Etusivu » treeni » Jeesustelen, siis olen olemassa – urheilu ja arvot

Jeesustelen, siis olen olemassa – urheilu ja arvot

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Lukijalle tiedoksi (tämä siksi että nettisurffaaja ei jaksa keskittyä pitkään): postaus on pitkä, kerron siinä arvoistani urheiluun liittyen ja sen voi tiivistää Sick Of It All:n hienon biisin Built To Last lauseeseen:

”old school or the new
doesn’t mean a thing if your heart’s not true
greedy ones faded fast, we’re here
Built to last”

Jaaritus alkaa tästä:

En olisi uskonut että tämä päivä tulee joskus mutta huomaan olevani joissain asioissa kuin sellainen vanhan koulun tervaskanto. Puhun nyt suhtautumisesta urheiluun. Mä uskon että urheilulla ja liikunnalla yleensä on tärkeää olla arvopohja. Siis ainakin henkilökohtaisesti. Mitä se tarkoittaa?

No, esim. aina välillä juttelen erään kaverin kanssa kahvakuulatreenien vetämisestä ja mitä eri saleilla tapahtuu. Hän on aina kärppänä sanomassa ”mutta jos teet näin niin saat hyvin rahaa, tai jos teet näin niin saat enenmän”. Eli se ensimmäinen lähtökohta on aina se raha. Mulle se ei ole sitä koskaan liikunnassa ollut.

Mun mielestä lähtökohta pitäisi olla se että miksi liikutaan. Miksi vaikka kahvakuulatreeni on hyvä asia ihmiselle? Se ei ole sitä siksi että juuri nyt kuulakursseja vetämällä hyvät rahat jos osaa vetää oikeista naruista. Tai se että nyt jopa aina niin epämuodikkaalla GS:llä voi takoa rahaa. Ei, vaan kahvakuulan osalta kyse on siitä että ihan oikeasti se on fysiikalle hyväksi jos sitä tekee tolkullisella tavalla. Ja se tulee olemaan niin buumin jälkeenkin.

Kuulatreeni tuo varsinkin istumatyöläiselle sellaisia etuja, joita ei saa lenkkipolulta, spinning -pyörän selästä, kuntosalilaitteista, bodypumpista. Ne kaikki liittyvät kehonhallintaan ja etenkin ryhtiin, lantion käyttöön ja asentoihin. Ei mitään maagista sinänsä mutta isoja asioita, ja ihan ilmiselviä jos miettii liikkeitä ja asentoja kokonaisuutena.

En minä tarkoituksella ole moralisti, se tulee ihan itsekseen. Tässä on vähän samaa ehdotonta suhtautumista kuin thaikkuaikoina ajattelin että esim. K1 oli jenkeille vesitetty versio hyvästä lajista, jotta saadaan lypsettyä idiooteilta rahaa. Tai musiikin suhteen siitä että on aivan sama miten kivat tatuoinnit tai tukat bändin kavereilla on jos sydän ei syki musiikille ja biisit on tehty vain rahan takia. Jostain Idols -makkaratehtaasta tai Justin Bieberistä ei voi edes puhua. Ehkä kyse on jostain luonneviasta?

Mä pidän aitoudesta, raa’asta tekemisen meiningistä ja siitä että tehdään asioita sydänverellä ja vaikka paatoksellakin, jos ollaan intohimon kautta liikkeellä. Inhoan poseeraamista, titteleiden takana piilottelua ja paskantärkeilyä. Urheilussa on parhaimmillaan näkyvillä paljon noita ensimmäisiä asioita mutta toki aina tuota toistakin puolta.Thainyrkkeilyssä ja myös GS:ssä on hienoa se että ulkonäön perusteella tai treenivaatteiden merkin perusteella ei voi tietää kenellä on taistelijan sydän, sen näkee vasta lavalla. GS:n kautta olen päässyt tutustumaan moneen todelliseen taistelijaan, mikä on kunnia.

Ryhdin meiningistä tykkään erityisesti siksi että treeneihin voi tulla kuka tahansa pystymetsästä repäisty ihminen, ei mitään kynnystä. Tai no, oma kuula pitää olla mutta niitäkin saa vuokrattua. Mun mielestä liikunnan ja urheilun pitää olla kaikille avointa ja reilua, mikä kuulostaa jopa jotenkin lapselliselta mutta se on silti tärkeää.

Kahvakuulafoorumi (kahvakuula.fi/forum) on perustunut myös alusta asti  avoimelle linjalle. Antin kanssa päätettiin heti aluksi että kaikkia saa kehua ja haukkua tasapuolisesti, ja että kaikilla on vapaa sana, ja kaikki saavat mainostaa puuhastelujaan. Silloin perustamisen aikoihin eräällä toisella foorumilla ei saanut esim. jutella vapaasti eri valmistajien tuotteista, mikä oli monella eri tavalla typerää. Siihen on törmännyt muillakin foorumeilla, jonkun kisailmoituksen jättämisen jälkeen moderaattori tulee itkemään että vain hänen yhteistyökumppaneiden juttuja saa mainostaa. Ja kyllä, foorumin omistajilla on oikeus valita sisältönsä mutta on tuollainen silti aika syvältä eikä ainakaan edistä minkään lajin kehitystä.

Aina välillä tällaisten periaateasioiden takia saa hankalan ihmisen maineen, varsinkin kun on tekemisissä sellaisten kanssa, joille ei ole muita arvoja kuin eurot tai dollarit. Sama jos erehtyy arvostelemaan vaikka niitä uusia klommokahvakuula-irvikuvia, joita saa kaupoista. ”pääasia että ihmiset liikkuu, hei tajuutsä?” Jos otetaan esille tekemisen tai välineiden laatu niin aina joku on kitisemässä, vaikka ei se vaadi loppututkintoa kahvakuulatieteestä että tajuaa että noissa ei ole muusta kuin rahasta kyse.

Mutta, loppujen lopuksi uskon kuitenkin että laatu perustuu aina jollain tapaa arvoille. Jos haluaa tehdä hyvää laatua, ei voi tehdä kompromisseja, siis ainakaan omasta mielestään jotta voisi nukkua yönsä paremmin. En väitä että mun tekemiset olisivat olleet aina laadukkaita mutta silloin kun sydän on ollut aidosti mukana niin hyvä mieli on jäänyt jälkeenpäin.

Yksi hienoin näkemäni  urheilun arvotilanne tapahtui Ryhdin biatlon -kisoissa keväällä Juuso GS Liedosta teki tempausta ja sitten yhtäkkiä lopetti setin. En tajunnut ensin mistä on kyse mutta sitten kävi ilmi että kuula oli kolahtanut maahan (silloin kuuluukin lopettaa), sitä vain ei ollut kukaan muu kuin Juuso huomannut. Hän toimi siis äärimmäistä urheiluhenkeä ja moraalista selkärankaa osoittaen, mikä on todella harvinaista.

Aiheeseen liittyvät linkit:

Mainokset

3 kommenttia

  1. Emeriikka sanoo:

    Hieno kirjoitus ja selvästi suoraan sydämestä. Itsekin olen viimeaikoina jäänyt pohtimaan kuulailun kiistämättömiä hyötyjä ja sitä aitoa tekemisen meininkiä, joka ainakin minun näkövinkkelistäni vahvasti lajiin liittyy – olen myös löytänyt itseni ”paasaamasta” kahvipöydästä näistä asioista. Mahtavaa, että lajin parissa on ihmisiä, jotka avoimesti ja pyyteettömästi vievät kuulailun ilosanomaa eteenpäin! Ainiin, Sonninmäen puiston treenit olivat todella mukavat ja porukkaa oli PALJON, hienoa!!

  2. Antti Virta sanoo:

    Asiaa. Hauska kun joskus mainostaa kahvakuulailua (puolitutuille) niin ensimmäinen kysymys on paljonko saat rahaa tosta mainostuksesta. Ei rahassa mitään vikaa ole mutta huomaa kuinka se on monelle ainoa syy tehdä jotain. Paljonko sait rahaa kun ulkoilutit koirasi/lapsesi, avasit oven kioskilla..jne..jne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: