Etusivu » girevoysport eli kahvakuulaurheilu » Treenimaailman kaupallisuus – joko tai vai sekä että

Treenimaailman kaupallisuus – joko tai vai sekä että

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Kukka kirjoittaa yhdestä lempiaiheestani, liikuntatoiminnan kaupallisuudesta: http://kukkalaakso.com/2011/05/29/kuortane-testing-lab-kaupallisuus-ja-muutto/

Olen monesti miettinyt tuota samaa kysymystä/kysymyksiä:

”Mutta selvää lienee se, että aina kun puhutaan yrittäjyydestä, tavoitteena on jonkin tason taloudellinen menestys. Liikunta-alalla erottuminen on haastavaa, koska lähes kaikki tarjoavat samaa (tai ainakin saman kuuloista) palvelua.

Myös isommassa mittakaavassa asetelma on haastava. Ristitulessa ovat kaikki: ovatko talkoohengessä tehty, arvokas seuratoiminta ja kaupalliset, viimeisen päälle brändätyt ja konseptoidut palvelut toisiaan vastaan? Vai voisivatko ne hyötyä toisistaan? Onko painonnosto lajina hyötynyt kaupallisestaCrossFitistä? Voiko kamppailulajien nosteesta kiittää UFC:tä?”

Ajattelen itse että jokaiselle jotakin. Esim. kahvakuulapiireissä on sekä kaupallisia toimijoita että seuroja. Yleistäen, seurat järkkäävät kisoja ja matalan kynnyksen tapahtumia, jotka ovat usein ilmaisia tai todella halpoja, johtuen siitä että seura ei yritä tuottaa voittoa eikä tarjota kellekään elantoa vaan päätavoite on aatteellisessa toiminnassa kuten lajin edistämisessä. Yritykset taas järkkäävät kovemmalla hinnalla
(koska yrityksen tarkoitus on selvitä hengissä eli tuottaa voittoa) kursseja, joilla voi hankkia erilaisia tietoja ja taitoja. Olen itse osallistunut sekä kisoihin että kursseihin, ja ollut järjestämässä kisoja sekä erilaisia kursseja.

En näe että nämä olisivat toisiaan vastaan. Ilman kauppiaita, meillä ei olisi kisakuulia, joilla järkätä kisoja. Ilman kisajärjestäjiä, kauppiailla ei olisi kohderyhmää kisakuulille.

Onko sitten toinen parempi toista? Onko parempi tehdä pyyteettömästi hommia lajin eteen ilman palkkaa, kuin tehdä lajia sivuavalla työllä itselleen elantoa? Mun mielestä kumpikaan ei ole itsessään parempi. Sekä seuratyötä että bisnestä voi tehdä eettisesti ja siten että voi katsoa peiliin ja olla ylpeä tekemisestään, tai sitten täysin moraalittomasti ja kyynisesti. Ja kaikkea noiden väliltä. Riippuu täysin tekijästä ja tämän tyylistä ja arvoista. Seura voi ottaa rahat pois peruskursseilla ja lähettää sitten vetäjät ryyppäämään Tallinnaan tai firma voi tehdä positiivista yhteistyötä monen eri toimijan kanssa ja tällä tavalla jopa auttaa seuroja. Olen ollut sellaisessakin tilanteessa että firma on yrittänyt useilla eri keinoilla tehdä hallaa seuralle, ja siitä on seurannut pelkkiä ikävyyksiä molemmille.

En edes oikein tiedä miten seurat ja firmat voisivat aidosti kilpailla keskenään. Jos esim. meidän seura järkkäisi kahvakuulan peruskurssin, jonka hinta olisi jotain kymppejä, ja sitten toisaalta joku firma järkkää saman kurssin mutta 10 kertaa kalliimmalla, niin mitä siitä seuraa? No, kohderyhmä on tietty eri. Kalliille kursseille mennään siksi että siitä saataisiin myös rahalle hyötyä maineen kautta. Saadaan todistus, josta voidaan itse hyötyä rahallisesti pidemmällä tähtäimellä. Seurojen kursseille taas tullaan eri syistä, halutaan oppia ehkä kotitreeniä varten. Opetuksen sisältö voi ihan hyvin olla täysin sama, hinta ei aina kerro kaikkea. Kuitenkin, mielestäni kannattaa miettiä mitä haluaa.

Nyt on Suomessa ihan kiva tilanne sillä kaikkea on saatavilla. On vaikka mitä firmojen ohjaajakursseja, ja myös seurojen pyörittämiä peruskursseja. Oli miten oli, kuulan nostajien määrä lisääntyy.

Kyllä mä uskon että esim. Kukan hyvin näkyvän työn ja WKC -koulutustenkin kautta GS:nkin suosio kasvaa ja saavuttaa sellaisia ihmisiä, joita ei seuratyöllä tavoitettaisi. Ja toisaalta seuroissa voi toimia sellaisia, joita photoshopatut mainokset inhottavat. Ja silti, jos hyvin käy niin nämä ihmiset nostavat joskus vierekkäisillä lavoilla kisoissa 🙂

Sitä en tajua, että Suomessa (en tiedä onko näin muuallakin) yrittäjä joutuu jotenkin selittelemään sitä että on tekemässä rahaa. Ja joskus alentuu keksimään jotain muita selityksiä tekemiselleen. Mitä pahaa siinä on että joku tekee työtä ja saa siitä palkkaa?

Toisaalta, en ymmärrä sitäkään että jos tekee paljon seuratyötä, niin tuskailee sitä ettei saa rahaa ja kadehtii yrittäjiä, jotka mukamas kylpevät rahassa. Jos se itse tekeminen ei kiinnosta, ehkä kannattaa tehdä jotain muuta, sillä seuratoiminnalla ei rikastu 🙂

Kunnioitan itse hirveän paljon sellaisia tekijöitä, jotka tekevät omalla tavallaan asioita, olivat ne sitten bisneksiä tai hyväntekeväisyyttä tai jotain muuta. Sellaisia, jotka eivät selittele tai häpeile mitä tekevät, kunhan tekevät ja joilla on silti moraali korkealla. Sellaisia kuten Ross Enamait, joka tekee täysin jalat maassa pitäen ehkä laadukkainta treenimateriaalia mitä on saatavilla, myy sitä kohtuuhintaan ja aivan varmasti tienaa hyvin. Laatu puhuu puolestaan. Sama seuratoiminnassa. Hyvistä valmentajista ja treeneistä ja firmoista kulkee sana ihmiseltä toiselle ja he äänestävät jaloillaan.

Treenimaailmassa on toki myös paljon hyvin moraalittomia, kyynisiä ja täysin syvältä olevia pelureita mutta heidät kannattaa jättää kokonaan mainitsematta 🙂

Sydämellä tehty työ näkyy ja tuntuu ja kantaa kauas, näin uskon. Ja paskaa ei voi kiillottaa.

 

Mainokset

5 kommenttia

 1. Sami sanoo:

  Muuten oikein mutta myytinmurtajat mursi tuon paskan kiillottamisen 🙂

 2. Kalle sanoo:

  Seuroja on vielä vähän ja ne toimivat paikallisesti. On paljon nostamisesta ja kisaamisesta kiinnostuneita ihmisiä, joiden kotipaikkakunnalla tai lähiseudulla ei ole kahvakuulaseuraa. Siinä mielessä esimerkiksi Kukan tarjoama etävalmennus täydentää pakkaa mukavasti.

  • Marko Suomi sanoo:

   Kyllä! Pitäisi vielä olla joku paikka, josta löytää etävalmennukset ja paikan päällä tapahtuvat valmennukset kätevästi. Kahvakuulan keltaiset sivut?

 3. Sami sanoo:

  Juu ei se muuttanut sitä paskaa mihinkään mutta ne sai sen kiiltämään. Täysin tarpeetonta pilkun nussintaa mutta tulihan tehtyä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: