Etusivu » artikkelit » Laji, liikkeet, väline, tuotemerkki – käsitteiden viidakko

Laji, liikkeet, väline, tuotemerkki – käsitteiden viidakko

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Selvennykseksi:

Kahvakuula on metallinen pallo, jossa on kahva. Painoa 4kg – 40kg tai jopa yli. Se on siis painava esine, väline. Se ei ole laji tai tuotemerkki vaan väline, jolla voi treenata monella eri tavalla.

Kahvakuulaan liittyy laji, eli kahvakuulaurheilu = girevoy sport. Se on kilpaurheilua, josta enemmän tietoa muualla tällä sivustolla. Kahvakuula ei siis ole laji, vaan väline.

Kahvakuuliin liittyy erilaisia tuotemerkkejä mutta Suomessa ei ole mitään yhtä tiettyä ”kahvakuulaharjoittelua”, joka olisi aina ja kaikkialla samanlaista, jossa tehtäisiin samoja liikkeitä. Tuotemerkkejä ja sitä kautta tuotteistettuja liikkumisen tapoja ovat mm. Zumba, Bodycombat ja pilates. Kahvakuula ei ole tuotemerkki, se on väline.

Kahvakuulilla voi tehdä lukemattomia erilaisia liikkeitä, kuten käsipainollakin. Perusliikkeitä ovat heilautus, tempaus, punnerrus, työntö, vauhtipunnerrus. Usein tehdään myös kyykkyjä, soutuja, heittoja, ylösnousuja jne. Jotkut liikkeet, kuten perusliikkeet, sopivat nimenomaan kahvakuulilla tehtäviksi hyvin, jotkut yhtä hyvin kuin käsipainollakin.

Eli, kun puhutaan kahvakuulaharjoittelusta, se voi tarkoittaa mitä tahansa intervalleista, aikasarjojen ja kuntopiirien kautta voimaharjoitteluun erilaisilla liikevalikoimilla. Se, mitä tehdään riippuu siitä mikä on tavoite, mitä huvittaa tehdä ja mitä painoja on saatavilla.

Se, miksi kuula koukuttaa usein, kokemukseni ja kuulemani mukaan, on se että väline on simppeli, sillä voi tehdä mitä tahansa ja missä tahansa, se riittää peruskuntoiluun ja yhtäkkiä kun tuon oivaltaa ei olekaan enää tarvetta sille salikortille, joten kyseessä voi olla hyvinkin vapauttava kokemus 🙂 Ja siinä on myös syy siihen miksi se ymmärretään helposti mediassa väärin, kun siellä on totuttu että kaikki on valmiiksi paketoitua usein nimenomaan salilla tehtävää ohjattua ja kontrolloitua puuhastelua, kun oikeasti puhutaan täysin vapaasti sovellettavissa olevasta välineestä.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa että (ei vain minun keksintöni): käsipainot ja levytangot sopivat todella hyvin maksimivoiman ja lihasmassan hankintaan. Kahvakuulat sopivat erinomaisesti voimakestävyyden ja yleiskunnon parantamiseen sekä koordinaation kehittämiseen koska perusliikkeissä koordinaatiota haastetaan ja niissä tehdään toispuoleista työtä. Väline itsessään ei välttämättä haasta koordinaatiota sen enempää kuin mikään muukaan.

Tavallaan helppo asia ja tavallaan vaikea, riippuu miten sitä lähestyy. Onko tämä asia sinulle selvä?

Mainokset

2 kommenttia

  1. […] Marko Suomi kirjoittaa taas kerran viisasta (perus)asiaa: “Se, miksi kuula koukuttaa usein, kokemukseni ja kuulemani mukaan, on se että väline on […]

  2. […] Marko Suomi kirjoittaa taas kerran viisasta (perus)asiaa: “Se, miksi kuula koukuttaa usein, kokemukseni ja kuulemani mukaan, on se että väline on simppeli, sillä voi tehdä mitä tahansa ja missä tahansa, se riittää peruskuntoiluun ja yhtäkkiä kun tuon oivaltaa ei olekaan enää tarvetta sille salikortille, joten kyseessä voi olla hyvinkin vapauttava kokemus. Ja siinä on myös syy siihen miksi se ymmärretään helposti mediassa väärin, kun siellä on totuttu että kaikki on valmiiksi paketoitua usein nimenomaan salilla tehtävää ohjattua ja kontrolloitua puuhastelua, kun oikeasti puhutaan täysin vapaasti sovellettavissa olevasta välineestä. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: