Etusivu » hyvinvointi » Sopiva stressin määrä?

Sopiva stressin määrä?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Stressi on melkein yhtä iso muotisana kuin narsismi tai kiire, nämä kolme sanaa yhdessä ovat ehkä 2010 -aikakauden kovin kolmikko? Luen aiheesta mielenkiintoista kirjaa nimeltä Stresscraft, jossa lähestytään aihetta niin että ei yritetä hallita stressiä tai poistaa sitä vaan oppia hyviä keinoja elämään sen kanssa. Stressi on tärkeä kehon ja mielen mekanismi ja oleellista on sopiva määrä ja sen tiedostaminen.

Kirjassa on tällainen käänteinen U -kaavio, josta oma versioni tässä:

20121211-075957.jpg

1. Ollaan melkein unessa tai apatian tilassa, jossa ulkoisia ja sisäisiä vaatimuksia tehdä mitään ei ole lainkaan. Elämän sietämätön keveys. Ei jaksa kiinnostaa opetella tai tehdä mitään koska ei tarvitse.

2. Flow, innostus, draivi, tekemisen meininki ja ilo. On sekä sisäistä että ulkoista painetta mutta juuri sen verran että uuden oppiminen kiinnostaa ja mieli on virkeä. Homma ns. luistaa.

3. Kova sisäinen ja ulkoinen paine, mieli ja keho eivät kestä ja toimintakyky putoaa nolliin. Apatiaa siksi että ei vaan pysty enää. Uuden oppiminen ei todellakaan kiinnosta, keskittyminen on hengissä selviämisessä. Vaarallinen tila, joka pitkittyessään voi johtaa vakaviin ongelmiin.

Näiden kolmen välillä sitten seilataan elämässä, ja vietetään paljon aikaa eri ääripisteiden välillä harmaalla alueella. Jos haluaa vaikuttaa hyvinvointiinsa, voi opetella keinoja sekä havaita ylikierroksilla olemista että kierrosten laskemista erilaisilla tavoilla. Listailen niitä jossain vaiheessa myöhemmin. Periaate kuitenkin siis aika sama kuin treenissä, liika on liikaa ja välillä kannattaa palautella ja rentoutua.

Vielä loppuun jokaiseen äärikohtaan sopiva laulu.

1.

2.

3.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: