Etusivu » terveys » Ennakkoluulojentuhoamiskone, nyt ilmaiseksi

Ennakkoluulojentuhoamiskone, nyt ilmaiseksi

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Sarjassamme: tämä on toiminut minulla, ehkä toimii muillakin?

Haaste on siis, miten päästä turhista ennakkoluuloista eroon. Omassa elämässäni tutustuminen asioihin ja oppiminen on ollut ainoa mikä auttaa. Olen lähtökohtaisesti, aivan pienestä asti, ollut sekä ennakkoluuloinen että pelokas, ja olen sitä yhä. Se on juuri sellainen yhdistelmä mistä syntyy helposti myöhemmällä iällä rasistijuntteja tai poliitikotonperseestä -kannanottoja.

Joskus kun olin pieni, ”kohuttiin” somalipakolaisista. Tottakai se oli hurjan pelottavaa. No, meidän luokalla oli yksi kaveri sieltä, ja kun häneen tutustui, kummasti se pelko väheni. Hän olikin vain ihminen, ei mikään myyttinen hirviö tai toisaalta mikään täydellinen yksilökään.

Homojakin pelättiin. Ai että, mikä voi olla pelottavampaa, nehän tulee ja raiskaa heti kun silmä välttää, tai jotain sellaista. No, eräällä luokalla luokanvalvojamme oli oikein pesunkestävä homo. Siihen sitten tottui, ja tämäkin henkilö oli vain ihminen, ei hirviö eikä mikään erityisen hieno yksilö. Siihen jäi sekin pelko sitten.

Joskus yläasteella olin kavereiden kanssa hetken, ehkä kolme viikkoa, leikisti uusnatsi. Hakaristejä piirreltiin vihkoihin ja tehtiin tervehdyksiä ja puhuttiin juutalaisista sekavia, vaikkei kukaan ollut sellaista koskaan nähnytkään. Luin sitten joskus Polttouhrit nimisen kirjan. Natsien fanittaminen jäi siihen kuin seinään.

Olen saanut ikävä kyllä annettuna asenteen ”poliitikot ovat perseestä syystä X ja he vain huijaavat Tavallisia Ihmisiä”. En tiennyt sinänsä politiikan arjesta mitään, koska se oli vain Niiden touhuja. Sitten vaimo pääsi neljä vuotta sitten valtuustoon. Opin sivussa paljon siitä miten se homma oikeasti toimii ja miten Tavalliset Ihmiset siellä koneistossa tekevät hommiaan.

Yhteenveto: tietämättömyys ja omiin negatiivisiin asenteisiin jämähtäminen on tuhoisaa sekä elämänlaadun että aivoterveyden kannalta. Toki, se on myös turvallista kun siihen on tottunut mutta jos elämänlaadun parantaminen kiinnostaa, kannattaa kokeilla tutustua johonkin sellaiseen asiaan, jota pelkää tai vihaa. Huom! En väitä että se olisi aina helppoa ja kävisi nopeasti tai tuskattomasti mutta silti se kannattaa. Itselläni on vielä paljon asioita, joita kohtaan olen superennakkoluuloinen.

Vaarana tässä metodissa on se, että jos se vihan kohde alkaa oikeasti vihastuttaa vähemmän, ja huono olo silti jatkuu eikä voikaan enää syyttää sitä tuttua Syyllistä voi tulla ikävä tilanne että joutuu katsomaan peiliin 🙂

Lopuksi vielä tällainen Brain Rules -julistesarja printattavaksi:

http://www.brainrules.net/pdf/brain-rules-posters-large.pdf

Mainokset

2 kommenttia

  1. Junnu sanoo:

    Word! On jopa rasittavaa kun pyörii ennakkoluulojen keskellä. Sitäkin rasittavampaa on saada itsensä kiinni itse teosta, ennakkoluuloisuudesta. Yllättävän hyvin kuitenkin pystyy opettamaan itselleen uudet ajattelumallit, jos vain asenne on kohdallaan.

    • Marko Suomi sanoo:

      Totta, pahinta on kun jää itse kiinni, ja sitä kyllä sattuu usein. Olet kyllä oikeassa että noihin voi vaikuttaa paljonkin jos haluaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: