Tästä ketjusta poiki idea testata onko niissä kahvakuulaperusliikkeissä nyt sitten oikeasti eroa, jos ne tehdään käsipainolla. Perusliikkeillä tarkoitan tässä yhteydessä yhden käden heilautusta, rinnalleveto+työntöä sekä tempausta. Tässä kuva- ja videoreportaasi testistä, jonka sain päähäni tehdä. Toimin itse koehenkilönä, ja olen tietysti täysin puolueeton 🙂 Pahoittelen videoiden heikkoa laatua sekä defiksen puutetta (toisaalta, tämähän olikin toiminnalista treeniä eli defis on sisäistä).
Testivälineet
Kuvassa näkyvät testissä käytetyt välineet. Vasemmalla on 15kg levyt lastattuna ladattavaan vanhaan tuttuun käsipainotankoon, kierrelukoilla varustettuna. Sain painon lainaksi seuran salilta, kiitos siitä. Oikealla 16kg megatrendikäs mutta samalla hieman eksoottinen kahvakuula (a.k.a. girya). Kuvasta näkyy kahvakuulan luontainen suuntautuneisuus kamppailu-urheiluun ja totaaliseen hardcore -treeniin.
Itse asiaan
Kokeilin ensin tehdä muutaman sarjan yhden käden heilautuksia, ensin käsipainolla ja sitten kuulalla. En ollut aiemmin tehnyt heilautuksia käsipainolla, ja olin yllättynyt siitä miten kevyeltä se tuntui. Jo muutaman toiston jälkeen selvisi miten painopiste tekee liikkeestä erilaisen kuulalla. Käsipainolla tehtäessä liikkeestä puuttui täysin painon ja käden suuntaisesti tuntuva veto, joka on kahvakuulalla mukana heti alusta lähtien. Käsipainon rata on erilainen, ja liikkeestä saa enemmän irti kun sen tekee menemällä enemmän kyykkyyn polvista, jolloin liikkeen luonne tietysti muuttuu samoin kuin rasitettavat lihakset. (Videolta näkee miten painon matka on lyhyempi. TumppiW osaa varmasta analysoida tarkemmin, vaikka pätkä ei hifi-laatua olekaan.) Itse asiassa saman huomasin tempauksessakin, suoraan ylöspäin tuotettava voima, joka lähtee enemmän etureisistä toimii mielestäni käsipainolla paremmin. Jos heilautusta ajattelee takaketjun liikkeenä, silloin kahvakuulalla saa siitä enemmän irti, tai siis tietysti coreblasterillakin, ihan sama, kunhan paino on käden jatkeena niinkuin moukari.
Rinnallevedossa oli selvää että käsipainolle ei löydy niin selkeää paikkaa rinnalta tai olkapäältä. Tämä voi tietysti johtua harjoituksen puutteestakin. Työntö onnistuu kyllä, ja tietysti kaikki punnerrukset. Liikerata jää hieman pienemmäksi jos painon jättää hartian päälle eikä rinnalle. Kuulan saa näppärästi räkkiin, ja sen takia siitä on mahdollista tehdä paljon enemmän toistoja ilman että olkapäät ja ranteet vääntyvät. Lisäksi räkissä pitäminen mahdollistaa painon pitämisen siinä ja kaikenlaisen kikkailun samanaikaisesti, kuten kyykyt, kävelyt. No, se ei ollut ehkä oleellista tässä testissä. Asia ydin on että riven jälkeen paikan hakeminen rinnalta jo yhdellä kevyellä käsipainolla on vaikeaa, ja uskon että isommilla painoilla tai kahdella painolla yhtäaikaa asia korostuu. Kun taas 32kg:ta voi pitää ”helposti” rinnalla useita minuutteja, tehden samalla töitä ei liikkeillä. Eli paino pysyy luurangon päällä pidempään, enemmän töitä samassa ajassa ilman painon laskemista alas on ainakin teoriassa mahdollista tehdä. No, riveä ja työntöä varten olisin mielelläni kokeillut painavammilla painoilla. Itse rinnallevedossa oli samat ero heilautusosassa kuin heilautuksessakin, käsipainosta puuttuu se kädestä poispäin vetävä voima.
Tempaus käsipainolla heilautusliikkeen kanssa tuntui todella kömpelöltä, ja se oli paljon parempi tehdä ns. dead hang tyylillä eli suoraan roikotuksesta ilman heilautusta. Sama efekti vetävän voiman puutteesta kuin edellisissäkin liikkeissä. Itse tempaukset ilman heiluria olivat ok, mutta luulisin että niitä jaksaa tehdä aika paljon vähemmän. Nopeus- ja räjähtvyystreeniin varmasti ok. Paljon luontevampi liike kuin vaikka rinnalleveto käsipainolla. Kahvakuulalla pääsee hyödyntämään heiluriliikettä enemmän. Itse tekisin käsipainolla isoilla painoilla dead hang -tempauksia ja kahvakuulilla pidempää sarjaa käyttäen heiluria. Toki, kahvakuulallakin onnistuu dead hang -tempaus, vaikka painojen säätömahdollisuus uupuu.
Yhteenveto
Tämän lyhyen ja tietysti epätäydellisen kokeen perusteella olen sitä mieltä että kahvakuulalla ja käsipainolla tehdyt heilautus, rive+työntö ja tempaus ovat aivan erilaisia. Käsipaino soveltui näistä mielestäni parhaiten tempauksiin, sillä edellytyksellä että ne tehdään ilman vauhtia, eli joko suoraan lattialta tai roikottamalla polvien kohdalta. Tähän tarkoitukseen hyvällä painolevysetillä varustettu käsipainotanko on varmasti hyvä sijoitus. Liikkeisiin, joissa käytetään heiluriliikettä tai räkkiasentoa hyväksi (heilautus, tempaus vauhdilla, rive+työntö) käyttäisin kahvakuulaa, koska niistä saa selkeästi enemmän irti ja ne tuntuvat luontevilta.
Huom! Testi on tehty pilke silmäkulmassa enkä kuvittele että tällä olisi tieteellistä merkitystä. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kokeilin enemmän noita liikkeitä käsipainolla ja vaikka odotinkin tämäntapaisia tuloksia olin silti yllättynyt miten isosta erosta oli kysymys. Kun tulee tilaisuus, kokeilen vielä joskus isommilla painoilla, jotta näkisin vielä paremmin eroja voimantuotossa jne.
Kommentteja ja kritiikkiä kiitos!
Kiitos Marko. Tuon tieteellisempää koetta on tuskin mahdollista järjestää tuolla aika taululla ja resursseilla. Toivottavasti Tuomas vielä analysoi tarkemmin. Tuo räkki on varmasti yksi tärkeimmistä eroista, ilman sitä palataan bodauksen toistoihin, eli kuutonen niin isolla painolla kun vaan pystyy.
Jostain syystä ei oo koskaan tullu mieleen, että käsipainosta vois ottaa kiinni muualtakin kuin kahvasta heilautuksia tehdessä. Ei se silti kahvakuula ole, mutta veikkaisin että tuntuma on lähempänä kuin jos tekisi kahvasta kiinni pitämällä.
http://www.crossfit.com/mt-archive2/RealWorldShoulderPosSwing.html
Totta, noin vois saada kahden käden heiluriin jonkin verran paremman tuntuman. Yhdellä kädellä tulisi aika hyvä otetreeni 🙂
Onko käsipaino palautettu vai oletko alkanut bodaamaan?
Palautin jo, ei tarttunut lihas 🙂 Ehkä hankin tuollaisen joskus itsellekin jonain päivänä.
16kg kahvakuulalla on mahdotonta tehdä ”totaalista hardcore-treeni”
Olen samaa mieltä nimetön! 🙂