Etusivu » kahvakuula » Testaamisen egoa musertava vaikutus

Testaamisen egoa musertava vaikutus

RSS FB:ssä ”tapahtuu”

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Flickr-kuvat

Mainokset

Mitä mieltä on testata itseään harrastuksessa? Eikö riittäisi että olisi vain kivaa, ja treenaisi muuten vaan? Mikä idea on testata maksimeita?

Kahvakuulan nostaminen klassisella tyylillä on kilpailulaji, jossa tavoite on saada kuula pään päälle siten että sekä polvet ja kyynärpäät ovat täysin suorassa lukittuna ja että nostaja ja kuula tai kuulat pysähtyvät täysin hetkeksi. Sama idea kuin painonnostossa. Tai vaikka kuin korkeushypyssä. Joko rima pysyy ylhäällä tai sitten se putoaa. Joko kuula nousee suoralle kädelle ja pysähtyy tai sitten ei.

Se, mitä testi minulle kertoo, on numeromielessä se, kuinka monta kertaa jaksan tehdä nyt vaikka tempauksessa tuollaisen hyväksytyn toiston. En laske sellaisia, joissa ei ole lukitusta tai pysähtymistä, sillä niitä ei lasketa kisoissakaan eivätkä vajaat toistot ole keskenään vertailukelposia. Toki, jos kiskaisee kuulan vaikka rintalastan korkeudelle niin kyllähän siinä tehdään fyysistä työtä mutta silti kyseessä ei ole kunnollinen toisto. Ei leuanvetokaan ole leuanveto ellei leuka mene tangon yli. Hyväksyttyjen toistojen tekeminen vaatii siis sen, että keskittyy siihen mitä tekee ja että tekee sen kunnolla. Asia, mikä johtaa siihen että oppii tekemään työnsä paremmin, ja että hyviä toistoja tulee harjoiteltua paljon. Silläkin riskillä että toistan toisto-sanaa, toistot ovat loppujen lopuksi ainoa tie oppimiseen.

Keho oppii tekemään asiat juuri niin laadukkaasti kuin niitä tekee. Toiston kautta tietyt pikkuseikat muuttuvat automaattiseksi, esim. tempauksessa käsien asennot tai erilaiset liikkeiden ajoitukset.

Alla olevassa kuvassa tempauksen ja yhden käden työnnön yläasento:

No, entäs sitten kun tietää olevansa tosi vahva ja hyväkuntoinen mutta ei vaan jaksa opetella tekniikkaa? Haluaa vain treenata kovaa, ja nostaa miten huvittaa. Miksi pitäisi välittää säännöistä, asennoista tai lukituksista?

Mielestäni olisi tärkeää opetella perusteet ensin, vaikka haluaisikin vain painaa menemään kovalla teholla, jos ei muuten niin turvallisuuden takia, ja siksi että kun tarpeeksi laitetaan painoa tai toistoja peliin niin huonolla tekniikalla paino ei enää nousekaan taui pysykään ylhäällä.

Mainitsin otsikossa egon musertamisen, koska uskon että ego on itselleni ja monelle muullekin nostajalle ikävä haastaja. Se laittaa haukkaamaan liian ison kakkupalan eli turhan isot painot ja rikkomaan paikat. Testaaminen kunolla säännöllisesti, eli olemaan armoton ja jättämällä laskematta huonot toistot, tuntuu aluksi pahalta kun ei kuljekaan niinkuin haluaisi mutta se tuo myös pitkällä juoksulla parempia tuloksia. Siksi mielestäni ego on tärkeää itse rikkoa ja olla rehellinen itselleen siinä meneekö eteenpäin nostamisessa vai ei. Itselläni se onnistuu helposti ottamalla pari 24kg kuulaa ja tekemällä 6min (tai yli) aikasarjan ja keskittymällä tekniikkaan. Vaikka kuinka luulisin itsestäni mitä, ne kuulat eivät liiku kauaa ellei tekniikka ole kunnossa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Arkistot

%d bloggers like this: