Termit kuntoon?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

USA:sta on tullut Suomen kahvakuulaurheiluperinteeseen 3 hyvää asiaa vuosien varrella. Ainakin. Hieman välillä harmittaa kun meillä suomalaisilla on niin kova tarve matkia juuri amerikkalaisia, noita hulluja pioneerejä, mutta ei se pelkästään huono juttu aina ole.

Hauskintahan oikeastaan kahvakuulaurheilun suhteen on se, että kahvakuula välineenä ja kahvakuulaurheilu lajina ovat olleet Karl Fazerin ajoista lähtien elinvoimaisia ja aktiivisia tuossa heti itänaapurissa. Ihan aidan toisella puolella. Mitä tekee suomalainen? No, uskoo välineen ja lajin mahdollisuuksiin vasta kun amerikkalaiset rupeavat siitä toitottamaan vuoden 2000 jälkeen 🙂 Toisaalta, ei silloin kahvakuulan paleokaudella eli aikana ennen vuotta 2006 juuri kukaan kuulista tiennyt, ja jos tiesi niin ei ainakaan kertonut, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

 

Yksi juttu, josta Kukkakin kertoo alla on viestinnän selkeys. Se on viety esim. amerikkalaisissa non-fiction -kirjoissa niin pitkälle, että yksi kirja = yksi ajatus, jota toistetaan ja käydään läpi esimerkkien ja tarinoiden kautta. MUTTA, se on loistava tapa saada asia kertakaikkisen selväksi. Mitä hyötyä on jaaritella pitkät pätkät ties miten monitahoisesti, jos lukija ei saa kiinni ydinajatuksesta?

Olen itse tehnyt virallisen ja epävirallisen lajiviestinnän ja -kirjoittelun suhteen niin paljon virheitä etten edes jaksa laskea niitä. Olen aina pitänyt itsestään selvänä asioita, jotka todellakaan eivät ole itsestään selviä. Siis esim. sitä että joku tietää mitä painopiste tarkoittaa, eihän sitä nyt tarvitse sentään selittää? No kyllä tarvitsee. Kaikki pitää selittää juurta jaksaen, useaan kertaan toistaen, tekstinä, kuvina, äänenä ja ties minä. Onneksi on olemassa ihmisiä, jotka sentään miettivät näitä viestinnällisiä asioita vähän pidemmälle:

”Toimittajia on turha kiusata termillä Girevoy Sport. Edessä olisi kuitenkin monta muutakin kysymystä avattavana: Miten kahvakuulalla kisataan? Onko siinä koreografia? Oletko voimakas?

Päädyin ottamaan mallia Amerikasta (Kettlebell Sport) ja aloin käyttää termiä kahvakuulaurheilu Girevoy Sportin sijaan. Se helpotti paitsi omaa työtäni, myös toimittajien. Suomennoksesta tulee ainakin selville se, että jotain tehdään kahvakuulalla.”

Kahvakuula, nostaminen, Kettlebell Lifting | kukkalaakso.com.

Mainokset

1 kommentti

 1. Kukka sanoo:

  Amerikkalaisilta opittuna tuli myös RPM eli tekemisen tahti, ja paljon paljon muuta.

  Pakko myöntää, että elämässäni on viime vuosina ollut aika vähän johdonmukaisesti eteenpäin kulkevia asioita. Onneksi tämä on ollut yksi niistä. Ihmeellisen paljon olen yhden asian viestimiseen jaksanut käyttää aikaakin, onko se fanaattisuutta, lojaaliutta (sitoutumista) vai typeryyttä?

  .. plus tietysti ”lehteen pääsemiset”.

  Tällaisen ”marginaalin termilajin” kanssa ”lehteen pääseminen” tarkoittaa käytännössä sitä, että saa kirjoittaa yhden jutun lisää. Kaikilta toimittajilta ei voi edellyttää lajitietoutta ja ’ammattisanaston’ hallintaa; ei oikeastaan edes perustietoa harjoittelusta. Ja lisäksi kun haastateltava on näinkin tarkka termeistä, sitä saa joskus pyöritellä aika kauankin.

  Tästäkin olen ajatellut kirjoittaa myös jossain vaiheessa. Että miksi lajitietous monestakin lajista (esim. toiminnallinen harjoittelu?) on sekalaista ja omituista.

  Mutta ei toimittajan ole helppo löytää oikeita asiantuntijoita (ei voi odottaa, että he tietäisivät ’kaiken’) ja siksikin kaikki on välillä vähän niin ja näin. Ei sitä itsekään löydä helposti _oikeita_ asiantuntijoita.

  Mutta, nyt kun noita vanhoja tekstejä käyn läpi, niistä koostuu kyllä loistava tietopankki. Vähennän nillitystä 🙂 ja teen asiatekstipankin.

  Pari klassikkoa:

  http://kukkalaakso.com/2012/01/10/nostaminen-kahvakuulaharjoittelun-pohjana/

  Amerikkalaisista:

  http://kukkalaakso.com/2012/02/03/kahvakuulaurheilu-25-oppiminen-ja-yksilollisyys/

  Olohuonetempaus (aikana, jolloin en ollut vielä kuullut sanaa ”toiminnallinen räkki”!)

  http://kukkalaakso.com/2011/05/25/vaarinymmarretty-kahvakuula-osa-ii/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: