Etusivu » girevoysport eli kahvakuulaurheilu » Dietrich Harre sanoo: ”tee pitkää sarjaa gireviikki!”

Dietrich Harre sanoo: ”tee pitkää sarjaa gireviikki!”

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset
Harre puhuu kirjassaan yleisesti urheilusta mutta listailen tähän helmiä, jotka mun mielestä istuvat GS:ään hyvin. Kaikki lainaukset siis Harren Valmennusoppi -kirjasta, joka kaikkien urheilusta kiinnostuneiden kannattaa mielestäni ehdottomasti lukea. (divareista löytynee halvalla!)Miksi GS (tai mikään muukaan urheilulaji) ei sovi kaikille, jos ei ole oikeasti tahtoa, ei tule mentyä pitkälle:

Suuri kilpailu- ja harjoituskuormitus vaatii suurta suoritusvalmiutta. Huippusuoritukseen kykenee ainoastaan se, joka pyrkii siihen koko persoonallisuutensa kaikella voimalla. Tärkeitä edellytyksiä ovat kiinnostuneisuus ja innostus kilpaurheiluun ja erityisesti omaan lajiin.

Miksi idoleita tarvitaan:

Jotta sata ihmistä ihmistä saataisiin parantamaan kuntoaan, tarvitaan viisikymmentä urheilija, ja jotta viisikymmentä urheilisi, tarvitaan kaksikymmentä johonkin lajiin erikoistunutta. Mutta jotta kaksikymmentä erikoistuisi, on välttämätöntä, että viisi kykenee huippusuorituksiin.

Miksi ei kannata juosta päin seinää täysillä ja tehdä ihan kaikkea sattumanvaraista:

On käytettävä sellaisia harjoituksia ja harjoituskuormituksia, jotka takaavat suorituskyvyn mahdollisimman nopean kehittymisen kilpailulajissa ja luovat pohjan ja välttämättömät edellytykset suoritusten jatkuvalle parantumiselle monien vuosien ajan.

Kuorman lisäämien, koventuva treeni:

Pysähdys kuormituksen lisäämisessä merkitsee suortuskyvyn pysähtymistä saavutetulle tasolle. … Huipputuloksia ja ennätyksiä ovat tehneet yleensä vain sellaiset urheilijat, jotka ovat lisänneet harjoituskuormitustaan aikaisempiin ennätyshenkilöihin verrattuna nopeammin ja harjoitelleen enemmän.

Miksi on tärkeää ymmärtää mitä tekee ja miksi tekee:

Urheilijoiden henkisiä kykyj on kehitettävä systemaattisesti, ja heille on välitettävä jatkuvasti tietoa urheiluvalmennuksesta, jotta he pystyvät laatimaan karkean suunnitelmaluonnoksen seuraavaa harjoitusjaksoa varten. Vanhemmilta urheilijoilta tätä olisi vaadittava aina. Täten valmentaja kasvattaa urheilijoita itsenäisyyteen.

Kestävyys, tahdonvoima-asia tulee esile siellä kuoleman minuuteilla ja loppukireissä:

Kestävyyden taso on riippuvainen ennen kaikkea sydän- ja verenkiertojärjestelmän, aineenvaihdunnan ja hermoston toiminnan tehokkuudesta sekä eri elinten ja järjestelmien välisestä koordinaatiosta. Tärkeä merkitys on kaikkien elintoimintojen taloudellistamisella. Lisäksi kestävyyden laatuun vaikuttavat liikekoordinaation taso ja psyykkiset tekijät, erityisesti tahdonvoima.
Keskipitkää kestävyyttä tarvitaan matkalla, johon urheilijalta kuluu 2-11 minuuttua. Suoritus vaatii sekä aerobisen että anaerobisen kapasiteetin täydellistä käyttämistä. Keskipitkän ajan kestävyyteen vaikuttaa useimmissa lajeissa olennaisesti voima- ja nopeuskestävyyden taso, koska kilpailusuorituksessa on tärkeintä koko matkan ajan voittaa yhä toistuvia, suhteellisen voimakkaita liikevastuksia.

Harjoittelun haasteellisuus ja monipuolisuus:

Keskipitkää kestävyyttä edellyttävien lajien suuremmat vaatimukset sekä aerobiselle että anaerobiselle kapasiteetille tekevät näiden lajien harjoituksen metodisesti vaikeammaksi kuin pitkäaikaista kestävyyttä vaativien lajien harjoituksen. Kestomenetelmien rinnalla on kaikkien fyysisen, psyykkisen, teknisen ja taktisen valmistautumisen tehtävien täyttämiseksi käytettävä myös intervallimenetelmiä.

Intervallimenetelmien jaosta, huom! pitkät aikasarjat:

Keskipitkä intervallimenetelmä: Yksittäiset kuormitukset kestävät 2 – 8min.

Lisää perusteita pitkille aikasarjoille:

Koska kestävyyttä voidaan kehittää vain liikkumalla ja tärkein harjoituskeino ovat lajiharjoitukset, kestävyysharjoitus aiheuttaa aina jonkinasteista kokonaisvaltaista sopeutumista (luonteenominaisuudet, tekninen ja taktinen kehitys), joiden on vastattava lajille ominaista liikerakennetta.

Peruskestävyyden eduista:

Lisäksi harjoittelussa on kehitettävä psyykkistä kestävyyttä, pitkäjänteisyyttä (tahdonvoimaa), itsehillintää, itseluottamusta, kovuutta yms., jotka vaikuttavat huomattavasti taktikointikykyyn. Peruskestävyysharjoittelussa tapahtuva sopeutuminen ja muutokset lisäävät myös urheilijan psyykkistä ja fyysistä kuormitettavuutta.

Miksi aikasarjat kannattaa pitää mukana jollain tasolla kaikilla treenikausilla:

harjoittelussa on valmistautumis- ja kilpailkauden kaikissa vaiheissa käytettävä täydennyksenä intensiivisiä kuormituksia lajispesifisen kestävyyden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Erityisesti tämä koskee lyhytaikaista ja keskipitkää kestävyyttä edellyttäviä lajeja.

Älykkyys, loppukevennyksenä :)

Huippusuorituksiin yltäminen kilpailussa on olennaisesti riippuvainen urheilijan älyllisten ominaisuuksien kehittyneisyydestä. .. Älylliset ominaisuudet kehittyvät kuitenkin vain silloin, kun urheilija harjoittaa niitä.

Miksei se netistä otettu ohjelma toimikaan kaikille?:

Yksilöllinen valmennussuunnitelma on laadittava ottaen huomioon valmennusvuoden kausitus, kunkin urheilijan tärkeimmät kilpailut, yksilölliset ominaisuudet ja paikalliset olosuhteet siten, että se takaa ko. urheilijan suoritusten optimaalisen, jatkuvan kehittymisen.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: