Etusivu » kahvakuula » Oikeus ohjaamiseen?

Oikeus ohjaamiseen?

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Minulle tulee usein kyselyjä siitä mistä saisi opastusta kahvakuulaharjoitteluun, pyyntöjä tulla vetämään kursseja ja leirejä. Aika usein tulee myös vastaan mielenkiintoinen kysymys: mistä saa oikeuden/pätevyyden ohjata kahvakuulatreenejä muille?

Vastaus tähän kuuluu: ei mistään.

Ei ole olemassa mitään yhtä tahoa Suomessa tai kansainvälisestikään, joka myöntäisi jollain kriteereillä ihmiselle oikeuden opastaa muita kahvakuulaharjoittelussa. Sen sijaan, on olemassa lukematon määrä yrityksiä, jotka myyvät erilaisia kahvakuulaohjaajakoulutuksia, joista todistuksena saa aina jonkinlaisen sertifikaatin. Useimmiten sertifikaatin saa yhden viikonlopun koulutuksen päätteeksi, maksettuaan siitä 200 – 2000€. Joissain näissä koulutuksissa on jonkinlainen loppukoe (esim. pitää tehdä joku liikesarja tms.), jolla kontrolloidaan kuka saa todistuksen ja kuka ei.

Jos tämän rinnastaisi johonkin toiseen välineeseen, vaikkapa käsipainoon, miltä se kuulostaisi? ”Tule viikonlopun kurssille, jossa opit opettamaan muita treenaamaan käsipainolla!”. Kahvakuula on treeniväline, mielestäni hyvä sellainen mutta se on kuitenkin vain treeniväline. On totta, että vasta-alkajalle liikkeet voivat olla haastavia mutta tarvitseeko hän välttämättä jonkun sertifikaatin suorittaneen henkilön opetusta, vai jonkun sellaisen opetusta, joka on vain jollain keinolla perehtynyt aiheeseen?

Pointtini on lähinnä se, että jos haluaa ohjata, silloin kannattaa ohjata. Jos haluaa opiskella ihmisten ohjaamista yleisesti ja laajemmin, kannattaa varmaankin lähteä opiskelemaan liikunnanohjaajaksi, -opettajaksi tai vaikka personal traineriksi. Ja toki, miksei voisi käydä jonkun kahvakuulaohjaajakurssin ja ottaa siitä muistoksi sertifikaatti? Ohjaajakurssit ovat hauskoja kokemuksia, olen itse käynyt 3 sellaista 🙂 Aina oppii jotain uutta, tapaa mielenkiintoisia ihmisiä ja näkee miten muut soveltavat samoja asioita.

Silti, mitään varsinaista oikeutta ohjata ei kukaan muu voi myöntää, ja pätevyys kehittyy ohjatessa ja omassa harjoittelussa. Kukaan ei voi myöskään kieltää ketään ohjaamasta toisia. En usko että Suomessa esim. kuntosaleilla on yleisesti valittuna mitään tiettyä kansallista tai kansainvälistä sertifikaattia, jota ohjaajilta vaaditaan. Eikä se olisi järkevää ainakaan tällä hetkellä kuntosalien kannalta, sillä näitä eri vaihtoehtoja on kymmeniä, eikä niitä oikein voi verrata keskenään, koska ei ole mitään yhteisiä kriteerejä. Paras kriteeri on oma osaaminen, ja jokainen itse tietää osaako vaikka kahvakuulaharjoittelun perusliikkeet vai ei. Yleensä myös ihmiset, jotka ohjaamisesta pitävät, hakeutuvat sitä tekemään, oli heillä todistuksia tai ei.

Kamppailulajeissa usein ”oikeus” ohjaamiseen tulee sitä kautta, että henkilö x harrastaa ensin lajia, kunnes osaa sitä hyvin, ehkä jopa kilpailee. Sitten jossain vaiheessa seura alkaa kysellä, josko x haluaisi osallistua ohjaustoimintaan, koska on huomannut että x:llä on motivaatiota ja taitoa. Jos homma toimii, x voi alkaa ohjaamaan ja hänestä voi ajan oloon kehittyä taitava ohjaaja ja valmentaja ja voi olla että hän matkan varrella käy jonkun kurssinkin, saadakseen uutta näkökulmaa. Oudolta tuntuisi että johonkin kamppailuseuraan putkahtaisi jostain yhtäkkiä vain viikonloppukurssin käynyt henkilö ja alkaisi opettamaan.

Jaarittelun lopuksi voisin heittää haasteen kaikille, jotka kuulalla treenaavat:

opeta kahvakuulan perusliikkeet jollekin toiselle ihmiselle! Opettamalla itselleen tuttuja liikkeitä kehittyy niissä itsekin koska joutuu katsomaan niitä uudesta näkökulmasta, joten sen voi ottaa sitäkin kautta haasteena ja tilaisuutena.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: