Etusivu » terveys » Jari Sarasvuo puhui addiktioista

Jari Sarasvuo puhui addiktioista

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Jari Sarasvuo puhui tänään Yle Puhe:ssa addiktioista. Siis yleisesti, sivuttiin esimerkein viinaa, lääkkeitä ja liikuntaa. Mihin tahansa voi jäädä koukkuun kun tarve siihen on olemassa. En ehtinyt kuunnella ohjelmaa ihan kokonaan mutta suosittelen kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Pääpointteja, ainakin ne mitä muistan, paljon muitakin oli:

  • kaikki addiktiot ovat pakenemista joltain
  • addiktiot synnyttävät pysyviä muutoksia aivoihin
  • aivoja voi muokata parempaan suuntaan harjoittelemalla (AA, meditaatio yms)
  • addiktoituneen syyllistäminen ei vie asiaa eteenpäin, vaan hänen paranemisensa tukeminen
  • paraneminen lähtee itsestä, ja sitä auttaa todella paljon vertaistuki, koska samoja asioita kokeneet eivät heittele vain ylimielisiä ”itsekuria se vaatii” -heittoja

Ohjelma tuli siis tänään ja ilmestynee tuonne Areenaan pian:

EDIT: tuolla se on: http://areena.yle.fi/radio/1797117

 

Tätä samaa viestiä kertovat Power of Habit sekä Janne Viljamaan Pakko Saada, kannattaa tutustua!

Itselläni on ja on ollut vain ”kivoja” addiktioita, eli suklaata, liikuntaa, nettiä yms., eli olen päässyt helpolla. Olen ihan tyytyväinen etten ole lähtenyt edes kokeilemaan mitään viinaa vahvempaa, sillä olen selkeästi jollain tasolla selvästi addiktioihin taipuvainen. Alkoholikin on ollut jo vuosia omassa elämässä aika paitsiossa, se oli hauska juttu ehkä joskus nuorena festarireissuilla mutta nykyään seurajuomana pari kertaa vuodessa.

Olen harrastusurheilun myötä itse asiassa vuosien varrella sen verran vieraantunut ns. suomalaisesta viinakulttuurista, että välillä tunnen itseni joukkoon kuulumattomaksi. En osaa enää asettua siihen asemaan, jossa humalatilaa jotenkin odottaisi, tai että olisin kiinnostunut siitä oikeastaan ollenkaan. Ehkä se on sitä että joskus epävarmana nuorena tarvitsin pientä hiprakkaa itseni ilmaisemiseen vaikka puhumalla, nykyisin puhun samat jutut joka tapauksessa? En väitä että olisin jotenkin parempi kuin humalahakuinen juoja, en vaan enää saa ideasta kiinni 🙂

Mainokset

4 kommenttia

  1. Itse uskon addiktioiden pohjautuvan alentuneeseen serotoniinaiheenvaihduntaan, brittipsykologi Oliver James on aiheesta kirjoittanut. Ilmeisesti ainakin länsimaisissa maissa erittäin suuri ongelma ja pahinta on se, että addiktiot koko ajan vähentävät serotoniinin eritystä niin että ”normaalin olon” saamiseksi joudutaan käyttämään koko ajan suurempaa ”annosta”, oli kyseessä sitten kahvi, viina, tupakka, seksi, suklaa, porno, TV, väkivaltapelit tai -elokuvat, Facebook, nettisurffailu… jopa musiikki laskettiin noihin kuuluvaksi, eli emme kestä hiljaisuutta. Mielihyvää tuottava asia X nostaa serotoniinitasoa hetkellisesti, mutta sen jälkeen taso laskee alemmas ja käyrä on laskusuuntainen. Liikunta ei aiheuta samanlaista fyysistä vastetta serotoniinin suhteen, ilmeisesti kyseessä ovat muut hormoonit. Alentunut serotoniinitaso aiheuttaa mm. väkivaltaisuutta, mitä Oliver James pitää huolestuttavana ilmiönä ja yhtenä selityksenä ihmisten huonohermoisuuteen ja impulsiivisuuteen nykypäivänä. Olen itse viime vuoden puolella lopettanut kahvinjuomisen ja alkoholia en ole käyttänyt viiteen vuoteen. Minusta on säälittävää (SORI, MUTTA ON) kun työpaikoilla ihmiset raahautuvat aamukahville, kun eivät oikeasti pärjää ilman. Olen ollut itse yhtä säälittävässä Pepsi max-koukussa, nyt kun ajattelee niin KUVOTTAVAA. Nykyinen Facebookin käyttöni on siinä rajalla, että pitäisi rajoittaa tahi vieroittautua.

  2. […] Marko Suomi – Jari Sarasvuo puhuu addiktioista […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: