Etusivu » girevoysport eli kahvakuulaurheilu » Kahvakuulaurheilun tekijät

Kahvakuulaurheilun tekijät

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

GS-historiikkia varten listaan tähänkin muistin virkistykseksi ja myös asianosaisille hatunnostoksi Suomi-GS:n näkyviä tekijöitä. Nämä ihmiset ovat tehneet tai tekevät merkittävää lajityötä omalla tavallaan ja tyylillään. Kerro kommenteissa jos joku mielestäsi puuttuu, tämä ei ole lopullinen eikä täydellinen lista.

Tavallaan aikajärjestyksessä.

Tuomo Kilpeläinen alias kahvakuulamies. Tuomo oli ensimmäinen kahvakuulayrittäjä joka näki GS:n potentiaalin ja järkkäsi ensimmäisen suomalaisen GS -leirin 2007 keväällä. Leirin yhteydessä oli myös kisat. Tapahtumia järjestettiin myös parina seuraavana vuotena, ja minulla oli kunnia olla niissä opettamassa joka kerta. Tätä kautta tutustuin myös Oulun GS-moottoriin, Ari Kaikkoseen, joka on menestyksekkäästi valmentanut paikallisia nostajia ja vienyt lajia eteenpäin.

Antti Katajainen, Suomen kahvakuula ry:n perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja. Antti vei kahvakuulaurheilun painonnostoliittoon ja aloitti sitä kautta virallisen lajitoiminnan sääntöineen ja valiokuntineen. Hänen ansiostaan saimme myös Leokon kahvakuulat sekä ylipäänsä tehdyksi että käyttöön monissa SM-kisoissa. Antti loi myös ensimmäiset suhteet Latviaan eli Robert Innukseen ja Vasily Ginkoon, joiden opeista suomalaiset ovat sittemmin pääseet nauttimaan.

Kukka Laakso. Kukka teki mahdottoman, eli omalla esimerkillään ja todella aktiivisella mediatyöskentelyllään vei kahvakuulaurheilun tuntemattomuudesta salonkikelpoisuuteen ja sen yli. Hän valmentaa myös erittäin hyvin menestynyttä naisten GS-joukkuetta Lift Me Up. Kukkaa on kiittäminen siitä, että kahvakuulaurheilu on tunnettu laajoissa piireissä ja ns. mainstreamissakin, ja että siitä on tullut monille houkutteleva laji ja että nostamisen taitoa arvostetaan.

Kalle Pyykkönen. Mies, joka päivitti kahvakuulaurheilun tähän päivään Suomessa lyhyessä ajassa, eli rakensi maailmassa ainutlaatuisen kisatietokannan, toi digitaaliset tulosnäytöt ”standardeiksi” kisoihin, teki ensimmäisen GS-treenigeneraattorin ja on ollut kisajärjestelyjen ja tuomarikoulutusten kantava voima.

Eveliina Koivula, 10-viikon treeniohjelman kehittäjä ja erittäin aktiivinen kahvakuulavaliokuntalainen, vetää myös Kuulasaunan treenejä ja levittää nosto-oppia eteenpäin monin eri tavoin.

Kahvakuulavaliokunta, kahvakuulaseurojen edustuskeskittymä, joka tavallaan ”virkansa puolestakin” vie lajia eteenpäin sekä toimii lajin virallisena moottorina, on vastuussa mm. tästä tärkeästä projektista:

http://www.kahvakuulaurheilu.net/kahvakuulaurheilun-laatutalkoot/

Maajoukkuelaiset, eli kaikki te ulkomailla kisaamassa käyneet, jotka ovat ensinnäkin uskaltaneet nousta lavalle vieraassa ympäristössä ja ovat sitä kautta tuoneet lajitietoa ja -intoa takaisin Suomeen. Tällaisessa pienessä lajissa on äärettömän tärkeää että vaikka pidetäänkin siitä omasta hiekkalaatikosta hyvää huolta, katsotaan myös avoimin silmin ja mielin mitä muualla tehdään ja mitä perinteitä kannattaa viedä täälläkin eteenpäin ja mitä myös ei. Think global, act local yms.

Seura-aktiivit: http://www.kahvakuulaurheilu.net/seurat/ Ilman aktiivista seuratoimintaa, lajilla ei ole tulevaisuutta ja tämä joskus hyvin ”epämediaseksikäs” viikottainen pohjatyö on se, mistä ne tulevaisuuden suomalaiset Master of Sportit nousevat (lukuunottamatta yksittäisiä ihmenostajia, joita niitäkin tulee aina silloin tällöin 🙂 ).

Kuten kaikki minkä tahansa lajin kanssa puuhastevat tietävät, näkyvästi asian kanssa tekemisissä ovat vain jäävuoren huippu, jonka alla on hiljaista voimaa, joka muodostuu kisaajista, tuomareista, kannustajista, katsojista, harrastajista, faneista, tukijoukoista yms. Eli, nyt ei ole tarkoitus tehdä mitään hall of famea, se on jo olemassa, vaan kertoa miten erilaista toimintaa nytkin koko ajan tehdään lajin eteen. Osa näistä henkilöistä tykkää valokeilasta ja osa ei, ja pääasia onkin nyt se että mitä konkreettista on tehty.

Tuleen ei silti jäädä makaamaan, ja yhä uusia kekseliäitä ihmisiä ja tapoja levittää lajia on varmasti tulossa tai jo jossain pinnan alla täydessä vauhdissa. Mielestäni on tärkeää että kun näitä pulpahtaa, niistä myös ”puhutaan” eli ei pidetä lajitekemistä itsestäänselvänä vaan nostetaan sitä esille eri keinoin ja annetaan arvostusta. Kaikki lajit tarvitsevat niitä ihmisiä, jotka tekevät ”enemmän kuin olisi pakko” eli vapaaehtoistyötä. Voisi jopa sanoa että mikään laji ei selviäisi ilman heitä.

Mainokset

3 kommenttia

  1. Yksi tärkeä vaikuttaja puuttuu listasta: Marko Suomi 🙂

  2. Niina Koskelin sanoo:

    Missä Marko on?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: