Etusivu » rauta » Valintojen huumaava määrä

Valintojen huumaava määrä

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Mene kauppaan, maitohyllylle. Hae nopeasti sieltä kermaa ja mene kotiin. Tai yritä, sillä kohtaamasi näky on jotain tällaista:

Kermaa? Ei, vaan ruokakermaa, erikoiskermaa, luomukermaa, kuohukermaa, vähärasvaista kermaa, kermankaltaista ainetta jota ei saa sanoa kermaksi mutta on melkein kuin kermaa, vegaanikermaa, karppauskermaa, avaruuskermaa ja paleokermaa.

Tämä sama ilmiö toistuu kaikessa meille tarjolla olevassa, aineellisessa ja aineettomassa. Hirvittävä määrä valittavia asioita. Ok, on kiva kun saa valita mutta en ihmettele miksi joku ns. terveellinen elämäntapa voi olla niin haastava, kuin yksinkertaisimmissakaan asioissa ei voi vain tehdä, vaan ensin pitää valita haluaako harrastaa zumbakahvakuulaa, nostokahvakuulaa, kahvakuulakahvakuulaa vai kesäkuntokahvakuulaa, puhumattakaan toiminnallisesta bodauskahvakuulasta.

”Conclusion: the nail that sticks up gets hammered down and the masters finest tools are found slack-jawed and placid amidst the cacophony of screaming billboards and Disney-fied history.”

Mainokset

5 kommenttia

 1. Naulan kantaan (pun intended), Marko. Sinua varmasti voisi ilahduttaa tämä Dr. Barry Schwartzin TED-talk (nevermnd the shorts 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=VO6XEQIsCoM

  Schwartz oli opettamassa ohjelmassani viime marraskuussa ja hän on ihan fantastinen! Omalla sivullani on myös tähän aiheeseen liittyvä blogipostaus joulukuulta. En sitä linkitä tähän, mutta Schwartzin kirjan kylläkin!
  http://www.amazon.com/Paradox-Choice-Why-More-Less/dp/0060005696

  Thanks!

  Emilia

 2. Siis mitä, kai sulla on sellanen ruokavalio, missä sanotaan? Ei kai sitä nyt kukaan enää itse mitään kaupassa valitse, valitaan vaan muodikkain dieetti ja noudatetaan ohjeita. Pitää myös muistaa paheksua salaattirasian kannen takaa työpaikan lounasravintolassa tällaisia, ”siis toi on sun toinen suklaapatukka tänään” -ihmisiä. Olen huono, luultavasti valitsisin väärän kerman, koska mulla ei ole mitään ruokavaliopaperia missä sanotaan. Avaruuskerma olis kyllä kiinnostava. Syöminen on avaruustiedettä, siksi avaruuskerma olisi varmasti turvallisin.

  • Marko Suomi sanoo:

   Kyllä itsekin ostaisin avaruuskermaa samantien, jos sitä olisi hyllyssä 🙂 Olen elänyt tuollaisen ”paheksun tietämättömien ruokavalioita” -kauden, joskus 10 vuotta sitten. Silloin olin niin täynnä omaa ruokavaliotani että vanne kiristi tosissaan. Onneksi se meni ohi.

 3. Kenu sanoo:

  Kermahyllyllä voi välillä olla yllättävän vaikea löytää ihan vaan kermaa ilman mitään etulitteitä. Jos ei keino- tai avaruuskermoja, niin vähintään kevyttä tai hylaa. Sama paradox of choice koskee kyllä valitettavasti melkein kaikkea muutakin nykyään. Nykyihminen käyttää ihan käsittämättömän määrän energiaa valintojen tekemiseen, siinä mielessä tietyn ruokavalion noudattaminen jopa helpottaa elämää, koska valintojen määrä vähenee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: