Etusivu » terveys » Onnellisuusteollisuus keskittyy vääriin asioihin?

Onnellisuusteollisuus keskittyy vääriin asioihin?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Kirjahyllyt, lehtihyllyt ja ties mitkä muut hyllyt pursuavat tuotteita, joilla ihmisille yritetään myydä onnellisuuden reseptejä. Ihan kiva, mutta keskittyykö koko teollisuus ihan väärään kohteeseen? Viktor Frankl:n juttujen mukaan keskittyy. Hänen mielestään (ja olen aika pitkälle samaa mieltä) onnellisuuteen ja onnen tunteeseen keskittyminen on itsekeskeistä näpertelyä, todellinen voima tulee itselle merkityksellisen tekemisen löytämisestä. Se kantaa yli hurjienkin kokemusten, kuten sen että bussi oli myöhässä, duuni meni alta, lisäravinteet olivat pilaantuneita, sairaus pilasi terveyden tai koko suku tapettiin keskitysleirillä.

Frankl oli itse keskitysleirillä, ja näki paljon itsetuhoisia ihmisiä, ja näki senkin mikä piti jotkut hengissä epätoivoisissa olosuhteissa.

”As he saw in the camps, those who found meaning even in the most horrendous circumstances were far more resilient to suffering than those who did not. ”Everything can be taken from a man but one thing,” Frankl wrote in Man’s Search for Meaning, ”the last of the human freedoms — to choose one’s attitude in any given set of circumstances, to choose one’s own way.””

Merkityksellisyys -teeman kannattajat ovat sitä mieltä että onni syntyy siitä kun saa mitä haluaa, eli kyse on hyvin primitiivisestä jutusta. Ihana aamiainen jne. Eikä siinä mitään, on hienoa ja arvokasta että osaa nauttia elämän pienistä hetkistä. Mutta, idea onkin siinä että jos onni on se tärkein mitä elämässä tavoitellaan, mitäs sitten kun kaikki ei menekään kivasti? Merkityksellisyys -idean puolestapuhujat sanovat että jos kantavana voimana onkin joku merkitys, eli joku tarkoitus omalle puuhastelulle, se tarkoittaa että onni ja onnettomuus kuuluvat kokonaispakettiin mutta ne ovat oikeastaan epäoleellisia.

En tiedä mikä on oikein tai väärin tämän suhteen mutta itselleni merkityksellisyysteema kolahtaa enemmän kuin joku onnen etsintä. Miten sinulla?

Koko merkityksellisyys -juttu täällä:

http://m.theatlantic.com/health/archive/2013/01/theres-more-to-life-than-being-happy/266805

20121208-202639.jpg

 

Mainokset

2 kommenttia

  1. Kiitos tästä! Entisenä self help addiktina ja onnellisuuden metsästäjänä ja nykyisenä ”valaistuneena” mun motto on ”nosta nenä navasta”. Kun oivalsin että onnellisuus on perustila johon palaamme automaattisesti, näin ettemme kaipaa oikeasti onnellisuutta vaan tunnetta että olemme elossa, joka liittyy siihen, että elämällämme on jokin merkitys.

    Howard Thurmanin sanoin: ”Älä kysy mitä maailma tarvitsee. Kysy mikä saa sinut heräämään henkiin ja tee se. Sillä maailma tarvitsee ihmisiä, jotka ovat heränneet henkiin.”

    • Marko Suomi sanoo:

      Itsellä tuo tulee hyvin pitkälle tekemisen kautta. Jos pääsen tekemään jotain, jonka koen merkitykselliseksi tai se tukee merkityksellistä tavoitetta, olen flow:ssa, vaikka aina ei olisikaan kivaa. Yleensä nämä tavoitteet ovat jotain sellaista, josta ajattelen tai luulen että joku muukin kuin minä hyödyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: