Etusivu » rauta » Jumalat auttavat niitä, jotka saavat tolkkua rasvaväittelyistä itse

Jumalat auttavat niitä, jotka saavat tolkkua rasvaväittelyistä itse

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

 • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Voihan Voi!

http://uniqblogi.wordpress.com/2010/09/17/uskokaa-asiantuntijoita

Tuolta löytyy linkit tämän hetken kuumimpaan voissa paistettuun, suorastaan eltaantuneen rasvan käryiseen vääntöön. Kova rasva, tuo Beelzebuubi, on ollut vuosia pannassa ns. virallisesti ja nyt sitten vihdoin oikein prime-time -ohjelmissa tulee kuuluville muutakin mielipidettä. Iltalehtikin repäisi tänään lööppiin lobotomiseen tyyliinsä ”saako voita nyt sitten syödä?” tai jotain vastaavaa. Hyvä että tästä aiheesta ”kohutaan” vaikka pinnan alla noita vääntöjä ovat Suomessa monet tehneet jo vaikka kuinka kauan. Iltalehden otsikko kuvaa kaiketi jonkinlaisen kuvitteellisen mistään mitään tietämättömän geneerisen kansalaisen ajatuksia, jollaisia ei kai oikeasti ole edes olemassa (toivottavasti).

Mä olen tuosta kaikesta sitä mieltä että ilman omaa kokeilua ja perehtymistä tästä kaikesta ravintokeskustelusta ei saa mitään tolkkua. Kannattaa selata kirjoja eri leireistä, lueskella ehkä vaikka vähän nettiä ja ennen kaikkea kartoittaa nykyiset omat ruokatottumukset ja vaikka kokeilla muutamaa erilaista ruokavaliota jonkin aikaa. Ehkä sieltä jostain löytyy jotain uutta.

Monet noiden ohjelmien siteeraamat ”tavan tallaajat” olivat esim. löytäneet vähähiilarisen ruokavalion ihan omakohtaisella kokeilemisella. Ei siihen mitään loppututkintoa jostain ravitsemustieteen laitokselta tarvitse. Mun mielestä ei kannata odotella että joku maailman hitain laitos tekisi jotain hassuja korjausliikkeitä, vaan turvautua tietoon, kokemukseen, vertaistukeen ja itsensä kuunteluun sekä avoimeen mieleen. Jokainen on kuitenkin yksilö eikä mikään toimi kaikille vaikka kuinka haluais, ja tämänkin asian eteen joutuu näkemään vaivaa ja käyttämään aikaa. Oikea optimaalinen vastaus ei löydy twitterin haulla tai suoraan jostain kirjasta. Eli lusikka kauniiseen vahvaan käteen ja punkkiasenteella seikkailemaan ravitsemusviidakkoon!

Itse ajauduin vuosia sitten sattumalta kokeilemaan ns. hiilaritietoista ruokavaliota, ja sillä tiellä olen edelleen koska olo kohentui huomattavasti. En tosin syö minkään brändin tai gurun mukaan vaan säätelen syömistä tilanteiden mukaan. Kokeilemisen kautta tulee kokemusperäistä tietoa siitä minkälaisella säädöllä tulee mitäkin vaikutuksia, pitkällä ja lyhyellä tähtäimellä. Ruokavalioni ei todellakaan ole mitenkään täydellinen enkä suosittele sitä kenellekään. Uskon kahteen sloganiin:

”only the dose makes the poison” eli mikään yksittäinen juttu ei ole myrkkyä (esim. nyt sitten voi tai oliiviöljy tai kananmuna tai kalaöljy) vaan kaikki riippuu määristä pitkällä aikavälillä. Ja sitä kautta toinen ikivanha:

”kohtuus kaikessa” eli oikeastaan sama juttu mutta uudelleen koska kertaus on opintojen äiti.

Mainokset

2 kommenttia

 1. Outi sanoo:

  Minäkin katsoin MOT:n Rasvaisen kuplan http://www.kissanpaivia.com/24/?p=3419 ja pyörittelen päätäni tutkimusviidakolle – ja jatkaan hyväksi havaittuun tapaan. 🙂

 2. Ansku sanoo:

  Katsoin A-talkin. Mielenkiintoista keskustelua ja mä kuulen vieläkin se kilinän siinä Taija Sompin pienessä purkissa!!

  Itse olen pikku hiljaa vähentänyt hiilareita ruokavaliossa. En ole lukenut mitään aiheeseen liittyviä kirjoja tai mene minkään tietyn opin mukaan. En halua tehdä asiasta liian vaikeaa itselleni, että saako tätä nyt syödä…

  Raakasti niin, että ei valkoista viljaa. Lisäkkeeksi jotain muuta kuin perunaa, pastaa tai riisiä. Jos näistä joku on pakko ottaa niin sitten se peruna, koska on käsittelemättömin ruoka-aine. Kasviksia aina kuin mahdollista. Lisäksi kaikki sokeriset pois. Leipä kokojyväruisleipänä. Tosin ilta- ja aamupalat on aikalailla vaihtunut maustamaton jogurtti- pähkinä-hedelmä/marja seoksiin.

  Tumman suklaan päätin itselleni sallia makea himoon mutta kas kun sekin on alkanut tökkimään ja maistumaan aivan järkyttävän makealta.

  Mutta tosiaan olo on kohentunut selvästi. Jonkunlaista turvotusta on selkeästi hävinnyt. Paino tippunut jnk verran mutta samanaikainen liikunnan lisääminen ja etenkin kahvakuulan kanssa tekeminen taitaa samalla kasvattaa lihasmassa, joten paino ei nyt niin hirveän nopeaan alas mene mutta mitäpä tuosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: