Etusivu » arvio » Arvio: Opi ja työskentele verkossa – Outi Lammi

Arvio: Opi ja työskentele verkossa – Outi Lammi

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Outi Lammin uusin kirja on nimeltään Opi ja työskentele verkossa. Kyseessä on laaja mutta helppolukuinen opas modernille tietotyöntekijälle (tai sellaiselle, joka harrastuksensa tai siviiliprojektiensa tueksi käyttää verkkoa), jossa käydään läpi sekä yleisiä periaatteita että yksityiskohtaisempia neuvoja.

Kirja on hyvin ajankohtainen, sillä digitaalisuus, tietotyön murros ja kaikkialle ulottuvat sosiaalisen median palvelut koskettavat hyvin monia yhteiskunnan jäseniä. Muutoksen nopeus on sekä hienoa mutta myös haasteellista, varsinkin opaskirjan kannalta. Miten kirjoittaa jotain, joka kestää aikaa näin vauhdikkaassa ympäristössä?

Outi Lammi on ratkaissut asian mielestäni hienolla tavalla näin (lainaus pätee erittäin osuvasti myös esim. fyysiseen harjoitteluun):

”Aina on kuitenkin olemassa tietyt perusasiat, joita tarvitaan, jotta ymmärtäisi, miten asiat toimivat. Ellei ole motivaatiota opetella näitä, päätyy varmasti sanomaan, että ’mikään ei toimi’. Vastaavanlaisia perusasioita on kaikilla elämänalueilla.'”

Kirjassa siis keskitytään vahvasti periaatteisiin ja oman vastuun ottamiseen sekä ammattitaidon ylläpitämisestä että ajankäytöstä. Ei oleteta että joku tietty palvelu ratkaisee kaikki ongelmat, vaan keskitytään siihen miten palveluista saa parhaan hyödyn irti ja miten oma käytös vaikuttaa hyödyntämiseen. Näitä periaatteita voi soveltaa vaikka palvelut muuttuisivat tai jopa katoaisivat ja kirja pysyy silti relevanttina.

Itselleni kirjan parasta antia olivat nämä periaatteet, varsinkin kun moni tekninen yksityiskohta oli jo tuttu kokeilujen kautta. Ja toisaalta, osa tarkemmista vinkeistä toimii hyvin siten että niihin voi palata jälkeenpäin. Tässä muutamia asioita, joita käsitellään: nettifiksuus, sosiaalinen tiedonhaku, tiedon tallennus sekä jakaminen ja ajankäyttö.

Mietin että tavallaan pelkän asenneosuudenkin irrottaminen omaksi kokonaisuudekseenkin voisi toimia mutta en tiedä olisiko siinä kirjana varsinaisesti järkeä? Joka tapauksessa toivoisin että tämänkaltainen ihmisen omaan käyttäytymiseen ja vastuuseen keskittyvää viestintää olisi paljon enemmän ”tuolla kentällä”, varsinkin somepalveluihin liityen, sen sijaan että keskitytään joihinkin yksittäisiin palveluihin.

Sain itsekin suuren kunnian vierailla tässä kirjassa, siinä on julkaistu eräs blogikirjoitukseni.

Loppukaneettina sanoisin, että toivoisin kaikkien tietotyötä tekevien ja verkkoa käyttävien lukevan tämän kirjan. Jos ette raaski ostaa niin lainatkaa kirjastosta. Kyseessä on viisasta näkökulmaa ja käytännönläheisiä no-bullshit vinkkejä sisältävä kirja, josta uskon olevan paljon hyötyä lukijalle. Suosittelen!

Kirjan voi tilata täältä:

http://www.docendo.fi/tuote/978-952-5912-73-9

Outi Lammin kotisivu täällä:

http://www.outilammi.com/

Photo 11.4.2013 13.25.25

Mainokset

1 kommentti

  1. […] Opi ja työskentele verkossa -kirja, jossa on aiheesta hyviä ohjeita […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: