauteloopin (= saat näkymän siihen mitä teit ja mihin se vaikutti) rakentamiseen. Voi toki sanoa että ”onhan sitä ennenkin ruutuvihkoihin kirjoiteltu treenilokia” jne mutta mielestäni tämä kehitys menee todella paljon parempaan suuntaan vempaimien ansiosta. Ruutuvihkosta ei saa mitenkään kätevästi tiivistettyä vaikka koko vuoden treenimääriä, tai niiden rasittavuutta jne. Tulevaisuudessa kropassasi oleva sensori tallentaa tiedot ja voit katsella niitä omasta telkkaristasi tai jostain muusta härvelistä, ja vaikka näyttää lääkärille kun käyt siellä.

Power of Habit -kirjassa on tuo palauteloopin tärkeys ja mekanismi selvitetty paremmin kuin minä osaan, joten kannattaa lukea. Pointti: ihminen tekee jonkun pienen positiivisen muutoksen, vaikka käy salilla treenaamassa. Ok, hän ehkä kirjoittaa sen ylös, vetää vaikka viivan seinään että tuli käytyä. Kuukauden päästä kun seinää katsoo, näkee kasan viivoja, ja voi verrata sitä viivojen määrää siihen että mikä on oma fiilis. Tuliko siellä oikeasti käytyä vai ei? Jos tuli niin onko olo erilainen? Ihminen on taipuvainen huijaamaan itseään, eli tuo raaka tieto auttaa näkemään ”totuuden” omasta tekemisestä.

Mitä vaivattomampi tämä looppi tekemisestä palautteeseen on, sitä parempi, uskon. Professori artikkelissa ei usko että tällä menetelmällä voi saada aikaan pysyviä muutoksia. Olen eri mieltä. Toki, mikään väline, sensori, laite tai vempain ei auta jos ihmisellä ei ole aidosti tahtoa saada muutosta aikaan. Mutta, tieto siitä, mitä tuli tehtyä ja mihin se vaikutti, voi vaikuttaa todella paljon omaan motivaatioon jatkaa muutoksen tiellä silloin kun ”kuherruskuukausi” vaikka sen treeniharrastuksen kanssa on ohi.

Toivon että mahdollisimman moni saa noista uusista jutuista kipinää oman toiminnan ja elämänlaadun parantamiseen!

http://nyt.fi/20130614-biohakkeri-parantaa-itsensae-niin-teet-pian-sinaekin/

 

20121219-223030.jpg

20121211-075957.jpg

Mainokset

3 kommenttia

 1. Itse uskon, että todellinen läpimurto saavutetaan siinä vaiheessa kun 1) sensorit integorituvat jokapäiväisiin asusteisiin (älypuhelimiin, vaatteisiin, luottokortteihin, rannekelloihin yms.), 2) dataa kerätään kymmenistä eri lähteistä ja 3) data analysoidaan automaattisesti ja käyttäjä saa toimenpide-ehdotuksia datan perusteella.

  • Marko Suomi sanoo:

   Samoin, mitä vähemmän manuaalsta säätöä sen parempi. Jännä miettiä mitä tarkoittaisi jos kaikilla olisi näkymä yksinkertaisimpiin mittareihin:
   – unen määrä ja laatu
   – ruokavalio
   – liikkuminen
   – koettu stressitaso

   Vaikuttaisiko elämäntapavalintoihin? Vaikuttaisiko siihen, miten lääkäri kohtaa potiaan?

   • Varmasti vaikuttaisi. Ihmisen muisti ja omien toimien arviointi on tutkitusti epäluotettavaa. Mittaamisen ja dokumentoinnin teho perustuu pitkälti juuri siihen, että ihminen saa totuudenmukaisen käsityksen toiminnastaan ja voi tehdä tietoisesti parempia valintoja.

    Lääkärikunnan suhteen voi kestää aika pitkään, että heidän ajattelunsa muuttuu sairaustilojen hoitamisesta, kokonaisvaltaisempaan hyvinvoinnin parantamiseen ja ennaltaehkäisyyn. Useimmat lääkärit kokemukseni mukaan mielummin määräävät lääkkeitä, kuin ehdottavat ruokavaliomuutoksia. Tässä toki potilaskin on suuressa roolissa, sillä on paljon helpompaa napsia pillereitä kuin muuttaa huonoja ruokatottumuksiaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: