Etusivu » girevoysport eli kahvakuulaurheilu » Missio: Avoin ja läpinäkyvä GS -kulttuuri

Missio: Avoin ja läpinäkyvä GS -kulttuuri

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

GS eli kahvakuulaurheilu on pieni laji. Se on myös pirun hieno laji. Koska se on pieni, se ei mielestäni hyödy salailusta, elitismistä, pienten piirien keskinäisistä kahinoista tai titteleistä.

Kallen tekemä ainutlaatuisen hieno kahvakuulakisat.info on mielestäni esimerkki siitä mihin suuntaan pitäisi lajin suhteen pyrkiä. Siellä on kaikkien suomalaisten käymät kisat, kaikki tulokset. Se on puolueeton, kuten itse kahvakuulakin. Jos olet nostanut paljon, se näkyy tuolta. Jos olet kehittynyt, sekin näkyy jne. Aivan sama mihin seuraan kuulut tai kuinka montaa Navy Seals -henkilöä olet kyykyttänyt treeneissä, lajin kannalta kisaaminen on ainoa millä on väliä. Huom! nyt en puhu mistään fitness -markkinoinista, jossa määräävät ihan eri säännöt.

Saman pitäisi koskea treenimetodeita tai tekniikan opetusta. Kyseessä on laji, jossa on perinteitä varsinkin Neuvostoliitossa. Sieltä tulee myös paljon treenitietoutta ja tapoja tehda jaksotuksia yms. Nämä kaikki pitäisi olla jossain helpossa paikassa kenen tahansa tsekattavana. Ei pitäisi olla sellaista harjoitusmetodia, joka ei siedä päivänvaloa, kyseenalaistamista tai  avointa keskustelua. Eri asia on tietysti valmentajan ja valmennettavat keskinäiset asiat, se ei kuulu tähän. Pointtina on että kaikissa treenimetodeissa on joku kantava ajatus, periaate, jonka pitäisi olla julkinen niin että kuka tahansa voisi soveltaa sitä omaan treeniin. Onhan näitä ympäri kirjoja ja nettiä jo nyt avoimesti jaossa mutta ne pitäisi koota simppeliin käyttöliittymään jonnekin. Kuka tekee? 🙂

Uskon että kaikki tämä on ihan arkipäivää lähitulevaisuudessa. Kuka tahansa voi kahvakuulatreenimetodit.info -sivustolta mennä tarkistamaan ja printtaamaan treeniohjelmia eri metodeihin perustuen. Nyt jo näkyy uusissa nostajissa miten hyvin vetävät, koska valmennusta ja materiaalia on saatavilla kohtuullisen hyvin. Mutta, yksittäiset valmentajat eivät riitä, vaan tietoa pitää levittää mahdollisimman laajalle ja mahdollisimman tehokkaasti, niin että siitä hyötyvät sekä valmentajat että valmennettavat.

Tämä ei mielestäni ole pois valmentajan ja valmennettavan suhteesta vaan edistää sitä. Sillä Harrekin on sanonut (Harre tietää kaiken) että mitä enemmän harjoittelijakin ymmärtää miksi on mitäkin tekemässä, sen parempilaatuista tekeminen voi olla.

Pahinta valmennukseen ja urheilemiseen liittyen on, että on valmentaja tai vastaava taho, joka yrittää väkisin pitää ihmisiä joko tietyllä tasolla tai katsomassa vain tiettyyn suuntaan. Olen joskus törmännyt tällaiseen ilmiöön kamppailulajeissa ja sitä on kauheaa katsoa. Ei päästetä ihmisiä oppimaan laajalti vaan pönkitetään omalla salilla omaa egoa.

Mutta, ei tämä helppo homma ole. Sekä idässä, lännessä että täällä on vahva salailun tai jakamattomuuden kulttuuri. Eri syistä mutta kuitenkin. Jenkeillä kaikki on liikesalaisuuksia, Venäjällä ne ovat asesalaisuuksiin verrattavia kansakunnan kunnian takaavia valmennustietouden aarteita ja täällä kukaan ei kehtaa kertoa mitään mistään 🙂 Silti, jos nyt vaikka paukuttaisi tähän julisteen, jossa olisi A3 -koossa kaikki mahdolliset ”GS-salaisuudet”, en usko että kenenkään tulokset maagisesti pomppaisivat taivaisiin tai että Venäjän tarvitsis olla yhtään huolissaan sijoituksistaan vuosiin.

Jos teillä on hyviä ideoita miten GS -tietoa voisi jakaa mahdollisimman tehokkaasti, kertokaa! Paitsi jos ne ovat salaisuuksia 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: