Etusivu » terveys » Ylipaino – Oma moka?

Ylipaino – Oma moka?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Patrik Borg puhuu mielestäni tärkeästä asiasta tuossa alla. Olen kypsä sellaiseen The Secret -henkiseen self help -fantasiointiin että jokaisella ihmisellä olisi täysi kontrolli siihen mitä tapahtuu vain tahtomalla ja ajatuksia muokkaamalla. Siitä tulee mieleen uhmaikäinen lapsi, joka kuvittelee että karkki putoaa syliin kun tarpeeksi huutaa. Tai että universumi tarjoaisi ”menestystä” ajatuksen voimalla. Oma vastaukseni Einsteinin kysymykseen ”onko universumi ystävällinen?” on että ei ole. Ei se lähettele ystävänpäiväkortteja, tykkää statuspäivityksistämme saati tule katsomaan meitä sairaalaan.

En silti tarkoita että pitäisi luovuttaa ja olla tekemättä mitään. On asioita joihin voimme vaikuttaa ja niitä, joihin emme voi. Uskon SAID -periaatteeseen, oman asenteen vaikutukseen, tekemisen voimaan ja siihen että niin kauan kun on elämää, on toivoa. Olisi hyvä juttu hyväksyä ne asiat, joille ei vain voi mitään ja keskittyä siihen mihin voi vaikuttaa. Helppo sanoa, vaikea tehdä.

Alla siis Patrikin teksti ja lyhyt lainaus siitä:

”Aika pitkälle nämä kaksi syytä selittävät miksi en koe ylipainon olevan yksilön vika – pääsääntöisesti asiakkaan tarinaa kuunnellessa päällimmäinen fiilis on ”Ei hänellä ollut mitään saumaa onnistua”. Toki näkökantani on hyvin deterministinen. Mutta se on sitä ihan puhtaasti kokemuksesta huolimatta aiemmasta toisenlaisesta ideologiasta. Enkä tarkoita, etteikö painolle voisi jotain – voi paljonkin sitten kun tunnistaa missä se painonhallinnan pullonkaula pohjimmiltaan on ja saa siihen järkeviä ohjeita. Meillä nyt ei vaan satu olemaan yhteiskunta, jossa nämä asiat realisoituvat kovin äkkiä laihduttajan eteen.

Kun joku pitää ylipainoa pääosin henkilön omana vikana tai jonkinasteisena luonteenheikkoutena niin minusta siinä on kyse puhtaasta tietämättömyydestä. Mutta samalla siinä on jotain vastenmielistä itsensä kohottamista – ”mä olen onnistunut kun mä olen niin hyvä, mutta toi ei…” Ei kiitos sellaista.”

http://patrikborg.blogspot.com/2012/02/onko-ylipaino-oma-moka.html

Mainokset

4 kommenttia

 1. Satu sanoo:

  Olen samoilla linjoilla, Marko! Itselleni ei ole ainakaan mitään hyvää seurannut siitä että kuvittelen voivani vaikuttaa kaikkeen – masennun vain entisestäni kun totean että rahkeet muutoksiin eivät riitä ja sitten syytän siitä itseäni.

  On parempi keskittyä sellaisten konkreettisten parannusten tekemiseen joihin juuri sillä hetkellä pystyy.

 2. Ninja sanoo:

  Varsinkin kun sairastaa paljon ja joutuu kokeilemaan erilaisia neuropaattisia lääkkeitä, joiden myötä tuntuu tulevan kaikenlaisia rankkoja sivuvaikutuksia, kunto huononee entisestään ja paino nousee. Syöminenkin on ollut tyyliin kerran pari päivässä jotain vähän, kun on niin pahoinvoiva, silti paino on noussut. Nyt olen sanonut EI kaikenlaiselle lääkitykselle, en suostu siihen enää ja pikku hiljaa koitan kohottaa todella huonoksi mennyttä peruskuntoani ja pikku hiljaa sitä myötä toivon, että paino lähtee laskuun. Haaveissa siintää, että saisin voimavaroja kerättyä ja pääsisin joskus opiskelemaan kahvakuulailua. Toivo elää vielä. 🙂

  • Marko Suomi sanoo:

   Mä uskon että kuntoon kannattaakin keskittyä mieluummin kuin painoon. Todellakin, vahvat lääkkeet laittavat kehon varmasti omalla tavallaan sekaisin. Pienin askelin eteenpäin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: