Etusivu » rauta » Optimaalisuuden harhat

Optimaalisuuden harhat

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Oliko teillä joskus koulussa opettajia, jotka kuvittelivat että juuri se heidän opettamansa aine oli teidän elämänne ainoa sisältö? Heidän maailmassaan oppilaat käyttivät kaiken valveillaoloaikansa juuri tuon aineen työstämiseen tehtävien ja muuten vaan asian miettimisen kautta.

Eli, tilanne oli kuten tämä alla oleva kuva, joka kuvaa ihmisen elämää, jonka sisältönä siis työ yksi asiam joka täyttää sen ääriään myöten:

20120627-214757.jpg

Vähän sama ilmiö on monessa liikunta- tai ravinto-oppaassa tai nettisivustosda. Asiaa lähestytään täydellisen optimaalisen tilanteen kautta. Eli, liikut 3x viikossa näin ja sitten vähintään näin monta tuntia teet sitä ja tätä ja sitten nukut tarpeeksi ja syöt näitä kaikkia ruoka-aineita ja käytännössä siis omistat kaiken aikasi tämän yhden pienen elämän osa-alueen kehittämiseen. Ja sitten sinusta tulee kepeän onnellinen ja menestyvä ihminen.

Usein kuitenkin ihmisillä on jo elämässään kaikenlaista sisältöä, ennen kuin kohtaavat esim. uuden oppiaineen tai tällaisen elämäntapamahdollisuuden. Elämä muistuttaa enemmän tällaista:

20120627-215545.jpg

Eli, tilaa toki on varsinkin jos on tahtoa ottaa uusi asia mukaan mutta on turha kuvitella että se onnistuisi ilman uudelleenjärjestelyjä. Joskus jostain on pakko luopua, jotta uutta mahtuu mukaan. Joskus sitä uutta on pakko sopeuttaa vanhaan. Ja toisinpäin.

Mainokset

3 kommenttia

 1. Lasse sanoo:

  Toi on niin totta.
  Sama on hoitoalalla tai valmentamismetodeissa. Aina joku tietää juuri sen oikean tekniikan, jolla tulee parempia tuloksia jne.
  Tässäkin aiiassa voisi voimat yhdistää ja saataisiin vielä parempia tuloksia.

 2. Joopa joo. Itselläni liikunta- ja syömisasiat ovat itse asiassa kohtuukunnossa, mutta muuten elämä muistuttaa tuota suttuista ympyrää. 🙂 Liikunta- ja syömisasiat ovat jotenkin niin konkreettisia, että niiden parissa on helppo puuhastella.

  Eivätkös ihmiset usein tavoittelekin liikunnan ja syömisen (fanaattisella) harrastamisella juuri elämänhallinnan tunnetta?

  • Marko Suomi sanoo:

   Uskoisin niin, ainakin omalla kohdalla ne ovat välillä palvelleet juuri tuota hallinnan tarvetta. Vaikka toki järkisyillähän sitten niitä olen selitellyt 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: