Etusivu » lukeminen » Kirja: Maanantaisoturin dieetti

Kirja: Maanantaisoturin dieetti

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Suosittelen kirjaa Maanantaisoturin dieetti, by Varpu Tavi. Eli siis luin ja pidin. Lyhyesti: kirja on helposti lähestyttävä ja laaja katsaus tolkulliseen ruokavalioon, josta saa paljon eväitä oman terveellisen syömisen suunnittelun tueksi, ravitsemuksen perusteiden lisäksi. Toimii kertalukemalla ajatusten herättäjänä sekä hakuteoksena.

Pidempi jaarittelu kirjan herättämistä ajatuksista kuvan alla.

(kuva hotlinkattu ilman lupaa täältä)

En yleensä jaksa ihan hirveän paljon lukea ravitsemusartikkeleita ja -kirjoja, vaikka aihe periaatteessa kiinnostaakin. Olen elänyt jotenkin siinä uskossa että olen suunnilleen löytänyt sen oman ruokavalioni, joka tuli kokeilemalla erilaisia dieettailuja aktiiviaikoina thainyrkkeilyssä, kun piti pudottaa painoa matseihin. Ylipainoa minulla ei ole koskaan ollut enkä siis tiedä ns. oikeasta laihduttamisesta yhtään mitään. Noihin aikoihin luin paljon artikkeleita mm. keho.net:n suositusten mukaan ja kuuntelin koneneempien neuvoja salilla. Periaatteessa olen siitä lähtien syönyt sellaisen hyvin sallivan hiilaritietoisuuden periaatteen mukaan, ei mitään äärimmäistä, mutta terveys, veriarvot, kisatulokset ja defiskin on pysynyt ihan ok tasolla vuosien ajan, joten olen ollut tyytyväinen. No, asiaan.

Tämä kirja sai minut innostumaan jälleen ruokavalioasioista, koska siinä lähestytään aihetta laajasti helposti lähestyttävällä tavalla. Kirja sai minut miettimään nykyistä ruokavaliotani ja sitä miten voisin pienillä muutoksilla kasvattaa esim. ruoka-aineiden laatua. Varpu lähestyy aihetta rauhallisesti, mitään vaahtosuista kiihkoilua tai minkään tahon mustamaalaamista ei esiinny. En sitä odottanutkaan häneltä mutta viime aikojen karppauskeskustelut ovat kuitenkin saaneet mediassa vähän turhan paljon kohukohu -sävyjä, joten tämä kirja on hyvin virkistävää vaihtelua siihen.

Kirjan lähestyminen on hiilaritietoisuus, kohtuullinen, maltillinen ja salliva sellainen. Kyseessä ei ole mikään ”nyt syön pahvia 2 viikkoa ja sitten saan yhden kermaleivoksen” -tyylinen itsensä kiduttaminen vaan ihan tervejärkinen suuntaus. Ehkä joskus tulee myös ääritervejärkisyysliike ravitsemukseen, kuka tietää? Joka tapauksessa, hiilaritietoisuuden perusteet käydään läpi, yleensäkin ihan perusteet siitä mitä proteiinit ja rasvat ovat.

Maanantaisoturin dieetti on helppolukuinen mutta sisältää paljon jämäkkää asiaa. Kirjaa voi käyttää hakuteoksenomaisesti, siinä on paljon ruoka-ainelistauksia ja jopa reseptejä, joihin voi palata myöhemmin.

Kirjassa käydään myös seikkaperäisesti mutta ei silti saarnaavasti keskitysleirimäisiä oloja, jotka vallitsevat tällä hetkellä suomalaisissakin ruokatehtaissa. Eläimiä kohdellaan surkeasti ja se on hyvä tiedostaa kun tekee valintojaan marketissa, vaikka se ei mukavalta tuntuisikaan. On hienoa että aihe otetaan rohkeasti mutta maltilla esille. Tässäkin pääviestinä se että vaikka usein ongelmat ovat rakenteellisia niin jokainen voi silti ainakin jonkin verran äänestää lompakollaan minkälaista toimintaa tukee.

Ns. tunnesyöminen ja muutenkin henkisen tilan ja asenteiden vaikutusta ruokailuun käydään myös läpi ja haastetaan lukijaa miettimään omia motiivejaan. Uskon että tämä on tärkeä aihe, kuten urheilussakin ns. henkinen valmennus. Henkinen elementti on tärkeä osa treeniä ja kisaamista, ja uskon että mitä enemmän pystyy reflektoimaan ja tiedostamaan omia kipupisteitään, sen parempi.

Kaiken kaikkiaan laadukas opus.

Tässä vielä saatteeksi tuohon eettisyysteemaan liittyvä laulu kanadalaiselta Propaganhdi -yhtyeeltä:

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arkistot

%d bloggers like this: