Etusivu » kahvakuula » Tekijänoikeus, hyvät tavat ja tyyli

Tekijänoikeus, hyvät tavat ja tyyli

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Aika moni taho, kaupallinen ja ei-kaupallinen käyttää tuota samaa kuvausta kahvakuulatoiminnalleen, lieneekö sattumaa:

http://www.google.fi/search?q=Kahvakuula+on+py%C3%B6re%C3%A4+kahvallinen+metallipallo%2C+jota+voi+k%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4+monipuoliseen+vastusharjoitteluun.&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fi:official&client=firefox-a#q=Kahvakuula+on+py%C3%B6re%C3%A4+kahvallinen+metallipallo,+jota+voi+k%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4+monipuoliseen+vastusharjoitteluun.&hl=en&client=firefox-a&hs=HfY&rls=org.mozilla:fi:official&prmd=ivns&ei=tylmTYqfKZC5hAfe3cWzDQ&start=10&sa=N&fp=623999d7ac73d52d

Ja aika harva ymmärtää/viitsii käyttää lähdeviitteitä:

tekstin lähde: http://kahvakuula.fi/kahvakuula/

Pointti ei ole se etteikö tekstiä saisi lainata (tietenkin saa!) vaan se että jos on tyylitajua tai käytöstapoja, niin ymmärtää selvittää asioiden alkuperää ja laittaa vaikka lyhyt maininta mistä materiaalinsa kaivaa. Jotkut tämän osaavat mutta yllättävän monet eivät.

Samoin valokuvien kanssa. Saitilta lainataan kuvia surutta ilman mainintaa lähteestä. Esim. alla olevaan itse vuosia sitten ottamaani kuvaan olen törmännyt todella monessa eri lähteessä. Kaikkein paras esimerkki oli pari vuotta sitten kun otimme kaverin kanssa kuvan koottavasta kuulasta meidän parkkipaikalla. Kuukausi myöhemmin sama kuva oli käytössä kiinalaisella saitilla myytävän tuotteen kuvana 🙂

Sinänsä lähdeviite on ”vain” kohteliaisuusjuttu. Isompi harmi siinä ettei lähteisiin linkitetä, on se ettei silloin ilmaiseksi hyödynnetä netin peruslaatua olevaa ideaa kaiken sisällön verkkottamisesta. Jos linkki olisi, kävijä voisi oppia aiheesta lisää, kun taas nyt kaikki eri sivustot jäävät omiksi saarekkeikseen. Parhaimmillaan tämä johtaisi siihen että hakemalla löytäisi nopeasti itseä lähellä olevat treenit sekä lähteet moneen eri laatutietolähteeseen. Tiedän kyllä että usein linkitys unohtuu ihan vain ku tekee jotain tekstiä nopeasti ja linkittää pari kuvaa, ja sitten homma unohtuu.

Joissain tapauksissa voi olla toki että toimija haluaa leikkiä olevansa joku perimmäinen tiedonlähde omalle kohderyhmälleen mutta päivänselvää tänä päivänä on se, että sellaista yhtä tiedon portinvartijaa ei enää ole vaan verkostot ja laajempi näkökulma on tarpeen jos haluaa jotain oikeasti oppia.

 

Mainokset

5 kommenttia

 1. Eräs maakunnallinen pieni matkatoimisto oli linkittänyt minun sivuiltani kuvat omiin sivuihinsa.
  Vaihdoin omalla sivustollani olevien kuvien nimet, ja kuvat, mutta latasin serverille vanhoilla nimillä netistä (vastamaani) homopornoa, niin että maakunnan matkatoimiston sivuilta saattoi löytää melkoisen… erikoisen matkakuvauksen Viron kartanoihin
  ”Tämä rakennus on pystytetty vuonna 1844 ja on yksi parhaiten säilyneistä, erityisen mielenkiintoisen tästä tekee sun hyvin hoidettu englantilainenpuutarha…”

 2. Pirjo Kuukasjärvi sanoo:

  Hyvä Marko, että toit tämän asian esille 🙂

 3. Outi sanoo:

  Linkittämiset ja lähteiden nimeämiset on aika suo netissä. Minulla on siitä erityisen paljon ärsyttävää kokemusta siltä ajalta, kun kuvasin ja kirjoitin paljon lemmikkijuttuja. Kuvat varsinkin levää joka paikkaan ja ihan turha toivoa, että niiden tekijänoikeuksia kunnioitettaisiin. Siksi kaikissa ottamissani kuvissa on aina edes joku teksti, joka yhdistää ne tekijäänsä tai paikkaan mistä ne on napattu.

  Lemmikkikuvissa tein joskus ja aika useinkin Petjan tempun, tosin niin, että korvasin linkin kuvan sellaisella kuvalla, jossa lukee luvatta linkitetyistä kuvista jne.

  Linkittäminen lähteisiin on pieni vaiva pelkästään hyvä juttu. Eihän kukaan muuten löytäisi vaikka mitä mielenkiintoisia asioita, jos joku/monet ei linkittäisi!

 4. […] Tekijänoikeus, hyvät tavat ja tyyli « kahvakuulaloki. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: