Etusivu » rauta » Treenien ohjauksen pointti?

Treenien ohjauksen pointti?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Pari kysymystä, joita mietin varsinkin tänä syksynä mutta muutenkin liikunnanohjauksen lomassa:

Mitä järkeä on vetää muille treenejä ja opettaa liikkumista, jos kaikki maailman ihmiset eivät kuitenkaan osallistu ja elintasosairauksien kierre vain pahenee?

Miksi opettaa nostamisen tekniikkaa kun samalla vaivalla voisi vaan vetää väsytysjumpat?

Miksi joku haluaa niin paljon huomiota että vetää treenejä, ovatko kaikki liikunnanohjaajat hulluja narsisteja?

Voiko muille ohjata uskottavasti harjoituksia, jos itsellä on ollut terveyden kanssa vaikeuksia eikä pääse hyppyspagaattiin toppapuvussa ilman lämmittelyä?

Voiko kirjoittaa uskottavasti elämäntapavalinnoista tai vaikka ruokavaliosta jos itsellä ei ole super kurinalainen dieetti, tai oikeastaan jos ei edes ole hirveän kiinnostunut ruokavalioiden yksityskohdista?

Pitääkö tietää enemmän kuin kaikki muut että voi opettaa?

Motivoiko liikuttajaa raha, miksi hän tekee mitä tekee?

20121217-105751.jpg

No, mun mielestä liikunnanohjaajat ja muut liikuttajat ovat periaatteessa taviksia (kuten me kaikki), jotka ovat oivaltaneet jotain ja haluavat jakaa sitä eteenpäin, jotta joku muukin oivaltaisi. Pätee ehkä toki muuhunkin opettamiseen.

Esim. kahvakuulatekniikan opettelun tehtävä on toki opettaa se tekniikka mutta syvempi merkitys ja isommat vaikutukset tulevat siitä, että ihmisellä syntyy oivallus ”hei, minähän opin tämän ja voin soveltaa tätä oppimisen kykyä muihinkin asioihin!” Tai ”ahaa, nyt kun opin pysäyttämään kuulan, opin myös hallitsemaan kehoa muissa tilanteissa kun tiedostan miten raajat käyttäytyvät”

Kyse ei ole tiedon siirtämisestä, sillä kaikilla on kaikkeen oleelliseen liikunta-, ravinto- ja elämäntuunaustietoon välitön pääsy joka hetki. Tietoa on jopa liikaa. Tarvitaan ihmisiä, jotka vapaaehtoisesti suodattavat tietoa ja kertovat ja näyttävät miten asioita voi soveltaa käytännössä omaan elämään. Se ei tee näistä ihmisistä parempia kuin muut, he vain syystä tai toisesta haluavat jakaa näitä asioita. Kaikki eivät halua ja se on ihan ok.

Mikä ihme tällaiseen sitten motivoi, varsinkin jos tekee sitä vapaa-ajallaan. Yksinkertaisesti se, että yksikin tyyppi oivaltaa sen jutun (mikä ikinä onkaan) ja vielä innostuu siitä. Siitä saa niin paljon itselle että sitä on vaikea kuvailla.

Mitä mieltä sinä olet?

Mainokset

1 kommentti

  1. firemaria sanoo:

    Moi!

    Hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus. Kiitos!

    Allekirjoitan täysin nuo kaksi viimeistä kappaletta. Kyse ei ole jo runsain mitoin olemassa olevan tiedon toistamisesta, vaan nimenomaan suodattamisesta ja jakamisesta ymmärrettäviin blokkeihin, niin ruohonjuuritasolle vietynä että vastapuoli todella voi itse tehdä niiden avulla oivalluksia. Ja kun se syntyy, saattaa opittu asia olla laajempi kokonaisuus kuin alkuperäinen opetettu juttu, koska opittua voidaan soveltaa laajemmin. Ja itselläkin juuri tuo toisen onnistumisesta ja oivalluksesta syntyvä reaktio on se juttu jonka vuoksi tätä tehdään. Toki omalla ohjauspalvelulla on hintalappu, lähinnä tila- ja välinekulujen kattamiseksi, mutta ”tunnepuolen” seikat pesevät rahallisen korvauksen mennen tullen!

    Ja nimenomaan, ohjaaminen tai opettaminen ei tee kenestäkään parempaa ihmistä kuin muut. Mutta ilmiselväähän on että kyky suodattaa ja jakaa tietoa/ tekniikkaa ymmärrettävissä kokonaisuuksissa (vaatii myös taitoa lukea kohderyhmää jollakin tasolla) joko on olemassa tai sitten se ei ole, ja tämä ominaisuus mielestäni erottaa paremmat ja vähemmän hyvät opettajat/ ohjaajat toisistaan. Gurun maineen ansaitsisivat useimmin juurikin ne asiantuntijat jotka pitävät itsestään vähiten ääntä (koska keskittyvät mediaseksikkyyden sijaan juuri siihen tiedon ymmärrettävään jakamiseen). Myös ohjaajan aito innostus ja sitoutuminen johonkin asiaan heijastuu opetukseen, mikä myös vaikuttaa opetuksen laatuun, muttei edelleenkään ihmisen paremmuuteen tai huonommuuteen. Kuten sanoit, jotkut vain haluavat jakaa, toiset eivät. Jotkut ehkä osaavat jakaa paremmin kuin toiset. Muttei sekään tee kenestäkään ihmisenä parempaa tai huonompaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arkistot

%d bloggers like this: