Etusivu » vinkit » Haaste: Yksi kauhistelu, kolme ratkaisuehdotusta?

Haaste: Yksi kauhistelu, kolme ratkaisuehdotusta?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Otsikko tulee Positiivinen psykologia piste fi:n kirjoittajalta (lainasin ilman lupaa), eli tavallaan rakennettaisiin vastaveto sille kulttuurille, että suurimmaksi osaksi osoitellaan muiden virheitä tarjoamatta kuitenkaan mitään ratkaisuehdotuksia.

Lainasin kirjastosta jonkun aikaa sitten kirjan The Finnish Miracle – Ihanuuksien ihmemaa, jossa kanadalainen kaveri kertoo näkemyksiään Suomesta hauskasti. Siinä oli yksi kohta, joka liittyy tähän. Kirjoittaja sanoo että suomalainen epäilee sellaista henkilöä, joka löytää jostain asiasta vain hyviä puolia, sellaiseen ei voi luottaa. Siksi ehkä amerikkalaistyylinen ”yeah, it’s great, very great” -tyylinen jutustelu ei ehkä toimi täällä niin hyvin. Silti, ei ole pakko vaipua kyyniseen suojakuoppaankaan, ja kritisoida kaikkea sen takia että vaikuttaisi suomalaisemmalta / fiksummalta?

Pystymmekö 1:3 suhteeseen? Se on kova (ja hyvä) tavoite. Ehkä 1:1 voisi olla aluksi hyvä kokeilu? Miten se hoidetaan käytännössä?

Kokeile tätä kahvipöydässä tai virtuaalisessa kahvipöydässä eli Facebookissa ja/tai Twitterissä:

 • tarkkaile minkälaista materiaalia lähetät / kerrot yhteiseen tilaamme
 • jossain vaiheessa laitat (me kaikki laitamme) menemään jonkun shokki-, kauhistelu-, katsokaakuinkatuojulkkisolikännissä- tai eitoitoimikuitenkaan -uutisen
 • kun näin tapahtuu, etsi seuraavaksi joku juttu, jossa joku ongelma ratkaistaan tai josta on ollut sinulle itsellesi apua (avuksi ei lasketa sitä että vähäksi aikaa tulee hyvä mieli kun nauraa jonkun mokalle)

Oletko mukana? Pointti on hajottamisen lisäksi myös olla rakentava. Se, mitä luemme ja kuulemme, vaikuttaa meihin, ja samalla se mitä puhumme ja tuotamme, vaikuttaa muihin. Näytetään keskisormea pelkän kauhistelun kulttuurille ja luodaan uusi!

Photo 3.4.2013 8.26.11

Minulla ei ole nyt tarjota mitään tiettyä ratkaisua mutta tässä muutama mielestäni rakentava ja lukemisen arvoinen juttu viime viikoilta, ihan satunnaisessa järjestyksessä:

Koodinimi Uusi alku – K3 Fitness
http://k3fitness.fi/fysiikkavalmennus/koodinimi-uusi-alku/

Asiantuntijuus ja vaikuttavuus  – Jesse Lyn Stoner
http://seapointcenter.com/influence-without-authority/

Lopeta oppiminen, aloita opettaminen – Tim McDonald
http://mycmgr.com/stop-learning-start-teaching/

Toistotikkaat – Super Sets
http://www.super-sets.com/2013/04/02/toistotikkaat/

Terveyden ja nuorekkuuden ABC – Lihastohtori
http://lihastohtori.wordpress.com/2013/04/01/terveys_nuorekkuusabc/

Aivot ja aikaansaaminen –  Linda Saukko-Rauta
http://visualisointi.wordpress.com/2013/03/19/ville-ojanen-aivot-ja-aikaansaaminen-sketchnotes-brains/

Kahvakuulatekniikasta – Niina Salonen
http://niinasalonen.com/kahvakuulatekniikasta/

Liikkumattomuus tappaa – Ikiliikkujat
http://ikiliikkujat.com/2013/03/25/liikkumattomuus-tappaa/

Onko liikuntaväki väärässä? – Ville Tolvanen
http://www.villetolvanen.com/2013/02/22/onko-liikuntavaki-vaarassa/


3 kommenttia

 1. emiliaelisabethblog sanoo:

  Absolutelu love this, Marko!.Tässä yhdistyvät systeemiajattelu (tekomme vaikuttavat keskeisellä tavalla laajempaan systeemiin, jossa elämämme) ja positiivisen psykologian tutkimukset (esim. Losadan 3:1 positiivisuuskerroin). Puhut myös aivan oikein uudenlaisen ´kulttuurin´ luomisesta (mikä on kestävän muutoksen ytimessä). Uuden kultuuriin luominen tarkoittaa, että tietty käyttäytyminen ei ole vain hyväksyttyä vaan myös odotettavaa tietyssä ryhmässä. Olisi aika hienoa, jos Suomi olisi maa, joka on ihan oikeasti tunnettu suoraselkäisyydestä, rehelisyydestä ja… sisusta. Sisun yksi elementti englanninkielessä on usein integrity ja tämä sana mielestäni hyvin välittää sen luonteen.

  ”Integrity is a concept of consistency of actions, values, methods, measures, principles, expectations, and outcomes. In ethics, integrity is regarded as the honesty and truthfulness or accuracy of one’s actions. Integrity can be regarded as the opposite of hypocrisy, in that integrity regards internal consistency as a virtue, and suggests that parties holding apparently conflicting values should account for the discrepancy or alter their beliefs.”

  YES, hyvä, Marko! Juuri tällaista asennetta tarvitaan lisää : ) I´m so in and will report back in a week. Samasta aiheesta lisää: http://emiliaelisabethblog.wordpress.com/2012/11/28/a-cool-thing-you-should-know-about-yourself/

  • Marko Suomi sanoo:

   Kiitos sulattelua vaativasta kommentista! Integrity, termi josta tykkään ja joka minulle tärkeä mutta jolle ei taida olla kielessämme sanaa?

   Ruohonjuuritasolla lajitoiminnassa ajattelen että ohjaajalla/valmentajalla on hurja vastuu siinä millaisen kulttuurin luo treeneihin, sillä se säteilee todella pitkälle. Miten ottaa ihmiset vastaan, miten suhtautuu epäonnistumisiin jne. Ja miten kisoissa suhtaudutaan kanssakilpailijoihin.

 2. Olen käyttänyt sanaa integriteetti, toki koskaan tarkistamatta onko sitä olemassa Suomen kielessä. Kuullostaa mukavan vaikeelta ja sivistyneeltä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arkistot

%d bloggaajaa tykkää tästä: