Etusivu » rauta » Kahdenlaista pelkoa

Kahdenlaista pelkoa

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Olen lukemassa Seth Godin -nimisen kaverin kirjaa Linchpin (http://sethgodin.com/sg/books.asp), jota voin suositella kenelle tahansa (kannattaa lukea myös ainakin Tribes, ehkä muitakin). Yksi kirjan aiheista, joka itselle kolahtaa usein ja varskinkin juuri nyt MM -kisojen lähestyessä on pelko.

Seth:n mukaan on kahdenlaista pelkoa:  hyödyllistä, joka estää meitä joutumasta tiikerin suuhun tms. ja haitallista, joka estää meitä osallistumasta koska pelkäämme esim. nolaavamme itsemme.

Taistelen itse jatkuvasti tuon jälkimmäisen kanssa, aina kun tulee vastaan kisoja, kursseja, esiintymisiä jne, käyn läpi: mitä jos epäonnistun, mitä jos kaikki nauravat, mitä jos en osaa, jos olen huonompi kuin muut jne jne jne loputtomiin. Silti, loppujen lopuksi allekirjoitan Seth:n lauseen (mukailtu tekstistä, ei suoraa lainausta): 

olisi pitänyt, olisin halunnut, olisin voinut – kaikki nuo ovat yhtä kuin : en tehnyt, en osallistunut.

En tiedä onko muilla tällaisia huolia mutta itse teen työtä tämän kanssa kovasti. Nytkin olin jo perumassa osallistumistani ties minkä tekosyyn varjolla, kun oikeasti syynä oli pelko. Ei tietenkään ole kivaa myöntää että pelottaa, ehkä se on jopa epämiehekästä tai noloa tai naurettavaa mutta se on silti totta. Paljon hauskempaa olisi leikkiä analyyttistä ja etäistä ja selittää kaikki järkisyillä. Se olisi kuitenkin itsensä huijaamista, ja muidenkin.

Pelosta huolimatta voi kuitenkin tehdä asioita. Ja vaikka sitten kaikki pahmimmat pelot toteutuisivat, eli kisoissa housut repeäisivät, kuulat putoaisivat päähän ja kaikki nauraisivat, jäämällä kotiin ei koskaan saisi tietää 🙂 Lavalla siis nähdään!

Tähän loppuun  sopii vanhojen punkkareiden laulu, koska punkin ydin on siinä että tehdään vaikka ei olekaan loppututkintoa musiikista, tehdään koska rakastetaan sitä tekemistä ja halutaan osallistua. Samaa voi soveltaa urheiluun tai vaikka esiintymiseen tai ihan mihin tahansa, jos haluaa.

 

Mainokset

3 kommenttia

 1. Outi sanoo:

  En tehnyt… Kuulostaa niin tutusti siltä, mitä vastaan olen kamppaillut koko menneen vuoden. On uskomatonta, miten paljon ihminen pystyykin pelkäämään itsensä nolaamista. Se tekee aivan valtavan kynnyksen varsinkin liikunnan aloittamiselle.

 2. jake heke sanoo:

  Kuulostaa tutulta ! Vanhainkodit ovat täynnä ihmisiä joiden piti tehdä jotain!
  Itselläni kädessä tatska jossa lukee: Who dares,wins !

 3. Rouva sanoo:

  Et ole yksin pelkosi kanssa. Kyllä muakin pelottaa. Mä olen oikeastaan pelkäämisessä ihan pro, olenhan keskustellut siitä ammattilaisenkin kanssa 2 vuotta.

  Itseäni ainakin helpottaa, kun tietää muidenkin pelkäävän/jännittävän. Ja se, että suhtautuu omaan pelkoonsa avoimesti.

  Pelätään yhdessä 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: