Etusivu » hyvinvointi » Kun tuulettimeen tulee osumia?

Kun tuulettimeen tulee osumia?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Ironisesti voisi sanoa että jos haluaa voida hyvin niin ei kannata joutua onnettomuuteen, sairastua, menettää läheisiään tai kokea muutakaan äkillistä ikävää. Jos on niin onnekas, että mitään tällaista ei oman elämän aikana tapahdu niin tosi hyvä.

Jos taas ollaan ihan vakavissaan niin välillä käy ikäviä asioita, isoja ja pieniä. Jopa silloin kun on muistanut joka aamu olla kiitollinen siitä mitä on, on ajatellut positiivisesti, kuntoillut, lukenut metreittäin hyvinvointikirjallisuutta ja syönyt laadukasta ruokaa.

Kun jotain käy, sinulle tai läheisellesi, alla linkkeinä on siitä selviämiseen vinkkejä, esitys kulkee nimellä ”Kriiseissä auttaminen, perustietoa maallikolle”. Löysin sen googlesta, sillä minulla on kotona paperi nimeltä ”traumaattisen kokemuksen käsittelyprosessi” (Riitta Luukkainen-Markkuna), jota lähdin etsimään siitä sähköistä versiota kuitenkaan löytämättä. Tuossa materiaalissa on samoja asioita ja muutenkin noilla hakusanoilla löytyy paljon kaikkea.

Yleensä ottaen ilmeisesti kaikissa tällaisissa kokemuksessa käydään läpi tällaiset vaiheet:

  1. Psyykkinen shokki
  2. Reaktiovaihe
  3. Työstämis- ja käsittelyvaihe
  4. Uudelleen orientoitumisen vaihe

Idea on joka tapauksessa selvitä ja päästä eteenpäin, ei jäädä jumiin katkeruuteen tai ahdistukseen tai mihin ikinä. Tuossa monisteessa, jota en siis löytänyt, on tähän liittyen hyvä lainaus, en tiedä kenen alkuperäistekstiä:

”Psykologisessa mielessä epäoikeudenmukaisuuden kokemus, jota ei pystytä työstämään hyväksynnäksi edes jossain määrin, herättää vihaa ja katkeruutta.

Viha ja katkeruus taas tietyllä tavalla tuhoaa ihmistä sisältä päin aiheuttaen vakavia vaurioita ihmisen persoonallisuuteen ja elämään.”

Siinä hyvä syy työstää sitä shittiä, jota siellä omassa tai kaverin tuulettimessa on. Kieltäminen, pakeneminen tai kivakiva -höpötykseen jumittaminen ei ole työstämistä. Tiedän, koska minulla on näistäkin strategioista kokemusta. En ole silti todellakaan mikään alan asiantuntija, siksi haenkin matskua viisaammilta.

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:xWYrHsWO8AMJ:www.maaseutuplus.fi/!file/!id4186/files/attachment/Kriiseissaauttaminen-perustietoamaallikolle.ppt+&hl=fi&gl=fi&pid=bl&srcid=ADGEESjU3joTzZfQEBS3dgnZMzy8pBlC6v02Lc_elh2mxf9LnaghmG4F-P-KfJn4Tzlk5e9sFsT8YlGXCPDKiXbeR7_iizR8WKyKE6Ysw7i-LsH-VZJHC-AIUXZF0e6NprEsHURgCSSB&sig=AHIEtbTKPS6shElFqE1zMNH7fngKfB3DDg

Jos linkki ei toimi niin kokeile tätä:

http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&ved=0CEkQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.maaseutuplus.fi%2F!file%2F!id4186%2Ffiles%2Fattachment%2FKriiseissaauttaminen-perustietoamaallikolle.ppt&ei=KrZzULbHKIKM4gTImYGIAQ&usg=AFQjCNH6wP4-r4K-R5RR-cHJuQZO4kbA1A&sig2=DmlMUpaCBNGD1QsFle-J1w

Aiheeseen liittyy myös pari kirjaa, joita en ole itse vielä lukenut mutta joihin monissa matskuissa viitataan:

Kuin salama kirkkaalta taivaalta
Elämä satuttaa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: