Etusivu » tavoitteet » Miksi x 5 ja tekemisen syvin olemus

Miksi x 5 ja tekemisen syvin olemus

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Urbaani Oranki kyselee oleellisia kysymyksiä:

Miksi harjoittelet?

..

Mitä tulee juoksemiseen ja salitreenaamiseen, niin niitä tuli harrastettua pitkälti niistä yleisimmistä syistä miksi muutkin ihmiset niitä yleensä harrastavat (on toki muitakin syitä). Tiivistän nämä syyt yleensä kahteen, eli:

– Hyväksyntä
– Terveys

Lyhyesti tiivistäen sanoisin, että kannattaa:

1) Ymmärtää syyt miksi tekee asioita
2) Tehdä sitä mistä oikeasti nauttii juuri nyt
3) Keskittyä syyhyn ja tarkoitukseen, seuraukset tulevat kyllä perässä, se kuuluu niiden luonteeseen

Koko teksti tuolla:

http://www.urbaanioranki.com/2013/02/mita-varten.html

Omat syyt ovat olleet vuosien varrella kaikissa noissa kolmessa, joista tekstissä puhutaan. Yksi lisäsyy on kuolemanpelko ja epätoivo. 🙂

Miksi -kysymys on mielestäni ehkä tärkeimpiä (aina välillä ainakin kysyttäväksi) tavoitteelliselle treenaajalle ja kisaajalle. Se voi auttaa löytämään mahdollisiin motivaatio-ongelmiin syitä. Voihan olla että huomaakin tekevänsä jotain aika rankkaakin ihan vain muita miellyttääkseen, ja sen voi sitten vaikka lopettaa ja keskittää rajallisen aikansa ja energiansa sinne, minne itse haluaa.

Tässä aiheeseen liittyvä simppeli harjoitus, jota voi lähteä soveltamaan vaikka Orangin kysymykseen: miksi harjoittelet?

http://www.ideapakka.fi/2011/04/perjantai-idea-5-x-miksi.html

Loppuun vielä Ismo Alangolta (mielestäni hienoimpia suomalaisia muusikkoja, vaikka en loppujen lopuksi kauheasti tuotantoaan kuuntele), sanoi uudessa Sue -lehdessä hienosti tekemiseen liittyen:

Mä en mieti hyviä myyntejä, arvostusta tai palkintoja. Musiikin tekeminen taas on helvetin mielenkiintoista ja henkilökohtaista. Jotkut ihmiset painottaa, ettei musiikki ole heille mitään terapiaa, vaan pelkkää työtä. Mulle biisien tekeminen on sitä, että yritän selvitää suhdettani maailmaan ja ihmetellä, mistä helvetistä tässä kaikessa on kysymys.

Mulle kaikki harrastustoiminta, bändit, treenit, urheilut, tämä blogin kirjoittaminen, on liittynyt tuon tapaiseen ideaan jonka Ismo hienosti kiteyttää. Ei se ole nautinnon hakemista tai terveellisyyden hakemista vaan jonkinlaista ihmettelyä tosiaan. Esim. kun laittaa itsensä peliin ja kisailee täysillä jonkin aikaa, ymmärtää prosessin jälkeen ehkä jotain uutta itsestään, ja saavutukset, jos niitä tulee, ovat sinänsä sivuseikka.

Jos ei ole jotain tehnyt sillä tavalla ns. kokonaan itsensä peliin laittaen jonkun asian takia, voi toiminta ulkopuolisen silmiin näyttää pakkomielteiseltä. Pakkomielteisyydenkin hyvistä puolista puhutaan liian vähän. Ilman sellaista aika putkinäköistäkin suhtautumista asiohin en usko että todella merkittäviä asioita hirveästi tapahtuisi. Jos ajateltaisiin ensin että ”onko tuossa nyt mitään järkeä” ja aletaan laskea hyötysuhteita ajankäytölle niin kuinka monta hienoa asiaa jäisi tekemättä kokonaan? Kyseessä olisi hirvittävä painajainen, jossa kaikki musiikki olisi jotain Axl Smith -tyyppistä muovia edustavaa puuroa ja kukaan ei edes yrittäisi ylittää itseään missään lajissa.

Onneksi ihmiset eivät ole robotteja vaan välillä sekavia ja pakkomielteisiäkin olentoja, jotka edes joskus laittavat itsensä kokonaan likoon jonkun innostuksen kohteen puolesta.

20121207-081741.jpg

 

Mainokset

1 kommentti

  1. Kipa Niemelä sanoo:

    Tuli väistämättä mieleen toinen kysymys: Kestäisikö pääsi olla treenaamatta ?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: