Etusivu » girevoysport eli kahvakuulaurheilu » Pitäisikö asiantuntijan olla avoin?

Pitäisikö asiantuntijan olla avoin?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Asiantuntijan pitää tänä päivänä olla avoin ollakseen uskottava. Ei voi enää piiloutua norsunluutorniin ja heiteillä sieltä viisaita alamaisilleen vaan pitää olla tietyllä tavalla tavoitettavissa. Tai ainakin näin uskon. Uskon myös että esim. Pekka Puskaa vastaan kohdistuva viha johtuu osittain siitä että suhtautuminen auktoriteetteihin on vaativampaa kuin ennen, eikä enää jakseta kuunnella ylimielisiä lausuntoja, jotka ennen olivat arkipäivää vaan halutaan että expertti tulee samalle tasolle juttelemaan. Uskon että sama pätee liikunta-asiantuntijoihinkin. Esimerkillä johtajia tarvitaan jakamaan tekemisiään, jotta muut saisivat intoa ja tietoakin oman tekemisen tueksi.

Mitä tekee kahvakuula-asiantuntija?

Kaiken tekstin alla pari tekstiä, joissa pohditaan eri kulmista asiantuntijoiden roolia verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Mietin asiaa kahvakuulatreenin näkökulmasta. Kuka on kahvakuula-asiantuntija tai GS-asiantuntija? Voiko sellaiseksi julistautua, vai pitääkö asema ansaita jotenkin? Samaa voi kysyä muidenkin treenijuttujen näkökulmasta, on voimatreeniasiantuntijoita ja vaikka mitä.

En tiedä vastauksia noihin kysymyksiin. Tämä ei ole myöskään ole varsinainen asiantuntijablogi, sillä lähtökohta oli liian päiväkirjamainen ja blogi onkin täynnä aika sekavaa sillisalaattia.

Olen silti hankkinut kahvakuulista ja varsinkin kahvakuulaurheilusta paljon ensi käden tietoa osallistumalla kisoihin ja tapaamalla kaikki mahdolliset alan gurut mitä on vastaan tullut. Eli asiaa on tullut tutuksi ja olen huomannut että tuolla liikuntaympyröissä pyörii yllättävän paljon alastomia keisareita 🙂

Silti, millään tiedolla ei ole sinänsä merkitystä, jos sitä ei vie jollain tavalla eteenpäin, uskon. Mitä hyötyä minun olisi tietää joku salainen räkkiasennon tekniikka, jos en opettaisi sitä kursseilla tai treeneissä? (en tiedä mitään salaista räkkitekniikkaa)

Kahvakuulan nostaminen on periaatteessa hyvin simppeliä, eikä tarvitse olla jediritari tai liikuntatieteen tohtori sitä ymmärtääkseen. Silti, on paljon liikunnan asiantuntijoitakin, joille treenimuodon periaatteet ovat mysteeri. Ja miksi näin on, on minulle täysi mysteeri 🙂 Liikunnassa ei sinänsä ole mitään salaisuuksia muutenkaan, kaikki liikkeet on keksitty jo satoja tai tuhansia vuosia sitten, me vain keksimme asioille uusia nimiä.

Asiantuntijan tunnistaa … mistä?

Seuraan itse aika aktiivisesti mitä ns. oman alani eli kahvakuulaurheilun, kahvakuulaharjoittelun ja muutenkin wellnes -piirien ihmiset kirjoittavat ja julkaisevat verkossa. Löytyy ihan pelkkää markkinointituubaa, eli sitä kuinka kerrotaan mitä kaikkea kivaa firma tuottaa jokaisessa sivulauseessa. Sitten on hyvinkin henkilökohtaista ja ihmisläheistä tuotantoa, josta itse pidän sillä se vähentää paljon sitä norsunluutorniefektiä. Sitten on ihan suorasukaisesti asiaan menemistä eli treeniohjeita. Pidän itse uskottavina sellaisia henkilöitä, joilla on ihan käytännön kokemusta saarnaamastaan aiheesta, ihan pelkkä teoria ei oikein sytytä vaikka voikin olla ihan mielenkiintoista. Pahinta on sellainen, kun ei ole mitään tietoa tai kokemusta mutta sitäkin enemmän röyhkeyttä.

Itselläni on ollut kaikenlaista materiaalia, johtuen siitä että kuulaohjaus ja -kisaaminen on minulle harrastus, eikä minun ole tarvinnut rakentaa tietoisesti mitään tiettyä brändiä vaan olen saanut puuhastella vapaasti mitä tahansa. Silti, kaikesta tästä kirjoittelusta ja videoiden julkaisemisesta on ollut paljon ihan konkreettistakin hyötyä, esim. monet ovat löytäneet treeneihin tai kursseille tätä kautta. Paras palkkio on se kun on kuullut jonkun innostuneen lajista tätä kautta.

Taka-ajatukset

Yleensä seuraamillani hahmoilla on joku agenda, jota he ajavat, joko suoraan tai peitellysti. Niitä voivat olla oman firman tai palveluiden mainostaminen tai joku vastaava propaganda. Itselläni on ollut tämän blogin taustalla seuraavat agendat, ainakin. En välttämättä muista kaikkia:

 • GS lajina ihmisten tietoisuuteen kaikin keinoin
 • ihmisten innostaminen kilpailemaan lajissa
 • kahvakuulaharjoittelun perusliikkeiden (heiluri, tempaus, työntö) pitää olla osa fyysistä yleissivistystä kuten etunojapunnerrus, penkki, leuat tms
 • kukaan ei tarvitse härveleitä, soseita, saleja, brändejä tai trikoita ollakseen hyvässä kunnossa
 • kisatapahtumien ja -kurssien mainostaminen
Siinä lisää lukemista:

http://www.slideshare.net/JanneHuovila/sosiaalinen-media-asiantuntijan-tykaluna-9557402

http://www.kokonaisvaltainenkirjoittaminen.fi/2010/09/01/mita-hyotya-bloggaamisesta-on/

http://www.slideshare.net/perttutolvanen/sosiaalisen-median-koulutus-15122011-asiantuntija-verkossa

http://www.tiede.fi/blog/2010/12/02/auktoriteettiuskosta-asiantuntijavihaan/

http://www.alasilta.fi/blogi/asiantuntija-bloggaa-tyylillään

Kuva: Flickr / phauly


7 kommenttia

 1. Johan sanoo:

  Hyvää tekstiä taas, ja ajan hermolla….taas. 🙂

  GS on kaikesta huolimatta nuori laji suomessa ja teidät asiantuntijat kyllä tunnistaa helposti. Kourallinen ahkeria jotka ovat olleet alusta asti mukana.

  Sitä kuinka avoin tulee olla on niin ja näin. Riippuu tilanteesta ja tavoitteista. Jos kisaajalla tai valmentajalla on ”salainen resepti” jolla murskataan vastustajat, en tietenkään odota täyttä avoimuutta. Metodeilla on tendenssi levitä omalla painollaan mikäli ovat sen arvoisia, ja pieni salamyhkäisyys sellaisessa tilanteessa on luonnollista. Se ei tietenkään estä lajin edistämistä neuvomalla uusia tulokkaita oikeille raiteille. Perusteet eivät kuitenkaan ole salaisia eikä pidä olla, joten on ainoastaan vastuullista levittää tietmystä sillä saralla ja luoda hyvä pohja uusille innokkaille. Itsekin olen saanut hyviä neuvoja joista olen kovin kiitollinen. Ehkä joskus kun koen omaavani tarpeeksi kokemusta ja näkemystä, kykenen antamaan itsekin jotain tuleville heiluttelijoille.

  Sitten tosielämään: Harvoin on salaisia oikoteitä (ei ikinä urheilussa). Sitäkin enemmän niitä hakevia! Se takaakin markkinaraon niitä trokaaville.

  Monelle uudelle gireviikille urheilu on kokonaisuutena uusi juttu, joten paljon on opittavaa meillä jokaisella. Ehkä tästä syystä onkin upeaa että perusjutut ovat helposti saatavilla teiltä tulisieluilta jotka olette alan pioneerejä. Kun peilaa asiaa esim. omiin taustajoukkoihin yleisurheilun puolelta, tällainen toisten tukeminen ja perusasioiden opetus tuntuu itsestään selvältä. Jos 14 kesäiseltä ois alettu vaatimaan kurssimaksuja jotka menee suoraan valmentajan taskuun, ois varmaan oma ja vanhempien into loppunut vielä aiemmin.

  Kun sitten keksit sen mystisen räkkiasennon, en odota sitä saavani ihan heti selville 😉 Keksin itse vielä paremman.

  Hieman pelottaa ajatus siitä millaiset markkinat olisi ellei niin suuri osa tiedoista olisi muutaman klikkauksen takana. Nyt voi esim. hakea aika kätevästi tukea omille ajatuksille, tai muiden tyrkyttämille tavoille toimia. Ideana: Mites isot pojat maailmalla? Jos joka tiedonmurusta pitäisi maksaa kouluttajalle tonni, vois into loppua nopsaan kesken.

  Koetan taistella wellness/kuntoilu-aspektien kommentointia, koska niistä en tajua ilmeisesti mitään. Yleensä vaan reagoin niitä ympäröivään bisnekseen, ja lankean tykittelemään typeriä mielipiteitä. Annetaan niiden nyt olla.

  • Marko Suomi sanoo:

   Aivan, ja kisaajan ja valmentajan välinen salaisuus on yleensä sellaista, jota ei voisi suoraan soveltaa kukaan muu vaikka saisikin sen tietää koska kaikki on niin yksilöllistä kuitenkin. Ja yleiset linjat ovat kaikille samat.

   Luulen että varsinaisen tiedon suhteen ei ole enää ongelmaa. Mikä tahansa treeniin liittyvä tieto löytyy kirjoista ja netistä, jotkut sitten tekevät näistä samoista jutuista paremmin ymmärrettäviä tiivistelmiä eri porukoille. Sitä ei varmaan voi koskaan tehdä liikaa, vaikka usein se tuntuukin itsensä toistamiselta.

 2. Kukka sanoo:

  Salainen räkkitekniikka. ❤ Se on t-paita.

 3. Kirsi sanoo:

  Kiitos Marko tekstistäsi, uskon taas hetken aikaa hyvien ajatusten voimaan kun joka puolelta pursuaa pelkkää höttöä.
  Kahvakuulaurheilu, myös mikä tahansa muu liikunta ja urheilu, tarvitsee järkeviä ihmisiä, jottei alennuttaisi markkinahypetykseen, jossa ei ole enää kyse lajista vaan aivan muista jutuista.

  Eli rahasta. Tai egoista.

  • Marko Suomi sanoo:

   Kiitos Kirsi! Kun oikein pahasti lentää BS:ää tuulettimeen, mä turvaudun silloin Harren kirjaan tai Ross Enamaitin materiaaliin tai luen Kukan postauksia nostamisesta. 🙂

 4. Kukka sanoo:

  Mikä tahansa t-paita, joka on tarkoitettu musiikillisen suuntauksen kannattamiseen 80- tai 90-luvulla tai 2000-luvun alkupuolella. Vanhemmat on liian kuluneita ja uudemmat liian muodikkaita. ”Treenaamiseen” tarkoitetut vaatteet ei tietenkään räkkipaidoiksi käy.

  Rippetoe: ”You are supposed to be able to recognize silly bullshit when you hear it.”

  (…And I’m sorry if it’s hard to have to think all the time, but the consequences of placing your responsibility to do so in the hands of others can result in a closet full of Thigh Masters”)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arkistot

%d bloggaajaa tykkää tästä: