Etusivu » hyvinvointi » Kenen on vastuu syrjäytymisestä / terveydestä?

Kenen on vastuu syrjäytymisestä / terveydestä?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Niinistön työryhmä julkaisi nettisivun tavallisia.fi, jossa on arjen vinkkejä syrjäytymisen ehkäisemiseen. ”Vastapuoli” närkästyi, ja sanoi että kaikki ei ole omalla vastuulla rakenteellisten isojen ongelmien takia joten nuo neuvot ovat tyhmiä. Tavallaan tämä keskustelu toistuu terveyden edistämisen puolella.

Tässä oma 2 centtiäni asiaan. Alla simppeli vahvasti yksinkertaistettu venn -kaavio vastuusta. Sen alla selitykset.

Uskon että omiin olosuhteisiin vaikuttavat ainakin nämä seuraavat asiat, ei missään erityisessä järjestyksessä:

  • Oma toiminta: omilla valinnoilla voi vaikuttaa olosuhteista ja geeneistä riippuen joko paljon tai vähän. Ehkä jokaisella on jotain tapoja, jotka eivät ole kaikkein parhaita esim. terveydelle ja voisivat niitä muuttaa. Toki, tämä kysyy oman käyttäytymisen tiedostamista (ja motivoitumista tiedostamiseen) ja voimavaroja uusien tapojen opetteluun. Vaikka rakenteet olisivat kunnossa, voisi silti omilla tavoilla aiheuttaa itselle ongelmia
  • Olosuhteet: on eri asia miettiä omaa toimintaa pahoinpideltynä, raiskattuna ja pahvilaatikossa asuen kuin hyvin toimeentulevana vailla pelkoa mukavassa asunnossa. Jos sattuu syntymään helvettiin, voi olla että ei ole sellaista näköalaa että voisi edes kuvitella olevansa oikeutettu ”edes” tavalliseen elämään. Hyvässäkin ympäristössä kasvanut voi loukkaantua vakavasti onnettomuudessa tai sairastua perinnölliseen sairauteen ja tutustua sitten Kelan pykäläviidakoihin ikävällä tavalla. Se, minkälaisessa perheessä kasvaa muokkaa ihmistä eri suuntiin. jne jne
  • Geenit: on eri juttu olla esim. vammainen kuin terve. Emme pääse pakoon juuriamme vaikka haluaisimme, ja toisaalta emme ole täysin niiden vankejakaan. Geeneille ei hirveästi ole tehtävissä vaikka muuttaisi käyttäytymistään ja onnistuisi pääsemään hyviin ulkoisiin olosuhteisiin.

Kyllä te tajuatte mitä ajan takaa. Kyse on jälleen kerra inhottavan monimuotoisesta asiasta,  johon ei mustavalkoinen ”toisen leirin” syyttely sinänsä tuo mitään hyvää. Tämä on myös yksinkertaistettu kaavio, uskon kyllä ihmisen omaan vastuuseen siinä mielessä että vastuunotosta varmasti seuraa jotain hyvää mutta ei se mikään autuaaksi tekevä asia ole. Ja toisaalta hyvillä geeneillä ja hyvillä olosuhtellakin voi käydä huonosti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: