Etusivu » terveys » Voiko luonnollisesti liikkua?

Voiko luonnollisesti liikkua?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Jaakko Savolahti näyttää esimerkkiä ja kertoo vakuuttavasti luonnollisesta liikkumisesta:

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/11/aikuinenkin_saa_kiiveta_kuin_apina_ja_pomppia_kuin_janis_3002710.html

Juttu herättää paljon ajatuksia. Vielä enemmän ajatuksia herättävät tuohon jutun alle lisätyt nimettömät nettikommentit.

Olen samaa mieltä että on hassua että luonnollinen liikkuminen, joka on siis lajillemme luonnollista, pitää paketoida ja tuotteistaa ennen kuin media ottaa sen käsittelyyn ja ennen kuin sitä voi viedä eteenpäin yhteiskunnassa. Se ei ole kuitenkaan Jaakon, MovNatin tai Helsinki Paleon syytä.

Oleellista sen sijaan on mielestäni se, että Jaakko ja kumppanit ja muutkin liikunnan sanomaa jonkun tuotteen kautta eteenpäin vievät tekevät jotain sellaista, jota nämä nimettömät pelkurit eivät tee:

 • jotain konkreettista ja positiivista fyysisesti rappiolla olevan kansakunnan eteen
On hirvittävää ja järkyttävää että esim. tuossakin videopätkässä juontajan loikka esteen yli ja laskeutuminen oli todella hataran näköistä. En nyt halua loukata henkilöä vaan osoittaa sen miten perustavanlaatuinen taito voi olla ihmiseltä hukassa, nuorella iällä. Olen myös törmännyt kahvakuulatreenejä vetäessä ihmisiin, jotka ovat siinä pisteessä että tuskin pääsevät maasta ylös ilman lisäpainoa, saati sitten lisäpainon kanssa. Välillä näkee kun ihmiset yrittävät juosta junaan kun ovat melkein myöhässä ja liikkeestä näkee että juuri ja juuri osataan laittaa jalkaa toisen eteen. Ei ole näiden ihmisten vika että liikkeen taito on hukassa. Vika on rakenteissa, asenteissa ja monessa muussakin asiassa, enkä tiedä miten sen voisi korjata.
Me olemme siis totaalisen rappiolla nimenomaan liikkumisen taidon suhteen. Ja sille pitää mielestäni tehdä jotain, millä keinolla hyvänsä!
(andrechinn / Flickr)
Toinen juttu, mikä tässä luonnollisessa liikkumisessa on mielestäni hienoa on juuri tuo hassu ja lapsellinen puoli. Kaikki, siis kaikki luovuushemmot ja innovaatiogurut tähdentävät sitä että miten huumori ja sitä kautta rentoutuminen tekee hyvää aivotoiminnalle ja laittaa harmaat solut surisemaan ihan toisella tavalla. Lisäksi monen raajan liikuttelu yhtä aikaa haastavissa asennoissa ja koordinaatiota vaativissa liikkeissä kehittää sekin aivotoimintaa ja ehkäiseen alzhaimeria ja vaikka mitä.
Ja silti, aina joku jaksaa nillittää foorumeilla nimettömänä ja valittaa ihan kaikesta. Mutta, en usko että tuollainen nimimerkin takaa huutelu tai ”ei näin oo ennenkään tehty menkää mettätöihin ja ei nyt aikuinen mies voi liikkua kun pitää olla vakavasti otettava” – metodi lisää kuntoa, koordinaatiota saati iloa elämään.
Mainokset

4 kommenttia

 1. Kenu sanoo:

  Aika samat ajatukset mulla. Tuntuu hölmöltä, että luonnollinen liikkuminen pitää tuotteistaa ja lokeroida sillä mielestäni se ei silloin ole enää kovin luonnollista. Mutta surullinen tosiasia on kuitenkin se, että ihmiset eivät osaa enää liikkua. Voidaan osata joku erikostaito johon tarvitaan muutamia liikeratoja. Tämä tarkoitta usein sitä, että jotain urheilulajia on tullut joskus harrastettua ja osataan liikkua sen vaatimalla tavalla. Heti kun pitää soveltaa tai käyttää kroppaa uudella tavalla niin tekeminen on surkealla tasolla. Kaikki mikä saa ihmiset ajattelemaan ja liikkumaan on kuitenkin hyvästä. Kommentit tosiaan melko huvittavia. Eihän aikuinen mies noin saa tehdä… 🙂

 2. Marko, asiallinen kommentti!

  Mun on myös usein vaikeaa ymmärtää kritiikkiä Luonnollisen liikkumisen promoamista kohtaan (tehtiin se sitten minkä tahansa nimen tai konseptin alla). Joo, totta on, että ideaalimaailmassa koko konseptia ei tarvittaisi, koska ihmiset osaisivat nämä taidot jo. Tämä ei kuitenkaan ole se maailma, jossa me elämme. Me elämme tässä maailmassa: ”Päiväkodin metsäretkellä hoitajat huomasivat, etteivät esikoululaiset pysy kunnolla pystyssä epätasaisella polulla.

  Lapset olivat tottuneet kävelemään vain asfaltilla, eikä tasapaino ollut päässyt kehittymään.”
  http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Lapset%20takaisin%20luontoon/1135247973550

  Me olemme kansakuntana oikeasti todella pahassa fyysisessä rappiossa, niinkuin Markokin toteaa, ja sille on pystyttävä tekemään jotain. Tässä kontekstissa Luonnollisen liikkumisen luulisi olevan konsepti, joka otetaan avosylin vastaan. Harva urheilulaji tai liikuntamuoto :
  – on näin helposti aloitettavissa (ei tarvitse mitään varusteita ja treenata voi missä tahansa)
  – on kaikille mahdollista ja ilmaista
  – on aidosti skaalattavissa ihan kenelle tahansa, pikkulapsesta vanhukseen ja huippu-urheilijasta liikunnan 40-vuotiaana aloittavaan ylipainoiseen toimistotyöntekijään
  – harjoittaa monipuolisesti kropanhallintaa, liikkuvuutta, voimaa ja kestävyyttä, tai mitä tahansa fyysistä ominaisuutta, jota kyseisellä harjoituskerralla halutaan harjoittaa
  – ei korosta kilpailua, eikä edes sisällä kilpailuelementtiä, vaan yhdessä tekemistä ja vain oman itsensä haastamista
  – tarjoaa mahdollisuuden liikkua oikeasti luonnossa. Luonnon keskellä ja osana sitä harjoittelussa on jotain maagista. Kosketus maahan, ruohoon, puihin ja luonnon erilaisten äänien, tekstuurien ja värien havainnointi harjoittelun lomassa voi parhaimmillaan olla hyvinkin terapeuttinen kokemus. Näin siis sekä omakohtaisten kokemusten että tutkimusten mukaan: ”Useat tutkimukset ovat osoittaneet metsässä olon vaikutukset. Verenpaine ja pulssi normalisoituvat. Jännittyneisyys häviää jo muutamassa minuutissa ja mielialan muutokset tasoittuvat parissakymmenessä minuutissa.” http://www.ts.fi/teemat/terveys/244066.html
  – Lisäksi, sen treenaaminen on törkeen kivaa ja tuottaa lapsenomaista riemua harjoittelijoissa, johon Markokin viittasi! 🙂 Eräs mun vetämälle treeniviikonlopulle osallistunut kaveri kutsui kokemusta elämää ”mullistaneeksi oivallukseksi” http://www.helsinkipaleo.com/?p=561

  Suomalaiset pitää saada liikkumaan, se on faktaa. Mua ei kiinnosta mikä se liikunta kenellekin on, joka ne mahtavat fiilikset tuottaa, tai saa edes aikaiseksi ne tarvittavat terveyshyödyt fyysisen aktiivisuuden kautta. Luonnollinen liikkuminen on yksi monista liikuntamuodoista, ja se on ainakin kaikille mahdollista, ilmaista ja sitä voi tehdä missä tahansa. Peace!

  Ps. Toimittajan puolustukseksi sen verran, että hänellä oli jalassa aika korkeat korot/platform-kengät ja veikkaan, että sellaiset jalassa en itse olisi pysynyt pystyssä edes kävellessä 🙂

  • Marko Suomi sanoo:

   Jaakko, kiitos kattavasta ja ajatuksella kirjoitetusta vastauksesta! Ei ole mitään lisättävää tuohon 🙂 Toimittajalle tosiaan rispekt koska joutuu moisissa liikkumaan!

 3. Satu sanoo:

  Kävin katsomassa videoita ja totesin että hauskaa oli. Taidankin seuraavalla lenkillä poiketa pururadalta metsään… 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: