Etusivu » kahvakuula » Asiantuntijan kirous

Asiantuntijan kirous

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Mitä yhteistä on ihmisen kehon huollolla, talon rakentamisella tai remontoimiselkla ja lasten kasvatuksella? No, ainakin se että ne ovat kaikki äärimmäisen monimutkaisia ja vaikeita prosesseja, ja niihin vaikuttaa tuhat ja yksi asiaa. Keho, talo ja lapsi ovat syntyneet tiettyy aikaan, tietyssä paikassa ja niihin kohdistuu rasitusta ja painetta ja muuta vaikutusta ympäristöstä,  ympäröivistä ihmisistä, kulttuurista, asenteista, onnettomuuksista, jne. Yhteistä on myös se että helppoja vastauksia, jotka sopisivat kaikille, ei oikeastaan ole, vaikka niitä tarjoavia neuvojia löytyy kyllä todella paljon. Ja jokaiseen näistä liittyy paljon koulutettuja ja kouluttamattomia asiantuntijoita, joista jotkut ovat erikoistuneet johonkin tiettyyn osa-alueeseen ja jotkut ovat hankkineet itselleen kokonaisvaltaista asiantuntijuutta. Yhteistä on myös se, että kun on itse epävarma, tulee helposti hakeuduttua asiantuntijan pakeille, koska olettaa saavansa asiasta parasta mahdollista tietoa.

Ihmisen kehon huoltoon ja ihan vaikka perusliikuntaan liittyviä asiantuntijoita löytyy pilvin pimein. Osa tietää paljon lihaksista, toinen nivelistä, kolmas ravitsemuksesta ja neljäs hermostosta. Samaan ongelmaan voi saada näiden asiantuntijoiden painotuksesta johtuen hyvinkin erilaisen ohjeen eteenpäin pääsemikseksi. Joku ohjeistaa selkäkipuihin venyttelyä, toinen ruokavalion muutosta ja kolmas tasapainoharjoittelua. Talon remontissa joku painottaa ilman laatua, toinen eristämistä ja kolmas vaikka taloudellisuutta.

No entäs sitten? Mikä on ongelma? Yksi on se, että jos kuuntelee yhden alan asiantuntijaa, saa toki hyvin asiantuntevaa kommenttia mutta näkökulma on ehkä suppea. Yleensä ihmisen kehon ongelma tai vaikka taloon liittyvä ongelma on muodostunut useiden vuosien aikana monen eri tekijän summana. Jos kaikkea taustaa ei oteta huomioon, voi olla että hoidetaan vain jotain oiretta eikä päästä kuitenkaan korjaamaan ongelma syytä, ja ongelma toistuu. Esim. klassisessa niskakivussa syy voi olla jossain ihan muualla kuin niskassa, vaikka nilkassa tai lonkassa tai ryhdissä tai elämäntavoissa tms. Niskan pikainen niksautus tai hieronta voi viedä kivut hetkeksi mutta jos syytä ei korjata, ongelma uusiutuu.

Asiantuntijoiden kuuleminen on arvokasta mutta uskon että on tärkeää tutustua itse aiheeseen ja luottaa omaan kokemukseen. Kukaan ei kuitenkaan tunne omaa kehoa, omaa taloa tai omaa lasta paremmin kuin itse, varsinkin kun puhutaan taustoista ja historiasta. Ja jos ihan äärimmäisyyksiin mennään, mitäs jos se suosikkiasiantuntija jää vaikka auton alle eikä olekaan enää käytettävissä? Oman kehon kanssa on kuitenkin pärjättävä loppuun asti itse, siksi mielestäni kannattaa perehtyä itse sen toimintaan, ravitsemukseen, liikuntaan, elämäntapojen vaikutukseen, omiin rajoituksiin, omiin vahvuuksiin ja kaikkeen mahdolliseen. Varmaan mielestä voisi sanoa samoin mutta tämähän on treeniblogi joten mennään fyysisyyden kautta. Teoreettista tietoa tärkeämpää on rehellinen katsaus omaan tilanteeseen kokonaisuutena. Esim. ei ole kauhean hyödyllistä tietää että avokadon tai jonkun superruuan syöminen on tosi terveellistä jos samaan aikaan treenaa liikaa (tai ei ollenkaan), nukkuu liian vähän ja rohnöttää päivät pitkät huonossa asennossa koneen ääressä 🙂

Mainokset

1 kommentti

  1. jake heke sanoo:

    Evander ”real deal” Holyfield,MM cruiserweight ja raskaassa sarjassa,oivalsi saman jutun!
    Hän hommasi ravinto expertin tekemään hänen ruokavalionsa,yli 60 vuotiaan balettitanssija naisen auttamaan hänen liikkuvuuttansa,Lee Haneyn(6 kertainen mr olympia) teki hänen voimanhankinta ohjelmat,joku expertti treenasi änen cardiovaskular harjoitukset ja oma valmentaja Lou Duva teki yhteenvedon ja nyrkkeily jutut!
    Hän ymmärsi että Duva ei ole välttämättä expertti kaikissa asioissa!
    Lopputulos puhuu puolestaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: