Etusivu » tavoitteet » Uusi, vieläkin uljaampi maailma

Uusi, vieläkin uljaampi maailma

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

I believe in miracles,
I believe in a better world,
for me and you

-The Ramones, I Believe In Miracles

Ramones oli varmasti maailman positiivisin punk -orkesteri, ja toki myös ehkä kuuluisin ja aivan varmasti komeimman uran tehnyt ja vaikuttavin. Tai itse he sanoivat ettei heitä lokerointi niin kiinnosta, pitivät musiikkiaan rock n’ rollina lähinnä. Tennarit, nahkatakit, t-paidat, 1-2-3-4! -huudot ja aina humaani asenne. Tai se heidän musiikistaan ja haastatteluistaan välittyy. Tuntuu että he olivat aidosti kiinnostuneita myös faniensa hyvinvoinnista jollain tasolla. En harmikseni koskaan päässyt orkesterin keikalle ja olen ikuisesti kateellinen kaverille, joka sai joltain festarikeikalta heidän silloinsen rumpalinsa rumpukapulan.

Tuossa I Believe In Miracles -laulussa tiivistyy moni tärkeä asia. Uskon ihmeisiin, uskon parempaan tulevaisuuteen.
Se on hyvin punk. Idealismia. Minä voin tehdä paremman tulevaisuuden, meille.

Ei vain omaan napaan tuijottamista. Eikä vain sitä että listataan kaikki mahdolliset epäkohdat. Vaan että uskotaan että jotain voi tehdä, voi luoda uutta ja parempaa. Se on hyvin rohkaiseva ja positiivinen asenne.

Tuo asenne on tärkeää myös treenissä, oikeastaan se on melkein välttämätön, jos haluaa kehittyä jotenkin. Jos en uskoisi että voisin tulla paremmaksi kahvakuulan nostajaksi, miksi treenaisin? En minä huvikseni harjoittele, tai siksi että vähentäisin jotain yhteiskunnan tulevia terveydenhuoltomenoja. Enkä siksi että saisin jotain yksittäisiä ennätyksiä parannettua.

Ei, minä treenaan koska haluan kehittyä nostajana ja ohjaajana ja valmentajana. Haluan luoda parempaa fyysistä tulevaisuutta itselleni ja muille. Haluan että luonnollinen liike on normaalia, eikä outoa kuten se on tänä päivänä. Haluan että on normaalia että aikuiset leikkivät lasten kanssa puistoissa, kiipeilevät ja touhuavat ja antavat esimerkkiä. Haluan että fyysisyys on muutakin kuin ulkonäkökeskeistä laihdutushysteriaa tai lihasten pumppausta. Haluan että luonnollinen liike luonnon keskellä on perusasioita liikunnassa, ei liikuntapaikkoihin meneminen. Haluan että jokainen oppii kahvakuulatempauksen kunnolla ja ymmärtää miksi sitä kannattaa tehdä.

Paljon haluamista, missä teot? Tämähän kuulostaa politiikalta! No, sitä usko ihmeisiin taitaa olla, ainakin osittain. Kysehän on tulevaisuuden luomisesta itse jonkun idean perusteella.

Mitä voin tehdä että joku tai kaikki noista asioista toteutuisi? Miten voin jakaa visioni paremmasta maailmasta minulle ja sinulle ja meille mahdollisimman tehokkaasti? Jotta sitä voi jakaa, se pitää ensin hahmottaa ja konkretisoida. Olen tähän asti listannut blogissani ja muualla kirjoittaessani hyvin paljon yksittäisiä epäkohtia, kuten vaikka jäsenyyssalit tai sertifikaattikoulutukset tai koulukuntaristiriidat. Missä se parempi maailma on?

Paremmassa maailmassa on paljon tilaa ensinnäkin liikkua. On tilaisuuksia valita portaat hissin sijaan, eri tyyppisissä tilanteissa. Lasten puistoissa on aikuisillekin telineitä, joissa kiipeillä ja touhuta. Siellä on telineitä ja välineitä aikuisten ja lasten väliseen yhdessä touhuamiseen. On luonnollisen liikkumisen yhteisharjoituksia, joissa mennään metsiin ja liikutaan siellä monella eri tavalla. On pappa-parkouria, jossa harjoitellaan kehonhallintaa kaupunkiympäristössä, ja opetellaan miten ympäristö nähdään eri tavalla fyysisen liikkeen kannalta. Mobilisointiharjoittelusta tulee katu-uskottavaa, ja luonteva liikehdintä nousee isompaan arvoon koin yksittäisen lihaksen erottuvuus tai yleinen laihuus.

Salit muuttuvat siten että ohjaajat opetavat liikkujia ymmärtämään liikkumisen perusteita, jotta nämä voisivat autonomisesti suunnitella ja toteuttaa tekemistään mahdollisimman pitkälle. Liikuntapaikat ovat avoimia, niissä on tilaa, vapaita painoja, leikkikaluja, kiipeilytelineitä. Ne muistuttavat aika paljon leikkipuistoja.

Kouluissa opetetaan kehonhallintaa ja liikkeen ideaa, perustuen evoluutioomme kaksijalkaisina. Pohjana ovat eläinten liikkeet, ihmisten luontaiset liikkeet, kamppailulajit ja tanssi. Tavoite on oppia monipuolista liikettä fyysisen itseilmaisun tueksi. Tavoite koulussa on saada oppilas rakastumaan liikkeeseen, ei mitata jotain yksittäisiä suorituksia. Heimotanssit ja muut fyysiset rituaalit tekevät paluun kulttuuriin. Niissä yhdistyy yhteisö, musiikki ja fysiikka luontevasti. Inkkaripäähine ei ole oleellinen vaan se että tekeminen on luonnollista siinä kulttuurissa missä ollaan.

Fyysisyys nousee arvostuksessa taas, kun huomataan kautta linjan miten tuhoisaa istuminen yleensä on. Vaikka suuri osa työstä on toimistoissa istumista, tulee toimistoihinkin tiloja ja välineitä pieneen taukotekemiseen, kuten taljoja eri seinille. Tai ehkä toimistoissa ei enää edes istuta?

Minkälaisen fyysisen tulevaisuuden sinä haluat?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: