Etusivu » girevoysport eli kahvakuulaurheilu » Kysymysmerkistä koiraan – missä vaiheessa olet?

Kysymysmerkistä koiraan – missä vaiheessa olet?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Kuulin joskus työelämän (tai harrastustoiminnan) mallista, jossa käytetään samoja symboleita kuin BCG Growth Matrix -mallissa: kysymysmerkki, kirkas tähti, märehtivä lehmä ja räksyttävä koira. Malli kuvaa sitä miten työhön suhtautumisessa voi edetä.

1. kysymysmerkki


(http://www.flickr.com/photos/bilal-kamoon/6835060992/sizes/n/in/photostream/)

Uuten kuvioon tullessaan sitä on hämmentynyt, eikä oikein tiedä mitä pitäisi tehdä mutta tahto selvittää ja oppia on kova. Sitä imee itseensä kaikki mahdolliset tiedot ja taidot ja oppi tarttuu hyvin.

Tässä olin kun luin ensimmäistä kertaa Pavelin Russian Kettlebell Challenge  -kirjaa joskus 2005 ja kun vedin jonkin verran myöhemmin ensimmäisiä kuulatreenejä muille. En tiennyt mitä olin tekemässä mutta halu oppia oli kova.

2. kirkas tähti


(http://www.flickr.com/photos/jenniferboyer/2110095567/sizes/n/in/photostream/)

Nyt hommat sujuvat, ja into on vielä kova, joten sitä alkaa saada oppimastaan kaiken irti. Into näkyy ulospäin ja ihminen loistaa kuin tähti viedessään asiaansa eteenpäin. Ongelmat ovat haasteita ja niistä osaa nauttia.

Tässä vaiheessa olin kun oli ekat kisavuodet käyty ja teimme yhdessä muiden kanssa uusia suunnitelmia kahvakuulaurheilun kehittämiseksi, järkkäsimme kisoja, liityimme painonnostoliittoon, vedin useita leirejä ja kursseja ja kaikki oli tosi hienoa. Tuntui että homma sujuu, koko ajan tulee uutta ja omakin kehitys menee eteenpäin. Kisasin aina kun pystyin ja osallistuin innolla kaikkeen mahdolliseen kahvakuuliin ja kisalajiin liittyen.

3. märehtivä lehmä


(http://www.flickr.com/photos/foilman/2731596501/sizes/n/in/photostream/)

Taidot on hiottu ja isot kuviot toimivat kuin itsestään eikä enää tarvitse panostaa niin paljoa. Homma tuntuu helpolta mutta entinen into puuttuu, vaikka tekeminen onkin sujuvaa, ehkä jopa liian helppoa. On vähän kaiken nähnyt olo mutta kuitenkin perustyytyväinen ja onnellinen ja rauhallinen.

Olen varmaankin jo jonkin aikaa ollut tässä vaiheessa. Laji on tuttu ja treeni on tuttua, en osaa tietenkään kaikkea mutta olen päässyt kokeilemaan rajojani lavoilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin, eikä kisaaminen sinänsä tarjoa niin paljon uutta kuin aikaisemmin vaikka siitä yhä nautinkin. Valikoin mihin lähden mukaan ja ymmärrän ettei minun tarvitse olla kaikessa mukana. Leirien ja treenien vetäminen on kivaa mutta tavallaan ”liian helppoa” eli alan kaivata uusia haasteita tekemiseen enkä oikein tiedä mistä niitä saisin. Kisatavoitteet motivoivat treenaamaan aalloittain ja pitävät virkeänä. Saan myös iloa siitä kun uudet nousevat tähdet menevät eteenpäin.

4. räksyttävä koira


(http://www.flickr.com/photos/57885329@N05/6065611771/sizes/n/in/photostream/)

Itse asia ei enää haasta eikä innosta. Mielekkäät haasteet puuttuvat, ja ainoa hupi tulee muiden toiminnan kyynisestä arvioinnista ja arvostelusta eli ”räksytyksestä”. Kommentit ovat kyynisiä muka-älykkäitä, ja usein uudet ideat tyrmätään ”ei tuo voi toimia koska ei se ennenkään ole toiminut” ja suhtautuminen lisäoppiin on ”ei mua kukaan voi enää tässä lajissa opettaa, tiedän kaiken”.

Tämä on vaihe, jossa en toivo vielä (tai koskaan kuulaurheilun suhteen) olevani. Ja jos olisin, en tiedä osaisinko myöntää sitä itselleni. Tässä tilanteessa pitää joko vaihtaa lajia tai sitten löytää siihen uusi tulokulma kokonaan, jossa sitten voi taas oppia paljon uutta ja päästä kierteen positiiviseen päähän mukaan.

Nyt mietin kovasti miten saisin uutta kulmaa treeni- ja kuulatekemiseen välttääkseni räksyttämisen. Yksi ajatus on kokeilla ohjaamiseen paria uutta palvelua, joiden toimivuudesta en tiedä mutta testaan kuitenkin. GS-historiikkiteksti on myös yksi mielenkiintoinen haaste. Yksi pidempiaikainen unelmani on myös ei-GS -kirjan kirjoittaminen mutta se ei ole vielä mitenkään hahmottunut.

Mainokset

2 kommenttia

  1. Anzuppi sanoo:

    Mä kai olen sammuva tähti, märehdin sitä mihin en enää pysty… ;D

  2. artot sanoo:

    Olen kysymysmerkki… 😀
    Työt loppuu vakituisessa työpaikassani heinäkuun lopussa, joten nyt olen pisteessä, mistä pitäis löytää joku suunta…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: