Etusivu » rauta » Löytyykö Twitteristä rautaa tai totuuksia?

Löytyykö Twitteristä rautaa tai totuuksia?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Kirjoitan tähän HS.fi:n jutun ja Katrin oppaan (linkit alla) innoittamana omasta ”suhteestani” Twitter -palveluun. Olen ollut palvelun käyttäjä vuodesta 2008 ja nyt sen tullessa ns. mainstream -tietoisuuteen, on hyvä kohta vähän pohtia mitä tästä oikein saa irti. Ja toki voi elvistellä sillä miten aikaisin oli mukana 🙂

Tuolta linkistä pääset Twitter -tiliini käsiksi, ja voit seurata sitä jos haluat. Seuraaminen ei ole mitenkään ”henkilökohtaista”, eli meidän ei tarvitse olla kavereita tai tuttuja, ja se on hyvin neutraalia verrattuna Facebookin kaveripyyntöön (joihin itse suhtaudun aika neutraalisti kyllä myös).

https://twitter.com/markosuomi

Hidas aloitus

Aloitin siis 2008 mutta vasta joskus 2009 – 2010 aloin saada palvelusta enemmän irti kun opin käyttämään sitä ja sain hyviä malleja. Avartava kokemus oli yksi Gartnerin seminaari Lontoossa kesällä 2010, jossa oli ihan perusjuttu kommentoida käynnissä olevaa tapahtumaa Twitteriin suoraan, jotta etäältä seuraavat saisivat kuvan mitä tapahtuu. Suomessakin tehtiin esim. DCL -tapahtumassa ja monissa muissa tuota, ja nykyisin yhä useammassa seminaarissa.

Nykyisin seuraan välillä etänä tiettyjä tapahtumia Twitterin välityksellä, ja vaikka se kuulostaa hassulta, 140 merkin tiivistyksistä saa hyvin tolkkua siitä mitkä ovat esim. jonkun session tärkeimmät pointit. Merkkirajoitus opettaa keskittymään oleelliseen.

Mikä ihmeen Twitter ja miten se liittyy mihinkään?

Twitter on siis palvelu, jossa KUKA TAHANSA voi lähettää julkisia 140 -merkin mittaisia viestejä avoimesti. Tuosta kuvasta saa jonkinlaisen käsityksen siitä miten viestejä sinkoilee koko ajan ympäri maailman. Kuten tajusitkin samantien, tarkoitus ei ole mitenkään lukea noita kaikkia viestejä. Kyseessä on vilkas ja laaja virta, josta voi ”juoda” oman makunsa mukaan.

twitter-animation-loop

Lähde: tweetping.net

Ok, ihan mielenkiintoista mutta mitä hyötyä tuosta on?

Twitterillä voi tehdä monenlaista. Tässä pari esimerkkiä, ei välttämättä ainoita oikeita tapoja käyttää palvelua.

1. Tiedonhaku ja asioihin liittyvien keskustelujen seuranta

Twitterin kautta voit hakea simppelisti aiheita, ja nimenomaan sitä mitä niistä aiheista puhutaan, kirjoitetaan tai linkitetään JUURI NYT. Aiheet voivat liittyä vaikka harrastukseen, työjuttuihin tai muihin kiinnostuksen kohteisiin. Hakuun ja tällaiseen silmäilevään seurantaan todella hyvä apuväline on Chrome -selaimeen asennettava Tweetdeck -sovellus, josta saa mm. tämän näköisiä kivoja näkymiä:

Screen shot 2013-05-07 at 7.5.201320.33.36

Tuossa on siis vierekkäin muutama lista (kasa Twitter -käyttäjiä kerättynä joko minun tai jonkun muun toimesta, jolloin vain heidän juttunsa näkyvät virrassa) ja haku. Siitä saa nopean yleissilmäyksen tilanteesta, esim jonkun alan uutisista.

2. Keskustelut suoraan asiantuntijoiden kanssa

Koska Twitter ei ole niin henkilökohtainen profiilien suhteen kuin vaikka Facebook, kaikkien viestit näkyvät kaikille koko ajan ja suoraan silloin kuin ne julkaistaan. Voit seurata haluamiasi henkilöitä, vaikka alasi kovimpia nimiä, ja jutella heidän kanssaan suoraan. Voit jutella myös ilman seuraamista. Tästä itse tykkään, eli totaalinen välittömyys, matala kynnys ja nopeus. Ei mitään kikkailua ja pönöttämistä vaan suoraa toimintaa.

3. Näiden yhdistelmä

Parasta on kun joskus törmää livenä tai netissä tai jossain johonkin alan guruun, joka on vielä sellainen, joka jakaa alaansa liittyviä mielenkiintoisia juttuja eteenpäin. Yksi tällainen esimerkki on Yle:n Tuija Aalto. Parhaimmissa tapauksissa nämä ihmiset ”kuratoivat” ja suodattavat aiheeseen liittyvää sisältöä niin, että päästävät läpi ja jakavat eteenpäin laadukkaimmiksi kokeminsa jutut. Silloin oma virtasi täyttyy hyvin suodatetuista jutuista.

4. Ai niin, ja oma tiedon jakaminen

Twitteristä voi siis saada todella paljon irti ihan ilman että itse välttämättä julkaisee yhtäkään 140 -merkin mittaista viestiä. Itse koen että irti saa todella paljon enemmän kun itsekin heittäytyy mukaan mutta se ei siis ole välttämätöntä. Kuitenkin, jos lähtee mukaan niin voi olla hyvä miettiä että mitä sellaista voi tuottaa ja välittää eteenpäin, josta joku toinen voisi hyötyä kun käyttää palvelua kohtien 1. – 3. mukaan. Eli, linkittää parhaiksi kokemansa jutut.

Mitä saan tästä irti? Kannattaako se?

Voisin suositella palvelun käyttöä kenelle tahansa. Kuitenkin ehkä sillä varauksella, että suosittelen sitä vain sellaisille, joita kiinnostaa oppia jotain ja seurata jotain ajankohtaisia asioita.

Itse olen saanut irti mm.

  • uusia ammatillisia ja ei-ammatillisia kontakteja, joko niin että olemme tavanneet ensin livenä ja sitten tuossa palvelussa tai toisinpäin
  • uutta tietoa omasta alastani ja kiinnostuksen kohteistani
  • hyviä keskusteluja
  • vinkkejä alan / alojen tapahtumista

EDIT: Twitter -kokemukseen vaikuttavia asioita

Vielä vähän asioista, jotka vaikuttavat kokemukseen. Twitter ei ole mikään automaatti, joka on kaikille sama.

  • keitä seuraat, minkälaisia listoja kokoat ja seuraat, minkälaisia hakuja teet -> oma toimintasi vaikuttaa siihen mitä näet virrassasi -> voit katsoa peiliin jos piirit ovat sisäsiittoiset ja liian pienet omaan makuusi
  • minkalaisia asioita välität eteenpäin ja julkaiset, miten olet kontaktissa muihin käyttäjiin -> vaikuttaa siihen miten muut ovat kontaktissa sinuun

Suosittelen ajattelemaan globaalisti, ja seuraamaan oman kiinnostuksen kohteen asiantuntijoita laajasti, ei rajoittuen vain Suomeen tai johonkin muuhun vastaavaan.

Lisää ja monipuolisemmin aiheesta eri näkökulmista:

Massamediasta yksilöllisiin mediareitteihin (Ilkka Olander)

Katri Mannisen opas

HS.fi artikkeli – Twitter matkalla massamediaksi

Petteri Järvisen näkemys ja kommentit HS.fi:n juttuun

Twitterin käytöstä globaalisti, mukana hienoja karttoja

Toni Nummelan vinkit asiantuntijoiden löytämiseen ja hakuihin

Opi ja työskentele verkossa -kirja, jossa on aiheesta hyviä ohjeita

Mainokset

1 kommentti

  1. […] ihan älytön mullistus, eli jos klikkaat ja jaat jutun Twitteriin (tietty teet aina niin ja Twitter on toki palveluna tuttu, eikö?) siihen tulee nyt oikea käyttäjänimi eikä enää wordpressdotcom. Aika […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: