Etusivu » kahvakuula » Kahvakuulatietoa

Kahvakuulatietoa

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Kaikki tietävät että kahvakuula on metallinen pallo, jossa on kahva, ja että sillä voi harjoitella monella eri tavalla. Tiedonsirpaleita on netti pullollaan mutta miten niihin pääsee käsiksi? Olen seurannut ”alaa” aktiivisesti vuodesta 2005 lähtien, ja vuosien aikana tiedon määrä on moninkertaistunut mutta silti perusteiden ja oleellisen löytäminen on välillä haastavaa.

Terminologia

Yksi haaste tiedon etsinnässä on termien sekavuus. Harrastajien ja mainosten käyttämät lyhenteet ja eri nimitykset samoille asioille saattavat hämätä. Asia on kuitenkin hyvin yksinkertainen, kun muistaa että kahvakuula on metallinen pallo, jossa on kahva. Synonyymejä ja suomalaisissakin teksteissä esiintyviä vaihtoehtoisia termejä kahvakuula -sanalla ovat mm. girya, voimakuula, kettlebell, KB.

Perusteet haltuun

Suosittelen itse aloittelijoita aloittamaan Suomen kahvakuula ry:n ylläpitämällä kahvakuula.fi -sivustolla olevasta aloittelijan oppaasta. Se on ilmainen web-sivu, PDF, sekä kokoelma videopätkiä, joissa käydään kahvakuulaharjoittelun perusliikkeet läpi. Idea on että jostain pitää lähteä liikkeelle ja mieluiten yksinkertaisista perusteista. Kyseisellä sivustolla on muutakin perustietoa harjoittelusta ja kahvakuulan klassisesta urheilulajista, Girevoy Sport:sta.

Wikipedia -sivu on ikävä kyllä hyvin riisuttu, ilmeisesti toistaiseksi ei ole ilmaantunut kahvakuulafania, joka myös olisi innostunut wikimarkupista?

Näihin lähteisiin ei mielestäni kannata tyytyä, vaan hakea kaikki mitä irti lähtee. Samalla saa hyvän kuvan (ajan kanssa) eri lähteiden tasosta. Mainosten ja mielikuvien takaa ja pinnan alta löytyy yhteisiä teemoja, joiden kautta saattaa löytyä mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa.

Eri tavat harjoitella

Tässä muutamia erilaisia tavoitteita, joita kohti ihmiset kahvakuulaharjoittelulla pyrkivät:

  • kuntoilu (mikä tahansa oman fyysisen kunnon parantamiseksi tai ylläpidoksi tehty toiminta)
  • kilpaurheilu (Girevoy Sport -laji)
  • kehonhallinta, vammojen ennaltaehkäisy, kuntoutustyyppiset aktiviteetit
  • oheisharjoittelu jonkun muun lajin tueksi

Jokaisen noiden sisään mahtuu paljon eri sovelluksia, liikeyhdistelmiä, harjoitusfilosofioita, kaupallisia tuotteita yms. Oleellista kuitenkin on että harjoittelija itse tiedostaa mitä harrastukseltaan hakee.

Historia

Kuten eri lähteistä voi itsekin todeta, kuulilla on treenattu erilaisilla tavoilla todennäköisesti satoja vuosia. Varmoja tietoja on 1800 -luvun lopulta ja 1900 -luvun alusta, jolloin Suomessakin kuulilla harjoiteltiin ainakin Helsingin Atleettiklubilla. Kukaan ei varsinaisesti tiedä tarkalleen mitä nimenomaisia liikkeitä tehtiin mutta sillä ei ole merkitystä sillä todennäköisesti ne ovat samankaltaisia kuin mitä nyt tehdään. Joissain lähteissä, varsinkin kaupallisissa, kerrotaan historiasta sellaisia asioita mitkä tukevat myytävää tuotetta. Kuitenkin, oleellista on mielestäni nyt ja ennen ja tulevaisuudessakin tietää perusteet ja periaatteet, joita voi sitten soveltaa omiin tavoitteisiinsa haluamallaan tavalla.

Hakua

Kaikkiin hakuihin liittyen kannattaa huomioida että girya -termiä käytetään yleisesti vain suomessa tarkoittamaan kahvakuulaa. Jos sillä hakee eri hakukoneista, saattaa vastaan tulla paljon intialaisia sivuja, koska se tarkoittaa intiaksi jotain ihan muuta. En tiedä mitä 🙂 Joka tapauksessa, siksi alla olevassa esimerkissä hakusanoista ei ole otettu girya -sanaa mukaan, vaikka sillä kannattaa kokeilla myös.

Kannattaa kokeilla eri hakukoneita, ja niissä tällaista hakusanalistaa, ilman lainausmerkkejä:

”kahvakuula OR voimakuula OR girevoy”

Jos haluaa ulkomaalaisia tuloksia enemmän mukaan:

”kahvakuula OR voimakuula OR girevoy OR kettlebell”

Tässä esimerkkejä perinteisistä hakukoneista:

Google

Bing

Blogihakuja

Google Blog Search

Icerocket blogihaku

Sosiaalista mediaa

Socialmention

Addictomatic

Mielipiteitä

Kahvakuula.fi -sivustolla on keskustelufoorumi, jossa kuulilla eri tavoitteita varten harjoittelevat vaihtavat asiasta mielipiteitä. Kuten kaikilla foorumeilla, siellä on paljon ns. turhaa tietoa ja sisäpiirin vitsejä mutta myös kokemukseen perustuvaa tietoa pidemmältä ajalta. Perehtyminen vaatii aikaa, ja foorumin arvo tulee esille pidemmällä tähtäimellä kun lähtee itse mukaan keskusteluihin ja vaikka laittamalla mukaan oman treenipäiväkirjansa.

Amerikkalaisista foorumeista mielestäni paras on IGx, joka on sikäläinen tietääkseni ainoa epäkaupallinen treenifoorumi, jossa on aktiivinen kahvakuulaosio. Kaupallisuus on USA:ssa ihan eri tasolla kuin täällä, ja eri firmojen foorumeilta on siellä turha etsiä objektiivista kommentointia tai eriäviä mielipiteitä. Siksi IGx:llä on paikkansa, vaikka siellä toki on paljon epäolennaisuuksia ja rumaa kielenkäyttöä :)’

Ohjausta

Suomessa on jo lukuisia ns. kahvakuulaohjaajia, eli henkilöitä jotka opastavat muita välineellä harjoitteluun maksua vastaan. Yksi tapa päästä harrastukseen sisälle on palkata tällainen henkilö pitämään vaikka kaveriporukalle parin tunnin esittelytreeni. Omasta mielestäni kannattaa, jos mahdollista, kokeilla kuitenkin itse ensin jonkin aikaa jotta osaa sitten kysyä tarkempia kysymyksiä.

Lopuksi

Mielestäni kahvakuula harrastuksena antaa suhteessa niin paljon kuin siihen perehtyy. Parasta perehtymistä kokemukseni mukaan on harjoittelu, tiedon etsintä, osallistuminen tapahtumiin sekä kontaktit muihin harrastajiin esim. vapaamuotoisten yhteistreenien muodossa sekä leireille tai ohjattuihin jumppiin osallistuminen. Eli siis ihan samat kuviot kuin missä tahansa harrastuksessa. 🙂


2 kommenttia

  1. […] Kahvakuulatietoa Marko on koonnut hyvän johdannon kahvakuulista kiinnostuneille. […]

  2. […] Marko on koonnut hyvän johdannon kahvakuulista kiinnostuneille. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arkistot

%d bloggaajaa tykkää tästä: